Artrita – ce este, cauze, simptome si tratament
Odata cu inaintarea in varsta, artrita incepe sa fie o problema pentru multi pacienti. Imbatranirea nu este singurul factor care duce la aparitia acestei boli, ea putand fi declansata si in urma unei lovituri puternice sau de efortul fizic pe care il fac sportivii. Artrita poate fi descrisa ca o eroziune. Atunci cand o articulatie incepe sa se uzeze, cartilajul care acopera osul se deterioreaza treptat. In aceste conditii, osul care se afla dedesubt tinde sa se ingroase si sa isi modifice forma, fiind afectata flexibilitatea normala a articulatiei.
CUPRINS
Artrita – informatii importante
Cum si de ce apare artrita?
Artrita – cauze si factori de risc
Artrita – simptomatologie si manifestari
Artrita – diagnostic
Artrita – sfaturi de preventie
Tratamentul pentru artrita
Artrita - informatii importante
Este important ca pacientii cu artrita sa aiba grija sa isi protejeze pe cat posibil articulatiile si sa evite exercitii sau munci care genereaza presiune mare la nivelul acestora. Este recomandat ca persoanele care sufera din cauza acestei afectiuni sa fie consultate regulat de un reumatolog, medicul fiind singurul in masura sa stabileasca dozajul medicamentelor si sa monitorizeze corect felul in care evolueaza boala.
Este foarte important pentru pacientii cu artrita sa mentina un echilibru intre o viata activa si una care sa le asigure odihna necesara. Sa consume cereale integrale, seminte si nuci, pentru ca ajuta la reducerea inflamatiilor datorita acizilor grasi pe care ii contin.
Cum si de ce apare artrita?
Felul si motivele pentru care apre artrita pot fi intelese in functie de locul si de felul in care se manifesta afectiunea. Astfel, pot fi identificate mai multe tipuri de artrita, dintre care cele mai des intalnite sunt:
- Artrita reumatoida – membrana sinoviala care delimiteaza articulatiile se inflameaza, ajungandu-se in timp la distrugerea articulatiei;
- Spondiloza – sau osteoartrita spinala, o afectiune intalnita din ce in ce mai des dar care nu este foarte grava, insa poate fi dureroasa;
- Osteoartrita – este acea afectiune generata de deteriorarea in timp a cartilajului protector al suprafetei articulare;
- Artrita psoriazica – afectiune inflamatorie manifestata prin intepenirea articulatiilor, edeme si dureri, care apare la aproximativ 15% dintre persoanele care sufera de psoriazis;
- Artrita reactiva – este o boala sistemica si se caracterizeaza prin prezenta unui proces inflamator care este localizat la nivel articular;
- Artrita gutoasa – este o afectiune din cauza careia se ajunge la dureri articulare severe si se caracterizeaza printr-un nivel crescut al acidului uric;
- Artrita septica – sau artrita bacteriana este denumirea inflamatiei intense a unei articulatii, proces declansat de un microb care ajunge in articulatie.
Artrita - cauze si factori de risc
Cauzele aparitiei artritei sunt diverse si depind de tipul bolii. In unele cazuri este vorba despre ruperea si uzarea cartilajului (osteoartrita), in altele de inflamatia generata de un sistem imunitar hiperactiv (artrita reumatoida).
- Infectiile: atunci cand o ciuperca microscopica, un virus sau o bacterie patrund in articulatie declansand inflamatia;
- Deficiente ale sistemului imunitar: atunci cand tesuturile si celulele sanatoase sunt atacate de sistemul imunitar;
- Metabolism anormal: poate sa duca la aparitia gutei si a pseudogutei, atunci cand acidul uric se depune si este acumulat in exces de catre unii pacienti;
- Traumatism la nivelul incheieturilor: o lovitura puternica sau o rana deschisa la nivelul articulatiilor poate sa agraveze deteriorarea naturala a tesuturilor care compun cartilajul;
- Cauze genetice: istoricul familial poate fi unul dintre factorii de crestere a riscului declansarii artritei psoriazice, cercetatorii descoperind anumiti marker genetici care, aparent, sunt asociati cu artrita psoriazica.
Artrita - simptomatologie si manifestari
Asa cum exista mai multe tipuri de artrita, la fel si simptomele sunt diverse. Acestea pot aparea si disparea, dar pot de asemenea si sa persiste. Semnele aparitiei artritei sunt, de cele mai multe ori, durerile. Unele dintre acestea pot aparea noaptea si pot chiar sa trezeasca bolnavul.
In cursul diminetii articulatiile isi recapata mobilitatea, insa este necesara o perioada de incalzire in functie de durata careia se poate stabili gradul de inflamatie. Cele mai comune simptome sunt rigiditatea, durerile si umflaturile la nivelul incheieturilor, dar si iritatiile de la nivelul articulatiilor.
Artrita – diagnostic
Pentru ca medicul sa poata stabili diagnosticul de artrita, este nevoie in primul rand de examinarea pacientului. Consultul presupune verificarea articulatiilor, medicul interesandu-se si de momentul in care au inceput sa se manifeste durerile si rigiditatea. De asemenea, va analiza miscarile articulare si va recomanda analize de imagistica si teste de laborator, in functie de tipul de artrita cu care presupune ca se confrunta pacientul.
Testele de laborator presupun analize ale sangelui, a urinei, dar si a lichidului care este extras din articulatiile care sunt umflate.
Testele de imagistica il ajuta pe medic sa observe in detaliu cauzele care au declansat simptomele artritei. Este posibil sa vi se recomande un test cu ultrasunete, o tomografie computerizata, un RMN sau teste cu raze X.
Artrita - sfaturi de preventie
In cazul formelor de artrita mostenite genetic, acestea nu pot fi prevenite. Artrita rezultata in urma unui traumatism poate fi evitata insa respectand masurile de siguranta necesare. Este esential sa fii o persoana activa, dar trebuie sa respecti si timpul pentru odihna, avand grija sa nu soliciti articulatiile mai mult decat este nevoie. Controlul greutatii corporale este iar foarte important, dublat de o alimentatie sanatoasa.
Tratamentul pentru artrita
In cazul unora dintre tipurile de artrita este nevoie de tratament specific: pentru artritele septice se foloseste antibiotic, pentru guta se folosesc uricozurice, iar in cazul poliartritei reumatoide se administreaza antiinflamatoare si corticosteroizi. Pentru a atenua durerea resimtita de pacient, de cele mai multe ori sunt folosite analgezicele si antiinflamatoarele, dar se poate ajunge inclusiv la interventii chirurgicale in cazuri mai grave. Terapia fizica este de asemenea utila in cazul unor tipuri de artrita.
Artrita reumatoida poate fi ameliorata si cu ajutorul unor tratamente naturiste, bazate pe un regim format numai din legume si fructe proaspete. Este ideal sa fie mancate crude, insa pot fi consumate si sub forma de salata sau cel mult fierte. Acizii grasi Omega-3 prezenti in uleiul de peste reduc rigiditatea si durerile de la nivelul articulatiilor. De ajutor sunt si sucurile proaspete, in special cel de cartofi, semintele de susan, usturoiul, ginkgo biloba, bananele, uleiul de cocos sau cel de mustar. De asemenea, baile in mare sau in cada plina cu apa fierbinte pot fi eficiente.