Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Glucozamina si condroitina – beneficii pentru sanatatea articulatiilor

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 7 februarie 2022 Ultima actualizare: 7 februarie 2022

Multe persoane care sufera de artrita utilizeaza suplimente alimentare pentru a usura durerea articulatiilor, iar cele care contin glucozamina si condroitina sunt cele mai cunoscute.

Glucozamina – informatii generale

Glucozamina este un compus care este intalnit in mod natural in corpul nostru si care intra in componenta cartilajelor, tendoanelor si ligamentelor. Din punct de vedere chimic, este o molecula relativ simpla, sintetizata in corp din glucoza si o grupare amino. La nivelul articulatiilor, glucozamina stimuleaza sinteza de glicozaminoglicani, componente cheie din structura cartilajului. In plus, ea promoveaza incorporarea sulfului in cartilaj si de aceea se pare ca sulfatul de glucozamina este cea mai buna sursa de glucozamina.

Pe masura ce inaintam in varsta, se pare ca ne pierdem capacitatea de a produce niveluri adecvate de glucozamina, iar rezultatul este ca sinteza de glicozaminoglicani nu tine pasul cu degradarea acestora. Unii cercetatori sunt de parere ca aceasta incapacitate de a produce suficienta glucozamina este una din cauzele care duc la osteoartrita.

Intrucat in dieta noastra nu exista cantitati semnificative de glucozamina, suplimentele care contin aceasta substanta sunt derivate din chitina care intra in alcatuirea exoscheletului crevetilor, homarilor si crabilor.

Condroitina – informatii generale

Ca si glucozamina, condroitina este o substanta care exista in mod normal in tesuturile conjunctive ale oamenilor. Sulfatul de condroitina este un glicozaminoglican care, impreuna cu alte substante, asigura elasticitatea cartilajelor, iar pe masura ce imbatranim sinteza lui este diminuata.

Condroitina din suplimentele alimentare provine cel mai frecvent din cartilajul de rechin, de vaca sau din tesuturile cartilaginoase de porc (urechi sau nas). Ea ajuta la mentinerea sanatatii cartilajelor prin absorbtia lichidului in tesutul conjunctiv. In plus, condroitina poate sa blocheze enzimele care degradeaza cartilajul.

Glucozamina si condroitina, beneficii importante pentru articulatii sanatoase

In mod similar cu medicamentele antiinflamatoare nonsteroidiene, glucozamina s-a dovedit a avea efecte antiinflamatorii. In plus, suplimentele cu glucozamina au demonstrat si un efect protector asupra cartilajului. Asta sugereaza ca aceasta substanta poate sa inhibe degradarea tesutului cartilaginos din cadrul osteoartritei si poate sa aiba potentialul de a ajuta la formarea de tesut cartilaginos nou. In plus, se crede ca glucozamina stimuleaza crearea unor compusi chimici (printre care si colagenul) care intra in componenta cartilajului si lichidului sinovial.

In ceea ce priveste condroitina, se stie ca are mai multe roluri in organismul uman, printre care amintim proprietati antiaterogene, antitrombogenice, antiinflamatorii si anticoagulante. Desi sulfatul de condroitina a fost studiat mai putin ca glucozamina, rezultatele catorva studii au aratat ca aceasta substanta poate sa amelioreze durerea. In plus, se pare ca sulfatul de condroitina poate sa incetineasca degradarea cartilajului asociata cu osteoartrita si poate sa stimuleze formarea de cartilaj nou.

Suplimentele cu glucozamina si condroitina (disponibile fie separat, fie impreuna) sunt bine tolerate si par a fi sigure. Cu toate acestea, nu exista studii care sa confirme siguranta si eficacitatea lor pe termen lung.

Unul dintre cele mai cuprinzatoare studii (GAIT – Glucozamine/Chondroitin Arthritis Intervention Trial) a inclus 1588 de persoane cu osteoartrita la genunchi, care au fost impartiti in cinci grupuri: primul grup a primit combinatia celor doua substante (administrate impreuna), al doilea doar glucozamina, al treilea grup doar condroitina, al patrulea un medicament antiinflamator (celecoxib) si al cincilea grup a primit placebo (o pastila inactiva). Durata studiului a fost de 24 de saptamani. Concluziile studiului au fost urmatoarele: cele doua substante (luate impreuna sau separat) nu au avut un efect important in ceea ce priveste durerea, insa a ajutat un mic subgrup de pacienti, si anume cei cu dureri de genunchi moderate sau severe.

Alte studii au avut rezultate contradictorii: unele au aratat ca aceste suplimente nu au niciun efect, altele au demonstrat ca doar condroitina a imbunatatit intr-o mica masura durerea, iar alte studii au aratat ca suplimentele combinate cu glucozamina si condroitina au fost la fel de eficiente ca un antiinflamator in combaterea durerii.

Din pacate, medicina conventionala nu are inca un tratament dovedit pentru a opri sau incetini progresia osteoartritei, iar tratamentul cu antiinflamatoare poate avea efecte secundare nedorite. Unii cercetatori sunt de parere ca glucozamina si condroitina pot sa reprezinte o alternativa la antiinflamatoarele nonsteroidiene la pacientii la care aceste medicamente trebuie evitate (de exemplu cei cu afectiuni gastrointestinale sau afectiuni renale).

Va sfatuim sa va consultati cu medicul dumneavoastra inainte de a incepe orice tratament nou, inclusiv cu suplimente alimentare precum glucozamina si condroitina.