Picioare grele si dureroase
Boala venoasa cronica este o afectiune a venelor membrelor inferioare. Senzatia de picioare grele, extenuate si dureroase este frecvent intalnita la persoanele supraponderale si la cele sedentare. Studiile arata ca, in Romania, aproximativ una din trei persoane sufera de aceasta boala. Venele detin un sistem de valve ce directioneaza sangele din venele superficiale catre cele profunde si apoi spre inima, iar daca aceste valve nu functioneaza corect, sangele se scurge inapoi in vene si stagneaza la nivelul membrelor inferioare. Desigur, daca senzatia de picioare grele si dureroase apare in urma efectuarii unui antrenament sportiv sau a unei munci care presupune efort fizic sustinut, este perfect normal sa resimtiti aceasta problema.
In situatia in care rigiditatea si oboseala incep sa se manifeste la nivelul membrelor inferioare fara a exista un motiv anume, de regula este un semnal ca exista o afectare la nivelul venelor. Pentru ca tratamentul sa fie cel adecvat, este esential ca medicul sa identifice cauza care provoaca senzatia de picioare grele si dureroase. In cazul unora dintre pacienti, exista posibilitatea ca unele remedii homeopate sa fie eficiente pentru ameliorarea simptomelor si pentru vindecarea picioarelor grele. In functie de severitatea cu care se manifesta aceasta conditie, cauzele pot fi diferite. Pentru a se asigura ca tratamentul este cel corect, medicul va trebui sa efectueze o investigatie completa a pacientului.
Picioare grele si dureroase - manifestari, simptomatologie
Principalele simptome sunt reprezentate de durere, inflamare a picioarelor, senzatie de greutate la nivelul acestora, precum si de decolorarea pielii. Senzatia de picioare grele este insotita si de dureri care se agraveaza in timpul mersului pe jos, iar la nivelul membrelor inferioare tesuturile se umfla. Simptomatologia de picioare grele si dureroase este prezenta in special la persoanele care nu fac suficienta miscare si care ajung sa depaseasca o greutate corporala normala, dar si la femeile care au fost insarcinate – pentru ca sarcina solicita sistemul nervos in totalitate.
La persoanele care se confrunta cu acest tip de neplaceri pot sa apara si varice, iar gambele incep sa creasca semnificativ in volum. De asemenea, creste volumul si la nivelul gleznelor sau al genunchilor, insa picioare grele si dureroase pot sa apara si in lipsa stagnarii limfatice. Atat caldura, cat si frigul extrem accentueaza manifestarile si simptomatologia in situatia pacientilor care sufera din cauza acestei conditii. De asemenea, simptomele sunt agravate atunci cand persoana afectata este nevoita sa petreaca mai multe ore stand in picioare, situatie in care presiunea pe venele din laba piciorului si pe cele din gamba este foarte mare.
Picioare grele si dureroase - cauze
Una dintre principalele cauze ale picioarelor grele si dureroase o constituie prezenta unui cheag de sange, care face ca sangele sa se blocheze in vene si sa creasca, astfel, presiunea arteriala, alterand valvele si peretii venosi. De asemenea, traumatismele, cat si interventiile chirurgicale la nivelul membrelor inferioare, obezitatea sau sarcina, toate acestea pot sa fie cauze ale bolii venoase. Picioare grele si dureroase pot sa apara si din cauza neuropatiei sau a leziunilor de la nivelul nervilor, situatie care face ca mersul pe jos sa fie extrem de dificil si de neplacut.
Umflaturile apar de multe ori din cauza retentiei de apa, estrogenul favorizand retinerea apei si stagnarea in vase a sangelui. O alta cauza a resimtirii senzatiei de picioare grele si dureroase poate fi reprezentata de o eventuala inflamatie, insa exista si posibilitatea ca de vina sa fie o afectiune acuta sau cronica. De cele mai multe ori, aceasta afectiune este o consecinta a functionarii defectuase a sistemului circulator sau limfatic, insa conteaza foarte mult si ca rinichii sa fie sanatoasi.
Tratament pentru picioare grele si dureroase
In tratarea acestei boli este necesara consultarea unui medic specialist, dar puteti apela si la cateva trucuri. De exemplu, mentinerea picioarelor timp de 30 de minute pe zi in pozitie ridicata, exercitiile fizice pentru glezne si picioare, cat si ciorapii compresivi pot fi de ajutor persoanelor care se confrunta cu probleme din cauza picioarelor grele si dureroase. Ciorapii compresivi favorizeaza circulatia sangelui la nivelul picioarelor, fiind utili in special persoanelor al caror loc de munca presupune statul in picioare pentru mai multe ore.
O alta alternativa, pe care o aveti la indemana si care este foarte eficienta pentru ameliorarea senzatiei de picioare grele si dureroase, este aplicarea de comprese cu apa calda in zona afectata. Se recomanda inmuierea in apa fierbinte a unui prosop, care trebuie stors bine si asezat apoi pe picioare. Atunci cand compresa ajunge la temperatura camerei, trebuie indepartata. Datorita caldurii, circulatia sanguina este stimulata si favorizeaza dezumflarea picioarelor. De asemenea, caldura ajuta la relaxarea musculaturii picioarelor si la ameliorarea durerilor.
Din punct de vedere al alimentatiei, specialistii recomanda sa reduceti consumul de sare si de alcool, crescand in acelasi timp consumul de legume si fructe. De asemenea, este recomandat consumul de alimente bogate in vitamina E, precum nucile, cerealele integrale, fisticul sau migdalele.