10 sfaturi de ajutor in preventia bolilor de oase odata cu inaintarea in varsta
Oasele joaca numeroase roluri in organismul uman. Pe langa faptul ca sistemul osos este indispensabil locomotiei si confera suport pentru muschi, organe si alte tesuturi, acesta este principalul depozit de calciu al corpului. In plus, oasele joaca un rol si in productia de celule sangvine.
Remodelarea osoasa este procesul prin care organismul inlocuieste tesutul osos vechi cu tesut nou, iar acest proces are loc pe tot parcursul vietii noastre. Insa acesta incetineste pe masura ce inaintam in varsta, inlocuirea tesutului osos devenind mai lenta decat procesul de resorbtie, iar oasele isi pierd din densitate. Cu toate acestea, putem lua masuri pentru a proteja sanatatea oaselor chiar si la varsta adulta.
In acest articol va vom prezenta 10 sfaturi care va pot ajuta in prevenirea bolilor de oase, a caror prevalenta creste odata cu inaintarea in varsta.
Cele mai comune boli de oase la varstnici
Dupa cum am amintit mai sus, densitatea osoasa scade pe masura ce imbatranim. Acest lucru creste riscul de fracturi, cancer osos si alte boli de oase.
Osteoporoza este cea mai frecventa boala care afecteaza oasele. Ea este cauzata de pierderea densitatii osoase si poate sa ramana nedetectata pana cand o persoana (de regula in varsta) sufera o fractura osoasa.
Fractura survine cel mai adesea la nivelul soldului, coloanei vertebrale, incheieturii mainii si umarului. Varsta si sexul feminin sunt cei mai importanti factori de risc pentru osteoporoza, dar exista si alti factori de risc:
- Menopauza precoce (inainte de 45 de ani)
- Fumatul si consumul de bauturi alcoolice in exces
- Sedentarismul
- Nutritia inadecvata: aportul insuficient de calciu si vitamina D
- Tratamentul cu unele medicamente: corticosteroizi, unele citostatice
- Prezenta unor boli endocrine: hipertiroidismul, hiperparatiroidismul
- Prezenta unor afectiuni cronice precum boala celiaca, bolile inflamatorii intestinale (boala Crohn si rectocolita ulcero-hemoragica) sau boala cronica de rinichi
Boala Paget osoasa este a doua cea mai frecventa boala de oase, dupa osteoporoza. Aceasta se caracterizeaza printr-o dereglare a procesului de remodelare osoasa, tesutul osos nou fiind depus in locatii anormale. In cadrul acestei maladii, tesutul osos este indepartat in mod excesiv, iar depunerea de tesut osos nou nu va duce la un os sanatos, ci unul moale, deformat, ceea ce va creste riscul de fracturi si dureri osoase. Boala Paget afecteaza de obicei oasele coloanei vertebrale, ale pelvisului, femurul, tibia, humerusul si craniul.
Alte boli care afecteaza persoanele in varsta sunt:
- osteoartrita (sau osteoartroza), o boala degenerativa care afecteaza cartilajul articulatiilor
- osteomalacia („boala oaselor moi”), care determina scaderea densitatii osoase si este cauzata de deficitul de vitamina D
- cancerul osos (osteosarcomul, condrosarcomul)
Sfaturi pentru preventia bolilor de oase
Sanatatea sistemului osos este o problema importanta in procesul de imbatranire. Chiar daca oasele noastre tind sa isi piarda rezistenta pe masura ce inaintam in varsta, putem lua masuri pentru a incetini pierderea densitatii osoase. Astfel, va sfatuim sa tineti cont de urmatoarele zece sfaturi:
❗ Evitati tutunul. Mai multe studii au aratat ca fumatul contribuie la slabirea sistemului osos.
❗ Limitati consumul de bauturi alcoolice. Consumul regulat de alcool poate sa creasca riscul de osteoporoza.
❗ Acordati atentie la aportul de calciu din alimentatie. Intrucat corpul nostru nu produce calciu, asta inseamna ca trebuie sa il luam din alimentele pe care le consumam. Doza recomandata de calciu pentru adulti este de aproximativ 1000 mg/zi, dar aceasta cantitate trebuie sa fie mai mare (1200-1300 mg) in cazul varstnicilor. Alimente bogate in calciu sunt urmatoarele: lactatele, oleaginoasele (migdalele, nucile), pestele (somonul, sardinele), tofu, dar si legumele cu frunze verzi (broccoli, patrunjelul, spanacul).
❗ Vitamina D (una din putinele vitamine care pot fi sintetizate de corpul uman) este esentiala pentru sanatatea oaselor. Aceasta este sintetizata la nivelul pielii, asadar expunerea la razele solare este foarte importanta, mai ales in Romania, unde prevalenta deficitului de vitamina D este destul de mare. Daca sunteti o persoana in varsta va sfatuim sa va adresati unui medic endocrinolog pentru evaluarea riscului de deficit de vitamina D si pentru o suplimentare corecta.
❗ Faceti exercitii fizice in mod regulat. Mersul pe jos, jogging-ul, urcatul scarilor, mersul cu bicicleta pot ajuta la incetinirea pierderii masei osoase.
❗ Adoptati o dieta echilibrata, bogata in fructe si legume, care s-a dovedit ca protejeaza impotriva osteoporozei.
❗ Evitati consumul de sucuri, alimente procesate, carne in exces, alimente bogate in zahar si grasimi. Aceasta dieta de tip „vestic” stimuleaza eliminarea de calciu si proteine si are un impact negativ asupra sistemului osos.
❗ Mentineti o greutate sanatoasa. Kilogramele in plus cresc riscul de osteopenie si osteoporoza.
❗ Luati medicamente si suplimente numai la recomandarea medicului. Unele dintre acestea pot avea efect negativ pe sistemul osos.
❗ Limitati consumul de sare. Sarea in exces creste riscul de osteoporoza.