Data publicării: 14 mai 2018
Ultima actualizare:
13 februarie 2020
Obezitatea - o cauza importanta a durerilor osteoarticulare
Supraponderalitatea si obezitatea sunt fara doar si poate afectiuni severe ce capata amploare in randul populatiei. Dieta dezorganizata si sedentarismul stau la baza aparitiei kilogramelor in plus. Astfel, se explica de ce a crescut numarul de tineri care se plang de aparitia durerilor de articulatii si de oase fara o cauza anume.
Orice kilogram in plus va exercita o presiune suplimentara asupra articulatiilor mari si asupra oaselor, astfel incat, in timp, se poate ajunge la afectiuni degenerative osteoarticulare la varste tinere. Un regim alimentar echilibrat si incorporarea unei activitati fizice in programul saptamanal pot sa aiba drept rezultat scaderea in greutate si, implicit, ameliorarea durerilor.
Atentie la prea mult sport
Exista in momentul de fata numeroase persoane care fac sport tocmai pentru a avea o greutate optima si pentru a isi dezvolta armonios musculatura. Nu putini sunt cei care au cazut in cealalta extrema (a sportului excesiv) si care fac numeroase greseli ce pot provoca aparitia durerilor articulare si osoase. Orice activitate fizica implica o perioada de incalzire si, de asemenea, sfatul unui antrenor avizat.
Inceperea rapida a exercitiilor fizice si ridicarea de greutati fara o incalzire sunt greseli frecvente ale celor care fac sport. De asemenea, sportul care implica ridicatul de greutati, chiar si cu o incalzire corecta, poate sa duca in timp la tasarea vertebrelor si la aparitia durerilor de spate.
Atentie la pozitiile vicioase
Munca de birou reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de spate si genunchi. Statul in aceeasi pozitie timp de ore intregi va exercita o presiune asupra oaselor mari si a articulatiilor, astfel incat la sfarsitul zilei vor aparea durerile la acest nivel.
De asemenea, vorbitul si tastatul la telefon in timpul mersului vor duce la arborarea unei pozitii vicioase ce are drept finalitate aparitia durerilor de coloana. In cazul in care va incadrati in categoria celor care stau mult timp pe scaun la birou, va recomandam sa va ridicati si sa faceti cateva exercitii de stretching la fiecare ora. In acest fel se pot evita contracturile musculare dureroase.
O atentie deosebita trebuie acordata copiilor care invata si stau la birou in pozitii incorecte. Acestia pot sa dezvolte anomalii de curbura la nivelul coloanei, ceea ce are drept rezultat aparitia durerilor la varste foarte tinere.
In concluzie, daca va confruntati cu durerile osteoarticulare persistente va recomandam o vizita la medicul reumatolog pentru a stabili impreuna cu acesta posibilele cauze si modalitati terapeutice.