Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Hernie ombilicala: cauze, simptome, tratament si preventie

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 29 iunie 2020 Ultima actualizare: 8 noiembrie 2022

Conform mai multor statistici, herniile afecteaza intre 4 si 12 procente din populatia Romaniei. Unul dintre criteriile importante de diferentiere este varsta, pentru ca herniile sunt mai frecvente in cazul copiilor (hernii congenitale) si in cazul persoanelor in varsta (slabire a peretelui muscular si afectiuni asociate). Hernia este destul de des intalnita, ideal fiind ca diagnosticarea sa aiba loc la timp; complicatiile pe care le poate genera sunt multiple si se poate ajunge in situatii foarte grave.

Ce este hernia ombilicala?

Hernia ombilicala este definita de trecerea unei parti a intestinului gros dincolo de peretele abdominal, prin zona prin care cordonul ombilical trecea inainte de nastere. Copiii sunt in general cei mai afectati, dar este foarte posibil ca si adultii sa sufere din aceasta cauza. Chiar daca cele mai multe dintre herniile ombilicale se pot vindeca de la sine atunci cand copilul este mic, exista si situatii in care hernia persista si este necesara interventia chirurgului, in cazul in care vorbim despre o persoana adulta. Daca pacientul este copil, hernia ombilicala devine evidenta in special cand acesta plange iar buricul iese in afara (unul dintre semenele clasice ale prezentei herniei ombilicale).

Hernie ombilicala - principalele cauze

Pe durata sarcinii, cordonul ombilical are loc sa treaca printr-un orificiu mic din muschii abdominali ai copilului, orificiu care se inchide, in cele mai multe cazuri, imediat dupa nastere. Sunt insa si situatii in care muschii nu se imbina complet de-a lungul liniei mediane a abdomenului, existand riscul ca aceasta slabiciune a peretelui abdominal sa genereze o hernie ombilicala atunci cand copilul este nascut sau in viitor in viata acestuia.

In situatia adultilor, hernia ombilicala poate fi provocata de o presiune abdominala, iar aceasta presiune poate fi generata de exemplu de obezitate, de sarcini multiple sau de ascita (atunci cand exista lichid in cavitatea abdominala). Hernia ombilicala poate sa apara si ca o consecinta a chirurgiei abdominale sau din cauza dializei peritoneale cornice. 

Simptome hernie ombilicala

Atunci cand este prezenta, hernia ombilicala face ca in apropierea buricului (a ombilicului) sa apara o umflatura moale. De cele mai multe ori aceasta umflatura este nedureroasa, dar in situatia pacientilor adulti exista posibilitatea ca hernia ombilicala sa cauzeze disconfort abdominal.

Este esential sa consultati cat mai repede un medic in cazul in care aveti dureri in zona respectiva sau daca aveti episoade de greata sau varsaturi. Daca umflatura respectiva din zona buricului devine neteda, isi schimba culoarea sau dimensiunea, este din nou foarte important sa mergeti urgent la medic.

Pentru a diagnostica hernia ombilicala este necesar un examen clinic la cabinetul unui medic chirurg. Sunt si situatii in care medicul poate sa va recomande anumite investigatii imagistice, ca de exemplu ecografia sau CT abdominal. Acestea sunt teste care se folosesc inclusiv pentru a determina daca exista posibile complicatii asociate cu hernia ombilicala.

 Formatiunea moale de la nivelul ombilicului poate fi si asimetrica, se poate afla atat deasupra, dedesubtul cat si pe o parte a ombilicului. Sunt intalnite si situatii in care ombilicul este impins la propriou de hernie, fiind scos in afara si generand dureri in zona ombilicului atunci cand zona respectiva este presata sau palpata. Aceste dureri nu se manifesta de cele mai multe ori fara sa fie produse de apasare sau de tuse.

Unele dintre herniile ombilicale pot fi mici si asimptomatice, asa incat pacientul nici macar nu banuieste ca sufera din aceasta cauza. Este cazul herniilor care nu necesita interventie chirurgicala pentru a fi reparate.

Tratament hernie ombilicala

Hernia ombilicala la bebelusi
Cum poate fi tratata hernia ombilicala?

In cazul bebelusilor, hernia ombilicala se poate retrage si se poate vindeca singura. Pentru restul cazurilor de hernie, interventia chirurgicala constituie singurul tratament. Cu cat medicul chirurg care efectueaza operatia este mai experimentat, cu atat este mai redusa posibilitatea reaparitiei herniei (in acelasi loc sau in partea opusa).

Daca este vorba despre femeile insarcinate, odata ce nasc problemele se amelioreaza semnificativ, dupa cateva luni abia mai putand fi sesizate. In situatia unui pacient cu ascita, tratamentul conservator este cel recomandat. Va fi nevoie de un brau care sa previna eventualele complicatii, atata timp cat pacientul nu poate fi supus unei interventii chirurgicale in conditii de siguranta.

Cel mai nou mod de a trata hernia ombilicala este cel alloplastic, unde se folosesc materiale de sinteza, ca de exemplu polipropilena, abordarea medicului specialist putand fi clasica sau laparoscopica. Odata ce diagnosticul a fost stabilit, interventia trebuie sa aiba loc cat mai repede pentru ca nu se poate anticipa cand vor aparea complicatii si cat de severe pot fi acestea. Exceptia de la regula o constituie sarcina, nasterea fiind cea care are prioritate; o noua evaluare a pacientei va putea avea loc la cateva luni dupa ce aceasta a nascut.

Tratamentul chirurgical pentru hernie ombilicala se face de cele mai multe ori sub anestezie generala. Pentru herniile ombilicale mici, procedura implica repararea defectului ombilical printr-o mica incizie, iar pentru herniile ombilicale mari se apeleaza la repararea laparoscopica.

Operatia laparoscopica are mai multe avantaje, dintre care amintim intensitatea mai mica a durerilor, apitalizarea de numai doua zile, analiza cavitatii si a organelor abdominale, incizii si cicatrici greu de observat, precum si o recuperare postoperatorie mai rapida.

Ce trebuie sa stii despre recuperarea dupa operatia de hernie ombilicala?

Ce trebuie sa stii despre recuperarea dupa operatia de hernie ombilicala?
Ce trebuie sa stii despre recuperarea dupa operatia de hernie ombilicala?

In foarte multe situatii, pacientul poate sa se intoarca acasa chiar in ziua efectuarii operatiei de hernie ombilicala. Va resimti dureri locale si stare de disconfort ca efecte postoperatorii, motiv pentru care ii vor fi administrare medicamente pentru ameliorarea acestora. In cazul in care un pacient sufera si de alte probleme medicale, se poate ca medicul sa recomande internarea pentru o perioada mai lunga de timp. In general, starea de disconfort dureaza aproximativ o saptamana dupa operatia de hernie ombilicala iar umflatura dispare dupa doua saptamani. Pentru a evita constipatia sau alte complicatii, pacientul trebuie sa consume multe lichide, sa mentina o igiena corespunzatoare si sa poarte haine largi. Pentru inca aproximativ doua luni de la operatie, activitatile fizice intense sunt absolut interzise.