Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802
Adenom hipofizar

Adenom hipofizar: cauze, diagnostic si optiuni terapeutice

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 22 octombrie 2024

Cand vorbim de tumori auzim frecvent doi termeni: benign si malign. Tumorile benigne sunt cele necanceroase, iar cele pozitionate pe hipofiza - glanda de marimea unui bob de mazare (10 mm si o greutate de 0,5 g), situata in partea anterioara a creierului sunt cunoscute sub denumirea de adenom hipofizar.

 

Hipofiza are un rol semnificativ, putem spune ca este un centru de control al celorlalte glande endocrine (tiroida, suprarenala, ovare, testicule). Hipofiza are o componenta anterioara (secreta majoritatea hormonilor hipofizari- prolactina, hormon de crestere, TSH, ACTH, FSH, LH) si una posterioara. Adenomul hipofizar se dezvolta pe componenta anterioara a hipofizei.

Adenom hipofizar, definitie

Adenomul hipofizar este o tumora / excrescenta necanceroasa ce se dezvolta lent. Dintre toate tumorile ce se pot dezvolta la nivel intracranian adenomul hipofizar reprezinta 10% din cazurile clinice. Are dimensiuni variabile de la cativa mm la cativa cm. Adenomul hipofizar apare la o persoana din 1064 din oameni. Peste 90% din pacientii cu adenom hipofizar nu prezinta simptome sau complicatii si mai putin de 1% din cazuri pot deveni tumori maligne.

Clasificare adenom hipofizar

Tipurile de adenom hipofizar se pot clasifica in functie de mai multe criterii. Astfel avem clasificarea in functie de datele clinice:

  1. Adenom hipofizar functional - sau secretant. Acest tip de adenom hipofizar este frecvent intalnit la persoanele tinere si presupune producerea in exces a hormonilor.

Clasificare dupa tipurile de hormoni secretati

  • Prolactinomul - secreta prolactina, determina secretie lactata si tulburari de ciclu menstrual- reprezinta aproximativ 30% din adenoamele hipofizare functionale.
  • Somatotropinom: secreta in exces hormon de crestere si provoaca acromegalie sau gigantism- 30% din adenoamele hipofizare functionale. La adulti vorbim de acromegalie- se maresc dimensiunile mainilor, picioarelor si a trasaturilor faciale. La copii excesul de hormon de crestere duce la gigantism.
  • Cu o frecventa de 5-10 % vorbim de adenom hipofizar secretant de ACTH- hormon adrenocorticotrop (stimuleaza glandele suprarenale sa produca cortizol) care determina boala Cushing sau sindrom Nelson.
  • Tumori producatoare de exces de hormon de stimulare tiroidiana- este produs prea mult TSH.

 

  1. Adenom hipofizar non-functional este frecvent diagnosticat la varstnici si caracteristica principala este dimensiunea mare ce face presiune pe structurile anatomice alaturate. Sunt cele mai intalnite tipuri de adenoame hipofizare. Nu produc hormoni in plus, iar simptomele se declanseaza cand tumora are deja o dimensiune semnificativa, iar pacientul se poate confrunta cu dureri de cap sau probleme de vedere.

 

Clasificare in functie de dimensiune

In aceasta clasificare avem doua categorii de adenom hipofizar:

  • Microadenom - dimensiunea tumorii este de pana la 10 mm si nu afecteaza structurile din jur sau activitatea hipofizei;
  • Macroadenom - tumora are dimensiuni de peste 10 mm si poate duce la declansarea simptomelor prin presiunea pe care o exercita asupra structurilor adiacente hipofizei.

Cauze adenom hipofizar

Pana la acest moment nu s-a stabilit o cauza specifica ce duce la aparitia adenomului hipofizar, dar la pacientii diagnosticati s-au observat anumite mutatii genetice, ce pot aparea accidental sau pot fi ereditare.

 

Persoanele ce sufera in tinerete de obezitate aparent sunt mai predispuse la a dezvolta un tip de adenom hipofizar.

Factori de risc pentru adenom hipofizar

Printre factorii de risc ce pot favoriza aparitia adenomului hipofizar se numara diferite afectiuni genetice precum adenomul hipofizar familial legat de SDH (succinat dehidrogenaza), sindromul von Hippel-Lindau sau complexul Carnney.

Totodata persoanele care sunt supraponderale sau obeze ar putea prezenta un risc crescut.

 

Manifestarile clinice

Simptomele adenomului hipofizar pot aparea ca urmare a cresterii tumorii si comprimarii structurilor anatomice adiacente hipofizei si atunci vorbim de simptome neurologice sau pot aparea ca urmare a modificarilor hormonale caz in care vorbim de simptome hormonale.

Simptome hormonale

Aceste simptome apar in cazul adenomului hipofizar functional si depind de tipul de hormon secretat in exces:

  • Hipersecretie de prolactinom: scaderea densitatii osoase, modificari menstruale, secretie din sani cu aspect de lapte, tulburari de erectie, scaderea libidoului, ginecomastie (la barbati);
  • Hipersecretie de adenom de crestere: modificari ale trasaturilor faciale, marirea extremitatilor, transpiratii excesive, artroze, marirea inimii, ficatului, splinei, etc.
  • Adenom secretant de ACTH- pielea devine subtire, fragila, cu vanatai, vergeturi, acnee, crestere in greutate, tulburari de memorie, iritabilitate, insomnie, pietre la rinichi, etc.
  • Adenom secretant de TSH: scadere in greutate, palpitatii, tremor al mainilor, transpiratii excesive, etc.

Simptome neurologice

Din punct de vedere neurologic pacientul cu adenom hipofizar  poate avea dureri de cap, greata si varsaturi, tulburari psihice, de termoreglare, de vedere- pareza nervilor cranieni cu pleoapa cazuta sau cu vedere dubla, modificari ale mirosului, oboseala extrema.

Diagnosticul de adenom hipofizar

Adenomul hipofizar se diagnosticheaza in urma unei investigatii imagistice de tip CT sau RMN sau in functie de simptomele pe care le prezinta pacientul, investigatia imagistica fiind folosita pentru confirmarea diagnosticului. Pacientului i se vor recolta si probe de sange pentru verificarea nivelurilor hormonale. In cazul adenoamelor hipofizare de dimensiuni mari se recomanda si examen oftalmologic pentru verificarea functiei oculare.

Tratament adenom hipofizar

Exista trei tipuri de abordari terapeutice in cazul pacientilor cu adenom hipofizar:

 

Terapie medicamentoasa are ca scop micsorarea adenomului hipofizar si ameliorarea simptomatologiei. Se pot administra medicamente in scopul controlului secretiilor hormonale.

Tratamentul chirurgical este recomandat in cazul adenomului hipofizar secretant care nu raspunde la terapia medicamentoasa sau pentru adenoamele nesecretante, dar de dimensiuni mari. Interventiile sunt minim invazive cu o durata de 2,5 h.

Radioterapia se aplica in cazul pacientilor cu adenom hipofizar inaccesibil chirurgical, in cazul in care terapia medicamentoasa nu da rezultate, adenomul are o evolutie rapida sau tumora este intr-o zona a creierului ce prezinta risc mare la o interventie chirurgicala. Exista trei tipuri de radiatii: radioterapia standard cu fascicul extern, tratament cu fascicul de protoni, radiochirurgia stereotactica.

Complicatii si riscuri

In cazul in care adenomul hipofizar este descoperit si nu este tratat acest poate duce la pierderea partiala sau totala a vederii si la deficiente hormonale precum disfunctia tiroidiana si adrenala. In cazuri rare adenomul hipofizar poate sangera brusc, iar pacientul va resimti o durere extrem de puternica de cap. In acest caz e nevoie de asistenta medicala de urgenta cu posibilitatea nevoii de interventie chirurgicala.