Benzile kinesologice - beneficii si utilizari
In situatia in care suferiti din cauza unor afectiuni articulare, musculare sau limfatice, se poate ca medicul dumneavoastra sa va recomande sa folositi benzi kinesologice pentru a reusi sa ameliorati durerile. Un alt beneficiu al folosirii de benzi kinesologice este acela ca sunt de ajutor pentru vindecarea mai rapida a tesuturilor care au fost afectate. Este important de mentionat faptul ca utilizarea acestui produs nu provoaca reactii adverse, motiv pentru care specialistii il recomanda in procesul de tratament al mai multor afectiuni.
Persoanele care au suferit entorse sau luxatii pot sa utilizeze benzi kinesologice, la fel si cele cu hematoame sau contuzii. De asemenea, si pacientii cu tendinita sau artrita sunt sfatuiti sa le foloseasca, precum si cei cu scolioza, lumbago, torticolis, sciatica, cifoza sau spondiloza.
Benzi kinesologice – utilizari
Benzi kinesologice sunt utilizate pentru a imbunatati tonusul muscular si pentru a stimula circulatia sangvina, pentru ameliorarea spasmelor musculare si pentru reducerea edemului. Nu este necesar sa aveti cunostinte medicale de specialitate pentru a reusi sa folositi aceste benzi, ele fiind usor de aplicat. Utilizarea de benzi kinesologice are ca scop asigurarea unei sustineri eficiente pentru sistemul muscular, dar si pentru partile corpului care sunt folosite mai mult si care devin mai slabite. Medicii va pot recomanda sa utilizati benzi kinesologice si daca va aflati intr-o perioada de recuperare fizica, acestea putand fi utilizate si de femeile gravide atunci cand sarcina avanseaza - pentru a diminua durerile care apar la nivelul spatelui pe fondul modificarii centrului de greutate.
Beneficiile folosirii de benzi kinesologice
Benzile kinesologice sunt flexibile si elastice, ceea ce inseamna ca nu aluneca atunci cand se misca odata cu corpul utilizatorului, reusind sa asigure o sustinerea de care este nevoie. De asemenea, si ridicarea pasiva a pielii este posibila datorita faptului ca aceste benzi sunt elastice. Pe langa faptul ca reprezinta o alternativa mai ieftina, aceste benzi pot sa fie utilizate pentru perioade mai lungi de timp fara sa se deterioreze.
Favorizeaza o recuperare mai rapida in caz de vanatai sau contuzii
Atunci cand apar vanataile, inseamna ca se acumuleaza sange sub piele. Datorita folosirii benzilor kinesologice, sangele acumulat astfel poate sa fie indepartat cu succes. Tot ce trebuie sa faceti este sa aplicati banda pe zona respectiva si sa asteptati pana ce vanataile se disipeaza.
Ajuta la reducerea umflaturilor
Datorita acelei ridicari pasive pe care am mentionat-o anterior si a elasticitatii, benzile kinesologice ajuta la vindecarea mai rapida a tesuturilor invinetite sau umflate. Este o consecinta a drenarii sistemului venos si a celui limfatic, o urmare a efectului de vid care se produce.
Sunt utile pentru diminuarea spasmelor musculare
Crampele si spasmele musculare pot sa fie calmate prin folosirea de benzi kinesologice, dar pot sa fie si prevenite datorita utilizarii acestor benzi. Stimuland circulatia sangelui, muschii folositi mai intens sau cei obositi ajung sa fie mai bine alimentati cu oxigen si substante nutritive.
Asigura o mai buna sustinere a muschilor
Unul dintre scopurile utilizarii de benzi kinesologice este acela de a asista forta muschilor dumneavoastra. Astfel, avem de-a face cu un produs care este folositor pentru sportivii de performanta ce isi doresc o imbunatatire a formei fizice. De asemenea, si copiii al caror tonus muscular este prea scazut pot sa beneficieze de avantajele oferite de benzile kinesologice.
Amelioreaza durerile si sustin zonele accidentate sau slabite ale corpului
Benzile kinesologice pot sa ofere sustinere atat pentru membrele superioare si inferioare, cat si pentru spate. Datorita acestei sustineri eficiente a musculaturii, benzile ajuta la diminuarea durerilor din zonele respective si la posibilitatea de a controla mai usor partile corpului unde apar probleme de origine musculara.
Sfaturi pentru utilizarea corecta a unei benzi kinesologice
Este important sa acordati atentie sfaturilor specialistilor pentru a va asigura ca utilizati corect benzile kinesologice. Durerile pot sa fie calmate eficient daca aplicati banda pe piele, in locul unde sunt acestea sunt resimtite. Dupa ce ati aplicat banda, o puteti utiliza pentru o perioada cuprinsa intre trei si cinci zile – in functie de zona unde este folosita. Unul dintre sfaturi este acela de a a decupa si de a rotunji marginile benzii inainte de aplicare, pentru a evita indoirea acestora. De asemenea, pentru ca pielea trebuie sa fie uscata si curata la momentul aplicarii, sportivilor care folosesc benzi kinesologice le este recomandat sa le aploice cu o ora inainte de inceperea exercitiilor.
Un alt sfat de care este recomandat sa tineti cont este acela de a nu intinde la maxim banda. In functie de fiecare caz in parte, benzile kinesologice pot sa fie asezate in forma literelor X, Y sau I si trebuie sa fie aplicate de-a lungul muschilor. Chiar daca nu este o operatiune foarte dificila, este totusi indicat sa consultati un specialist inainte de a incepe sa utilizati aceste benzi. Unul dintre avantajele pe care le prezinta acest produs este faptul ca poate sa fie utilizat atat in unitati medicale si centre de kinetoterapie, cat si in sali de sport sau in confortul propriei locuinte.
Contraindicatii privind folosirea de benzi kinesologice
Dincolo de toate aspectele pozitive ale utilizarii acetor benzi, specialistii avertizeaza asupra unor categorii de persoane ce nu ar trebui sa le foloseasca, precum si asupra unor masuri ce trebuiesc avute in vedere. De exemplu, nu trebuie sa aplicati aceste benzi pe rani deschise pentru a evita eventualele infectii. Nu trebuie sa folositi benzile nici daca suferiti de tomboza, pentru ca viteza fluidelor creste si cheagurile de sange pot fi dislocate provocand decesul. De asemenea, nici pacientii cu cancer nu ar trebui sa foloseasca aceste benzi, nici cei cu o bola renala sau cu insuficienta cardiaca congestiva.
Se poate ca benzile kinesologice sa nu produca efectele dorite in situatia pacientilor care sufera de diabet, din cauza faptului ca la acestia exista zone ale corpului unde sensibilitatea este mai mica. Specialistii avertizeaza si in legatura cu eventualele reactii alergice severe care pot sa apara la persoanele a caror piele este sensibila la adezivul existent pe banda. Este indicat sa nu folositi benzi kinesologice nici daca aveti o piele fragila, in special in situatia in care ati remarcat anumite fisuri la nivelul suprafetei acesteia.