Artroza mainilor: cauze si solutii de tratament
Artroza este o afectiune cunoscuta si sub denumirea de osteoartrita, aceasta forma a artritei fiind intalnita la cei mai multi dintre pacienti. Artroza apare pe fondul uzurii cartilajului articular, adica a tesutului care inveleste extremitatile oaselor si care favorizeaza functionarea in bune conditii a articulatiilor. In situatia in care boala nu a fost identificata la timp si nu s-a intervenit cu tratamentul corespunzator, aceasta avanseaza si duce la disparitia completa a respectivului cartilaj. Din acest motiv, oasele se freaca unul de altul iar tesutul osos ajunge sa fie remodelat.
Ce este artroza?
Degradarea progresiva a cartilajului de la nivelul articulatiilor este cauza care duce la aparitia artrozei mainilor. Acest cartilaj este un tesut viu, cu o grosime de aproximativ doi – trei milimetri, in care nu exista nervi sau vase de sange. Este alunecos si favorizeaza miscarea in bune conditii a articulatiilor, avand capacitatea de a amortiza diversele socuri resimtite si de a diminua frecarea. Este important de retinut faptul ca artroza poate sa aiba un impact negativ asupra oricarei articulatii, insa le afecteaza mai adesea pe cele solicitate mai intens – cum este in cazul articulatiilor mari ale genunchilor sau ale soldurilor.
Artroza mainii - cauze, factori de risc
Artroza mainii apare cel mai adesea la persoane care au un serviciu ce presupune efort fizic intens, care isi folosesc foarte mult articulatiile pentru a executa anumite miscari repetate. De asemenea, este valabil si in cazul persoanelor care practica anumite sporturi ce presupun astfel de miscari sau efort fizic sustinut. Riscul de aparitie a artozei mainilor creste pe masura ce inaintam in varsta, unele studii evidentiind faptul ca femeile sunt mai afectate decat barbatii. Eventualele leziuni de la nivelul articulatiilor pot sa favorizeze aparitia artrozei, insa poate sa fie vorba si despre factori genetici sau despre malformatii din nastere ale articulatiilor.
Artroza mainii – manifestari
Artroza mainii poate sa apara atat la nivelul degetelor, la nivelul articulatiilor mijlocii ale acestora, precum si la articulatia care face legatura intre incheietura mainii si degetul mare. De asemenea, si incheietura mainii poate sa fie afectata de artroza. Simptomele care apar sunt manifestari provocate, in general, de afectarea articulatiilor. Astfel, poate sa fie vorba despre durere si rigiditate articulara, despre umflarea si inrosirea zonei respective, dar si despre slabiciune sau afectarea capacitatii de miscare. Simptomele artrozei mainilor sunt diverse si se agraveaza odata cu trecerea timpului daca nu este administrat tratamentul care se impune.
Diagnosticul de artroza la nivelul mainilor
Pentru ca medicul sa poata stabili diagnosticul de artroza la nivelul mainilor este necesara examinarea fizica a pacientului. De asemenea, specialistul va consulta istoricul medical al persoanei afectate si va solicita efectuarea unor investigatii – atat imagistice (RMN, radiografie, ecografie sau artroscopie) cat si de laborator (analize de sange si ale lichidului sinovial). Pacientul trebuie sa aduca la cunostinta medicului medicamentele pe care le foloseste, indiferent daca au fost luate sau nu cu prescriptie. Este important ca medicul sa fie informat si in legatura cu suplimentele alimentare administrate.
Artroza mainii - optiuni de tratament
Trebuie subliniat faptul ca artroza mainii este o boala progresiva, care se manifesta printr-un debut lent dar care devine din ce in ce mai grava odata cu trecerea timpului. Nu a fost identificat pana in prezent un tratament care sa poata vindeca artroza mainii, insa exista alternative pentru mentinerea sub control a simptomelor. Odata ce sunt constientizate cauzele si factorii de risc ce pot declansa boala, aceasta poate sa fie prevenita intr-o oarecare masura si poate fi incetinit procesul de afectare a persoanei respective.
Tratament medicamentos
Tratamentul medicamentos pentru ameliorarea manifestarilor provocate de artroza mainii vizeaza diminuarea durerilor si a umflaturilor. Se poate ca medicul sa recomande administrarea de analgezice orale sau topice. De asemenea, medicul poate sa recomande administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene – naproxen sau ibuprofen. Tratamentul medicamentos poate sa includa si corticosteroizi ce se administreaza prin injectare in articulatie.
Suplimente alimentare
Suplimentele alimentare indicate persoanelor cu artroza mainilor sunt cele care au in compozitie glucozamina, ceai verde, ghimbir sau ulei de peste. In afara de administrarea acestor suplimente, este important ca alimentatia persoanei afectate sa includa cat mai multe fructe si legume. In situatia in care nu remarcati nicio imbunatatire a starii de sanatate, este foarte important sa ajungeti cat mai repede la un consult medical de specialitate pentru stabilirea unui diagnostic si a unui tratament adecvat.
Alte terapii
Alte terapii care sunt recomandate in situatia persoanelor care sufera de artroza mainilor pot sa includa acupunctura, fizioterapia si masajul, terapia cald/ rece sau scaderea greutatii corporale. Puteti sa faceti streching si exercitii fizice usoare aproximativ o jumatate de ora, cel putin la doua zile, puteti face plimbari sau puteti inota. Unii specialisti recomanda chiar si yoga sau Tai – chi, pentru ca sunt utile in ameliorarea durerilor si pentru imbunatatirea flexibilitatii. Interventia chirurgicala este indicata pentru situatiile in care toate alternativele de tratament enumerate anterior nu s-au dovedit a fi eficiente.