Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Artroscopia – riscuri

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Gabriela Soare
de , Medic specialist Ortopedie – Traumatologie
Data publicării: 8 aprilie 2020 Ultima actualizare: 8 mai 2024

Artroscopia este o procedura chirurgicala utilizata pentru diagnosticarea si tratarea problemelor articulare. Artroscopia permite ortopedului sa vada in interiorul articulatiei dvs. cu ajutorul unei camere speciale introdusa printr-o incizie de aproximativ 1 cm. In cadrul artroscopiei se pot chiar repara unele tipuri de leziuni ale articulatiei, cu instrumente chirurgicale subtiri cat un creion introduse prin incizii mici.


Echipamentul utilizat in timpul unei artroscopii este foarte mic, astfel incat este nevoie doar de mici taieturi ale pielii. Aceasta inseamna ca are cateva avantaje fata de operatia traditionala, „deschisa”, inclusiv: mai putina durere dupa operatie, timp de vindecare mai rapid, risc mai mic de infectie, de multe ori puteti merge acasa in aceeasi zi, este posibil sa reveniti la activitatile normale mai repede.
Este cel mai frecvent este utilizata in genunchi, glezne, umeri, coate, incheietura mainii si solduri.
Artroscopia este indicata atunci cand exista dureri articulare persistente, tumefactie sau rigiditate, iar investigatiile imagistice nu au putut identifica cauza. Artroscopia poate fi utilizata pentru a evalua nivelul de deteriorare articulara rezultata dintr-o accidentare, cum ar fi o accidentare sportiva sau din afectiuni subiacente care pot provoca leziuni articulare, cum ar fi artroza. Procedura poate fi, de asemenea, utilizata pentru a trata o serie de probleme si afectiuni comune, inclusiv repararea cartilajului deteriorat, indepartarea fragmentelor de os sau cartilaj, drenarea de lichid in exces, tratarea artrozei, a umarului inghetat, sindromului tunelului carpian, reconstructia ligamentara.

Riscurile artroscopiei


Artroscopia este in general considerata a fi o procedura sigura, dar la fel ca toate tipurile de interventii chirurgicale, aceasta prezinta anumite riscuri.
Cele mai frecvente riscuri ale interventiei chirurgicale nu sunt de obicei periculoase pentru viata, dar pot fi un inconvenient. Este normal sa intampinati probleme de scurta durata, cum ar fi umflarea, vanataile, rigiditatea si disconfortul dupa o artroscopie. Acestea se vor imbunatati de obicei in zilele si saptamanile urmatoare procedurii.


Probabilitatea unei complicatii grave care rezulta din artroscopie, in special in cea la nivelul membrelor inferioare, este mai mica de 1% si includ:


• formarea unui cheag de sange in unul din membrele inferioare - cunoscut sub numele de tromboza venoasa profunda (TVP), poate provoca durere si umflare la nivelul membrului afectat
• infectie in interiorul articulatiei - cunoscuta sub numele de artrita septica, poate provoca febra, durere si tumefierea articulatiei
• sangerare in interiorul articulatiei - care cauzeaza adesea durere severa si umflare
• deteriorarea accidentala a nervilor din apropierea articulatiei - ceea ce poate duce la amorteala temporara sau permanenta si la o oarecare pierdere a senzatiei in zona respectiva