Boala Paget
Boala Paget este o boala a oaselor, care produce cresterea anormala a acestora. Aceasta boala afecteaza in general persoanele in varsta si, de cele mai multe ori, barbatii. Odata cu instalarea acestei boli tesutul osos este distrus si absorbit de corp, acesta fiind inlocuit continuu prin reconstructie osoasa. De cele mai multe ori, boala Paget afecteaza oasele pelvisului, cele ale coloanei vertebrale, femurul, craniul, tibia si osul bratului. In general, boala Paget nu prezinta simptome, insa daca apar, acestea se prezinta sub forma de dureri si deformari la nivelul oaselor. Durerea osoasa poate cauza, la randul ei, sensibilitate si durere in zona afectata, cat si senzatie de caldura.
Boala Paget – generalitati
Boala Paget este declansata, in general, de factori genetici si virali. In 40% din cazuri, aceasta boala este prezenta si la alti membri ai familiei. Un factor de risc poate fi si varsta, deoarece aceasta afectiune apare la persoanele de peste 50 de ani. In tratarea acestei boli este necesara consultarea unui medic specialist. Totodata este indicat sa evitati stresul asupra oaselor si exercitiile fizice periodice.
Foarte important este sa invatati cat mai multe despre aceasta boala, de exemplu: cunoasterea masurilor de precautie pentru a evita caderea, cat si a tehnicilor de acomodare cu durerea, alcatuirea unei diete echilibrate bazata pe calciu si vitamina D. De asemenea, folosind atele, proteze puteti preveni ruperea unui os slabit, iar cadrele de mers pot preveni eventualele cazaturi.
Simptome Boala Paget
Exista posibilitatea ca cele mai multe dintre persoanele care sunt afectate de boala Paget sa nu resimta niciun simptom, insa atunci cand simptomele sunt prezente includ dureri, fracturi, modificari de aspect sau chiar pierderea auzului. Pierderea auzului poate sa se manifeste la persoanele la care boala Paget afecteaza oasele craniului aflate in imediata apropiere a urechii.
Durerile pot sa apara in zona oaselor care au fost afectate, boala Paget fiind o afectiune care favorizeaza si aparitia artritei, precum si a starilor de slabiciune si amorteala. Artrita apare in situatia in care osul afectat de boala Paget este localizat in apropierea unei articulatii, ca de exemplu cea a soldului sau a genunchiului. Starile de amorteala si slabiciune se manifesta in situatia in care osul ajunge sa preseze unul dintre nervi. Pentru ca oasele sunt mai slabite decat in mod normal la persoanele care sufera de boala Paget, acestea sunt mai predispuse la a se fractura mai usor.
La unele persoane care au aceasta boala, osul poate sa isi schimbe atat de mult forma incat aceste modificari devin vizibile chiar si din exterior. Atunci cand avem de-a face cu afectare la nivelul oaselor de la mebrele inferioare, se poate ca pacientul respectiv sa schiopateze sau sa poata fi observata o curbare a osului. In situatia in care boala Paget se manifesta la nivelul cutiei craniene, capul persoanei respective poate sa creasca in dimensiune mai mult decat ar fi normal.
Cauze Boala Paget
Din punct de vedere al cauzelor care pot sa provoace declansarea bolii Paget, acestea se impart in cauze genetice sau virale. Statisticile arata faptul ca, in cazul a aproximativ 40% dintre pacienti, boala este prezenta si la alti membrii din familie. In situatia in care parintii, fratii sau surorile sufera din cauza bolii Paget, exista un risc de sapte ori mai mare de aparitie a acestei afectiuni decat in cazul persoanelor care nu au astfel de cazuri in familie.
Din punct de vedere al cauzelor virale care pot sa duca la declansarea bolii Paget, specialistii atrag atentia asupra faptului ca au fost identificate anumite virusuri prezente in tesutul osos al pacientilor. Este vorba despre virusul rabiei canine si despre rujeola, insa specialistii nu au obtinut pana in prezent dovezi clare care sa confirme ca aceste virusuri sunt de vina pentru declansarea bolii Paget.
Unul dintre factorii de risc ce pot duce la aparitia acestei afectiuni este si varsta. Aceasta concluzie este acceptata de specialisti pentru ca boala Paget a fost identificata pana acum in general la persoane care au depasit varsta de 50 de ani si mult mai rar in cazul persoanelor care nu au implinit inca 40 de ani.
Diagnosticul de Boala Paget
Pentru ca medicul sa poata stabili diagnosticul de „boala Paget”, este nevoie de anumite examinari radiologice. In afara de identificarea acestei afectiuni, acest tip de examinari este util pentru descoperirea posibilelor complicatii ale bolii. Astfel, medicul poate sa recomande o tomografie computerizata axiala, o radiografie osoasa sau un RMN (rezonanta magnetica nucleara). Odata efectuate radiografiile necesare si dupa cercetarea semnelor specifice bolii Paget, medicul poate sa stabileasca diagnosticul si sa recomande tratamentul care se impune. In afara de examinarile mentionate anterior, medicul poate sa sugereze si un test de sange pentru a putea observa nivelul din sange al proteinei denumite „fosfataza alcalina”.
Tratament Boala Paget
Cele mai multe dintre persoanele care sunt afectate de boala Paget nu necesita neaparat un tratament, insa exista mai multe alternative prin care simptomele pot sa fie ameliorate. In situatia in care pacientii nu prezinta simptome specifice bolii, specialistii recomanda tratamente care au ca scop prevenirea eventualelor complicatii care pot sa apara din cauza acestei afectiuni. Medicul dumneavoastra poate sa sugereze administrarea de ibuprofen, paracetamol, aspirina sau diverse antiinflamatoare, care sunt utile pentru a reduce inflamatia si durerea.
Pentru reducerea activitatii celulelor care actioneaza din punct de vedere al remodelarii oaselor, specialistii recomanda bifosfonatii. Atunci cand exista o forma severa a bolii, se poate sa fie nevoie de interventie chirurgicala si de folosirea unor dispozitive ortopedice care sa usureze deplasarea pacientului. De asemenea, persoanelor afectate de boala Paget li se recomanda o alimentatie echilibrata si, daca este cazul, suplimente pe baza de calciu si vitamina D.