Aparatul de aerosoli si beneficiile lui in alergia la ambrozie
Cei mai multi dintre noi considera ca sezonul polenului este in timpul primaverii, ceea ce este adevarat, doar ca unele plante ating perioada de maxima polenizare undeva intre lunile august si septembrie, iar acest proces poate sa dureze pana catre sfarsitul lunii octombrie. Printre plantele de acest fel se afla si ambrozia, al carei tip de polen poate sa provoace rinita alergica sezoniera, afectiune care se mai numeste si „febra fanului”.
Ca o curiozitate, la nivel global se estimeaza ca sunt aproximativ 300 de milioane de oameni care sufera din cauza alergiilor si ca numarul acestora poate ajunge la aproximativ 400 de milioane pana in anul 2025.
Ce este ambrozia?
Polenizarea are loc datorita raspandirii particulelor de polen cu ajutorul vantului. S-a demonstrat ca o singura astfel de planta, aflata la maturitate, poate sa elibereze in atmosfera miliarde de particule de polen si aproximativ 30.000 de seminte. Semintele de ambrozie isi pot mentine calitatea germinativa chiar si 40 de ani. In tara noastra aceasta planta este prezenta in majoritatea regiunilor, mai putin in zonele inalte de deal sau la munte.
Creste cu usurinta in zonele unde terenul este prost intretinut sau lipsit de vegetatie, pe langa calea ferata si pe marginea drumului, aproape de lacuri si ape curgatoare, la marginea padurii sau pe langa daramaturi. O putem observa in parcuri sau gradini mai putin ingrijite, prin culturi de floarea soarelui sau cereale, in apropierea santierelor, deci in atat de multe locuri incat nu o putem ignora. Mai ales pentru ca ne poate creea neplaceri serioase.
Alergia la ambrozie – manifestari
Problema este cantitatea extrem mare de polen pe care o produce ambrozia si faptul ca polenul are in alcatuire particule foarte alergizante. Pentru declansarea unei reactii alergice este nevoie doar de o concentratie de 30 de particule de polen intr-un metru cub de aer, iar in situatia persoanelor foarte sensibile, chiar si una sau doua particule de polen intr-un metru cub de aer pot fi suficiente. In general, alergia la polen incepe sa se manifeste serios dupa ce o persoana a fost expusa la polenul de ambrozie de-a lungul a aproximativ trei – patru ani. Din acest motiv, simptomele rinitei alergice se manifesta in cazul copiilor care au implinit deja varsta de patru – cinci ani. Sunt insa si situatii in care simptomele s-au manifestat in cazul unor copii care nu implinisera inca varsta de un an.
Simptomele pe care le au persoanele afectate de alergia la ambrozie sunt foarte asemanatoare cu cele la alergia care se manifesta din cauza altori tipuri de polen. Poate fi vorba despre stranut, infundarea nasului, secretii nazale apoase, dureri de cap, iritarea ochilor si aparitia unei senzatii de mancarime la nivelul gatului.
De asemenea, polenul de ambrozie poate sa favorizeze agravarea simptomelor in situatia persoanelor care sufera de astm. Exista posibilitatea ca aceste persoane sa treaca prin episoade intense de tuse si sa remarce un suierat atunci cand respira. Printre alte simptome ale alergiei la ambrozie putem intalni inclusiv pierderea mirosului si putem resimti somnolenta sau obosea cronica.
Cea mai severa forma de manifestare a unei reactii alergice este socul anafilactic. Poate sa debuteze dintr-odata, fara avertismente, manifestandu-se in multe cazuri dramatic din cauza faptului ca obstructioneaza caile aeriene si declanseaza colapsul vascular ireversibil. Fara indoiala, socul anafilactic necesita interventia de urgenta a medicului specialist.
Alergia la ambrozie si tratamentul ei cu aerosoli
In primul rand, trebuie mentionat faptul ca foarte multe persoane care sunt afectate de alergia la ambrozie tind sa abuzeze de tratament din cauza simtomelor, uneori extrem de severe. In situatia persoanelor care exagereaza cu cortizonul injectabil, cu aerosolii, cu picaturile pentru nas si cu cele pentru ochi, se poate ajunge chiar si la glaucon sau cataracta.
Procedura de nebulizare folosita in tratamentul cu aerosoli al alergiei la ambrozie este aceeasi ca in cazul tratamentelor medicale care sunt administrate folosind aerosoli. Tratamentul presupune administrarea a doi pana la patru mililitri de ser fiziologic, de cate doua ori in fiecare zi, dimineata si seara. Medicamentul este transformat intr-un „abur” care este inhalat printr-o masca de catre adulti si copii deopotriva. Mai ales in cazul copiilor, acest tip de administrare a tratamentului este mai eficient si mai putin suparator.
De ce este bun aparatul cu aerosoli?
Antihisatminicele, decongestionantele si corticosteroizii constituie metode de tratament, insa, in a acelasi timp slabesc chiar mai mult sistemul imunitar al persoanei care este afectata de alergia la ambrozie. Decongestionantele nazale ajuta la o eliberare rapida a nasului atunci cand este infundat, eliberand pentru scurt timp secretiile nazale, doar ca nu se recomanda folosirea lor pentru mai mult de aproximativ cinci pana la sapte zile din cauza faptului ca pot sa agraveze starea pacientului. Din acest motiv, tratamentul cu aerosoli constituie o alternativa preferabila.
Aparatul de aerosoli este extrem de util in cazul persoanelor cu afectiuni respiratorii acute, al celor cu afectiuni pulmonare obstructive si in situatia proceselor inflamatorii cronice de la nivelul cailor respiratorii. Este de asemenea folositor pacientilor cu bronsita cronica, astm bronsic sau faringita cronica.
Aerosoli cu ser fiziologic in cazul alergiei la ambrozie
Asa cum am aratat anterior, picaturile cu ser fiziologic tranziteaza cu rapiditate nasul si ajung la nivelul faringelui. Atunci cand sunt folositi aerosolii cu ser fiziologic, datorita procesului de nebulizare, serul fiziologic este transformat in micro-particule ce se depun pa mucoasa nazala, ajutand astfel la o mai eficienta fluidizare a secretiilor.
Alergia la ambrozie – sfaturi de preventie
In cazul persoanelor care pot fi afectate de alergia la ambrozie, respectarea unor sfaturi pentru a preveni eventualele neplaceri este esentiala. Se recomanda evitarea activitatilor in aer liber in timpul diminetii sau atunci cand vantul bate cu putere. Ar fi bine ca geamurile sa fie inchise in timpul zilei si sa fie folosit aparatul de aer conditionat, la randul lui echipat cu filtre speciale, atat acasa cat si in masina.
Este de asemenea important ca hainele sa fie schimbate si spalate imediat dupa venirea acasa dintr-un mediu in care polenul se putea depune pe ele. Polenul se poate depune si pe hainele care sunt puse afara la uscat, asa ca este recomandata uscarea lor in interior. Este necesar ca persoanele cu alergie la ambrozie sa isi spele zilnic parul pentru a indeparta polenul in perioadele critice. O alta recomandare este aceea ca mainile si fata sa fie spalate cat mai des.