Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802
Artrita reactiva - cauze, simptome, diagnostic si tratament

Artrita reactiva - cauze, simptome, diagnostic si tratament

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 12 martie 2024 Ultima actualizare: 28 martie 2025

Ce este artrita reactiva?

Artita reactiva, cunoscuta si sub denumirea de sindrom Reiter, este o afectiune inflamatorie a articulatiilor ce se declanseaza ca urmare a unei infectii gastrointestinale sau genito-urinare. Aceasta forma de artrita autoimuna se numeste “artrita reactiva” ca urmare a raspunsului sistemului imunitar la prezenta infectiilor bacteriene: are loc inflamarea spontana a articulatiilor si ochilor. Artrita reactiva poate afecta orice persoana, indifferent de varsta, dar cel mai frecvent sunt afectate persoanele cu varsta cuprinsa intre 20 si 40 de ani.

Cum se deosebeste artrita reactiva de alte tipuri de artrita?

Artrita reprezinta afectiunile articulatiilor care sunt inflamate, iar majoritatea tipurilor de artrita constau in afectarea directa a articulatiei; de exemplu uzura sau ruperea cartilajului sau o infectie ce are loc direct asupra articulatiei. In cazul artritei reactive articulatiile se inflameaza ca raspuns anormal al organismului supus unei infectii in sfera sistemelor genital, urinar sau gastro-intestinal. Practic sistemul imunitar in cazul anumitor persoane este “pregatit” genetic sa reactioneze intr-un mod anormal la expunerea la anumite bacterii. Reactia anormala a sistemului imunitar din artrita reactiva consta in declansarea inflamatiei spontane la nivelul articulatiilor si ochilor.

Artrita reactiva se poate confunda cu artrita reumatoida sau cu cea psoriazica, dar se diferentiaza de acestea prin:

  • Localizarea asimetrica a simptomelor, in artrita reumatoida simptomele se manifesta la nivel simetric;
  • Afectarea structurilor extra- articulare cu declansarea conjunctiviteti, uretritei sau leziunilor cutanate;
  • La analiza markerilor genetici este prezent antigenul HLA- B27;
  • Prezenta unei infectii bacteriene recente (1- 4 saptamani, inaintea declansarii artriteti reactive).

Cat de frecventa este artrita reactiva?

Pacientii cei mai predispusi la a dezvolta artrita reactiva sunt barbatii aflati in a doua, respectiv in a treia decada a vietii. Intre 2 si 4% dintre pacientii cu infectie urogenitala (declansata in special de Chlamydia trachomatis) dezvolta si artrita reactiva, iar in cazul pacientilor cu infectii gastrointestinale cu Salmonella, Shigella, Campylobacter sau Yersinia, pana la 15 % dintre ei vor fi diagnosticati cu artrita reactiva.

Se estimeaza o incidenta anuala a pacientilor cu artrita reactiva de 1/11.000-166.000.

Care sunt cauzele artritei reactive?

Artrita reactiva se declanseaza ca un raspuns imun edisproportionat al organismului dupa o infectie; practic sistemul imunitar ataca atat microorganismele patogene cat si propriile tesuturi declansand inflamatie la nivel articular.

Principalele cauze ale artritei reactive sunt:

  • Infectiile bacteriene cu Chlamydia trachomatis, Salmonella, Shigella,Yersinia si Campylobacter.
  • Infectiile virale cu Norovirus, virus hepatitic A sau enterovirus.
  • Boli cu transmitere sexuala: gonoreea, infectiile cu Chlamydia trachomatis.
  • Infectii gastrointestinale: gastroenterite bacteriene sau virale.
  • Infectii la nivelul ochilor: conjunctivite bacteriene sau virale.
  • Factorii genetici: prezenta markerilor genetici HLA-B27, cresc riscul de artrita reactiva dupa o infectie.

Toate aceste cauze sunt legate de raspunsul sistemului imunitar la infectii bacteriene sau virale.

Printre factorii de risc pentru artrita reactiva se numara:

  • Varsta: 20- 40 de ani;
  • Sexul: barbatii sunt mai predispusi decat femeile sa faca artrita reactiva;
  • Stresul cronic si oboseala;
  • Fumatul;
  • Sedentarismul;
  • Igiena precara;
  • Antecedente familiale de cazuri de artrita reactiva.

Ce simptome apar la pacientii cu artrita reactiva?

Intre una si patru saptamani dupa o infectie bacteriana sau virala se poate declansa artrita reactiva, iar pacientii pot manifesta simptome precum:

  • Simptome articulare: durere severa si rigiditate articulara la nivelul genunchilor, glezenelor, soldurilor, calcaielor sau la nivelul spatelui.
  • Simptome oculare: se declanseaza conjunctivita- inflamatie oculara sau uveita anterioara: care se manifesta cu roseata, durere si sensibilitate la lumina.
  • Simptome urogenitale: urinari frecvente, iar din cauza inflamatiei uretrale pacientul poate avea arsuri si durere in timpul urinarii,
  • Alte simptome: pacientii cu artrita reactiva pot prezenta eruptii cutanate, dureri accentuate in zona lombara, stare generala proasta sau li se pot umfla degetele de la maini si de la picioare.

Cum se pune diagnosticul de artrita reactiva?

Diagnosticarea artritei reactive se face de catre medic in urma anamnezei si examinarii clinice. In cadrul anamnezei se stabilesc antecedentele de infectii recente (in ultimele 4- 6 saptamani), simptomele articulare si extra-articulare, iar medicula va examina articulatiile afectate care pot prezenta inflamatie, sensibilitate, mobilitate scazuta, senzatie de caldura.

Din procesul de diagnosticare pot face parte si:

  • Investigatii de laborator: pentru evidentierea unui proces inflamator (sunt de interes valorile VSH-ului si CRP-ului). Se pot efectua analize si pentru identificarea prezentei antigenului HLA- B27.
  • Analize de urina si secretii, daca exista suspiciune de infectie cu Chlamydia sau alte bacterii;
  • Investigatii imagistice- CT, RMN, radiografii- pentru evaluarea tesuturilor moi si articulatiilor afectate.

Care este tratamentul pentru artrita reactiva?

Pentru tratarea artritei reactive in primul rand se va stabili:

Tratamentul infectiei declansatoare - se va identifica infectia si se vor recomanda antibioticele aferente fiecarui tip de infectie. Spre exemplu in cazul pacientilor infectati cu Chlamydia trachomatis se va recomanda doxiciclina sau azitromicina. Tratamentul cu antibiotice se prescrie doar daca infectia este inca prezenta.

Tratamentul simptomelor articulare - se recomanda antiinflamatoare nesteroidiene precum ibuprofen, naproxen sau diclofenac pentru reducerea inflamatiei si durerii articulare. In cazurile severe se va recomanda tratament cu corticosteroizi, administrati pe cale oral sau se vor administra injectabil direct la nivelul articulatiei afectate.

Tratamentul simptomelor oculare - se vor recomanda medicamente simptomatice in cazul conjunctivitei, iar pentru pacientii cu uveita se va recomanda administrare de corticosteroizi si cu picaturi midriatice, pentru preventia cicatrizarii.

Fizioterapie si kinetoterapie - au un rol important in mentinerea si recuperarea functionalitatii articulatiilor afectate. Se recomanda exercitii de mobilitate, intarirea musculaturii sau terapie ocupationala in cazurile severe.

Ce complicatii pot aparea?

Artrita reactiva este o boala sistemica reumatica ceea ce poate duce inflamarea: ochilor, gurii, pielii, rinichilor, inimii sau plamanilor. Afectarea de la nivelul ochilor poate prezenta o evolutie rapida ducand la cataracta sau edem macular chistoid. Pacientii ce prezinta complicatii oculare ca urmare a artritei reactive pot pierde permanent functiile vizuale.

Printre complicatii se numara strictura uretrala (ingustare partiala sau totala la nivelul uretrei) sau necroza radacinii aortice.

Ce masuri de preventie exista?

Reducerea riscului sau chiar prevenirea artritei reactive se poate face prin:

  • Respectarea normelor de igiena personala si alimentara (ex. spalatul regulat pe maini; evitarea consumului de alimente si apa contaminate, spalarea fructelor si legumelor inainte de consum);
  • Administrarea tratamentului complet in cazul infectiilor bacteriene sau virale in care a fost recomandat antibiotic sau antivirale;
  • Renuntarea la fumat;
  • Efectuarea analizelor de rutina poate ajuta la identificarea precoce a unei posibile infectii;
  • Realizarea anumitor teste genetice poate fi utila in vederea depistarii prezentei markerilor de risc;
  • Practicarea sexului protejat si evitarea partenerilor multipli, pentru a preveni infectiile cu transmitere sexuala.
Articole similare
Artrita virala Artrita virala

Artrita virala presupune inflamarea articulatiilor ca urmare a contactarii unei infectii virale. Dezvoltarea artritei virale tine de factori virali ce presupun localizarea virusului la nivel de tesut si modificarile pe care le induce acesta precum si de factori care tin de pacient, cum ar fi varsta, sexul, incarcatura genetica cat si starea sistemului imunitar. 

27 ianuarie 2025
Edited 29 ianuarie 2025
citește articolul
Artrita reumatoida - analize
Artrita reumatoida este o afectiune caracterizata de inflamatie cronica, cu localizare de regula la nivelul articulatiilor mici ale mainilor si picioarelor, dar si la nivelul altor articulatii.
21 aprilie 2020
Edited 21 aprilie 2020
citește articolul
Artrita – ce este, cauze, simptome si tratament
Artrita poate fi descrisa ca o eroziune. Atunci cand o articulatie incepe sa se uzeze, cartilajul care acopera osul se deterioreaza treptat.
18 noiembrie 2019
Edited 11 mai 2022
citește articolul
Obiceiuri gresite care amplifica artrita
Cand spunem artrita nu ne referim la o singura boala, ci la un termen care cuprinde intreg spectrul de afectiuni articulare ce apar pe fondul inflamatiei. In momentul de fata se cunosc peste 200 de tipuri de artrita care pot sa afecteze ambele sexe si toate categoriile de varsta.
21 octombrie 2019
Edited 31 octombrie 2019
citește articolul