Abcesul dentar
Data publicării: 2 octombrie 2017
Ultima actualizare:
12 noiembrie 2018
Abcesul reprezinta formarea unei pungi de puroi in tesuturile dimprejurul dintelui care are ca principala cauza infectia bacteriana. Atunci cand aveti o carie netratata, aceasta poate evolua ducand la afectarea tesutului pulpar si infectarea acestuia, ceea ce da nastere unei leziuni la nivelul radacinii si in timp, la formarea abcesului.
Abcesul dentar este de trei feluri : abcesul gingival, care apare la nivelul gingiei si nu afecteaza dintii ; abcesul periodontal, care porneste din structura de support a osului dintelui si abcesul periapical, care se formeaza in pulpa moale a dintelui. Ceea ce este foarte important de retinut este ca pe masura ce infectia se raspandeste, are loc distrugerea pulpei dentare si astfel, osul maxilar incepe sa fie afectat. Netratata, infectia se poate raspandi si in alte zone ale organismului ceea ce duce la periclitarea vietii pacientului.
Simptome abces dentar
Simptomele abcesului dentar sunt : durerea si umflarea zonei afectate, inflamatia gingiei, febra, frisoanele, dificultatea la deschiderea gurii cat si la inghitit si sensibilitatea dentara.
Cauze abces dentar
Principala cauza a abcesului este infectia bacteriana, care de cele mai multe ori apare ca urmare a unei carii netratate.
Tratament abces dentar
In tratarea acestei afectiuni este necesara consultarea unui medic specialist care poate prescrie administrarea de antibiotice.
Pentru cazurile cand dintele afectat are nervul scos, tratamentul antibiotic indicat de catre medic poate ajuta la vindecarea abcesului, insa daca dintele inca are nerv este necesara extirparea acestuia, drenarea abcesului si curatarea canalului radicular. In unele cazuri este necesara chiar scoaterea dintelui.
Pentru a preveni formarea abcesului este necesar sa periati dintii minim de doua ori pe zi si sa utilizati ata dentara macar o data pe zi. Incercati sa scadeti consumul de alimente cu continut mare de zahar, sa evitati consumul de tutun si alcool si sa tratati carile din timp.