Bradicardie (puls mic) - cauze, diagnostic, tratament
Diagnostigul de bradicardie este stabilit de catre medic atunci cand pulsul este considerat prea lent, si anume in situatia in care frecventa cardiaca are o valoare mai mica de 60 de batai pe minut. Valoarea normala a frecventei cardiace la o persoana aflata in stare de repaus este cuprinsa intre 60 si 100 de batai pe minut. De cele mai multe ori, atunci cand inima bate mai rar, persoana respectiva are probleme din cauza circulatiei deficitare a sangelui, ceea ce poate sa afecteze tesuturile si organele.
CUPRINS:
Ce este bradicardia si cand apare?
Ce inseamna puls mic?
Puls – valori normale in cazul adultilor
Bradicardie – cauze frecvente
Bradicardie – simptome
Bradicardie – diagnostic
Bradicardie – tratament
Bradicardie – complicatii
Sfaturi pentru preventie
Exista si cazuri in care ritmul cardiac scazut nu reprezinta un motiv de ingrijorare, asa cum este de exemplu perioada din timpul somnului, cand mai toate functiile corpului sunt incetinite. Ritmul cardiac scazut nu este semn al problemelor de sanatate nici in cazul sportivilor de performanta, pentru ca inima unei astfel de persoane este mai puternica si are capacitatea de a pompa cantitatea necesara de sange cu mai putine batai pe minut.
Ce este bradicardia si cand apare?
Bradicardia – pulsul mic – poate sa aiba forme usoare sau medii de manifestare fara sa constituie o problema serioasa de sanatate. Pe de alta parte exista forme severe ale bradicardiei, care ar putea sa puna in pericol viata persoanelor afectate. Atunci cand frecventa cardiaca are o valoare mai mica de 60 de batai pe minut, avem de-a face cu bradicardie sinusala. Acest tip de bradicardie nu reprezinta o problema pentru sportivi sau pentru persoanele tinere, motivele de ingrijorare devenind serioase atunci cand valoare pulsului ajuge sa scada sub 40 de batai pe minut.
Ce inseamna puls mic?
In situatia persoanelor adulte, se considera ca pulsul este prea mic atunci cand valoarea acestuia este de sub 50 de batai pe minut. Aceasta valoare este luata in consideratie raportandu-ne la perioada din timpul zilei, atunci cand persoana respectiva este activa. Odata cu inaintarea in varsta insa, frecventa cardiaca poate sa descreasca. De asemenea, la persoanele adulte, valorile prea mici ale pulsului pot sa fie determinate si de administrarea de medicamente cu efect betablocant.
Puls – valori normale in cazul adultilor
Foarte multi dintre specialistii in domeniu sunt de acord ca o frecventa cardiaca normala pentru persoanele adulte (care au depasit varsta de 18 ani) trebuie sa fie de aproximativ 60 – 100 de batai pe minut, in timp ce pentru copiii care au varste cuprinse intre 6 si 15 ani valoarea normala a pulsului este de aproximativ o suta de batai pe minut. Masuratorile si valorile mentionate sunt valabile pentru perioada in care organismul este in repaus.
Bradicardie – cauze frecvente
In situatia in care pacientii sufera de anumite boli ce pot sa intrerupa formarea impulsurilor electrice normale pentru contracatarea muschiului inimii, poate sa apara bradicardia. In procesul de imbatranire, organismul sufera anumite modificari care conduc la scaderea frecventei cardiace. De asemenea, bradicardia poate sa fie si o consecinta a bolilor arterelor coronare. Printre afectiunile care pot sa duca la aparitia pulsului mic se numara si infarctul miocardic, operatiile pe cord, miocardita, endocardita, sarcoidoza sau boala Lyme.
Exista posibilitatea ca bradicardia sa devina o problema si pentru pacientii care sufera de anumite boli, nu neaparat cardiace, dar care incetinesc trecerea impulsurilor electrice prin inima. De exemplu, ar putea sa fie vorba despre hipotiroidism sau de unele dezechilibre electrolitice, asa cum este nivelul crescut de potasiu. Este bine sa aveti in vedere faptul ca si stresul excesiv poate sa duca la aparitia bradicardiei, la fel si fumatul sau consumul de alcool si substante psihoactive.
Bradicardie – simptome
Atunci cand inima nu mai pompeaza in organism suficient sange pentru a putea sa acopere toate nevoile, urmeaza sa apara simptome ale bradicardiei. Sunt pacienti care pot sa aiba senzatie de ameteala (vertij), poate sa apara lesinul, oboseala si palpitatii. La persoanele cu bradicardie pot sa apara si dificultati de respiratie, precum si dureri pectorale (angina). De asemenea, pacientii pot sa intampine dificultati in a se concentra si pot sa treaca prin stari de confuzie.
Bradicardie – diagnostic
Exista si posibilitatea ca persoanele cu bradicardie sa nu aiba deloc simptome. In situatia in care valoarea pulsului este una considerata normala dar apar simptome specifice bradicardiei, este foarte important ca pacientul sa fie cat mai curand consultat de catre un medic cardiolog. Doar asa se poate determina cu exactitate daca sufera sau nu de o afectiune cardiaca.
Diagnosticarea bradicardiei se poate realiza clinic, printr-un control de rutina, masurand pulsul si frecventa cardiaca. Exista mai multe investigatii care pot fi de ajutor in a stabili diagnosticul de puls mic, printre care ecografia cardiaca, EKG, analize ale sangelui sau teste de efort.
Bradicardie – tratament
Pacientii cu puls mic pot fi tratati in functie de cauzele care genereaza problema, precum si in functie de gradul de severitate cu care aceasta se manifesta. In cazul persoanelor care prezinta forme usoare de bradicardie, nu se ajunge la afectarea calitatii vietii si nu se impune administrarea de tratament. In situatia in care bradicardia este generata de hipotiroidism, pentru a se ajunge la un ritm cardiac normal este necesar sa fie tratata aceasta afectiune tiroidiana. Pentru a imbunatati ritmul cardiac, medicul poate sa recomande si interventia chirurgicala atunci cand bradicardia este o consecinta a unor malformatii cardiace congenitale. Daca aritmiile sunt provocate de administrarea unor medicamente anume, medicul va sugera schimbarea acestora sau micsorarea dozajului.
La pacientii care prezinta probleme ale retelei electrice de la nivelul inimii, solutia de tratament poate fi implantarea de stimulator cardiac. Este vorba despre un dispozitiv electric pentru analizarea constanta a activitatii inimii, dispozitiv care poate sa perceapa modificarile de ritm cardiac si care poate sa normalizeze acest ritm prin descarcarea de socuri electrice.
Bradicardie – complicatii
Bradicardia poate sa mai apara si sub forma unei pauze sinusale, ceea ce presupune ca nu mai sunt emise impulsuri sinusale. Din acest motiv, exista cazuri in care pacientul poate sa moara subit. Exista posibilitatea ca bradicardia sa fie o consecinta a unei disfunctii a nodului sinusal, situatie care apare din cauza faptului ca se combina mai multe feluri de aritmii, unele lente si unele rapide. De asemenea se poate sa apara anumite complicatii, asa cum sunt de exemplu tahiaritmiile atriale sau sincopa, iar in unele situatii chiar si moartea subita. La pacientii cu fibrilatie atriala poate sa apara Tahicardia – Bradicardia, care presupune terecerea de la bataile rapide la bataile lente ale inimii. Persoanele cu acest sindrom prezinta un risc mai mare de accident vascular cerebral.
Sfaturi pentru preventie
Chiar daca bradicardia nu poate sa fie evitata intotdeauna, exista anumite masuri de preventie a bolilor de inima ce pot sa duca la declansarea bradicardiei. Este esential sa aveti regulat activitate fizica si sa mentineti un regim alimentar sanatos. Alimentele recomandate in prevenirea bolilor cardiace sunt sarace in grasimi animale, zahar si sare. Se recomanda sa consumati legume, fructe, peste si cereale.
In situatia in care suferiti din cauza unei boli cardiovasculare, este esential sa aveti un stil de viata cat mai echilibrat si sa tineti cont de recomandarile medicului, urmand intocmai tratamentul prescris. De asemenea, este important sa nu va apucati de fumat sau sa renuntati la tutun in cazul in care aveti acest obicei. Consumul de alcool trebuie sa fie moderat pentru a preveni bradicardia, trebuie sa evitati consumul de droguri si trebuie sa tineti stresul sub control pe cat este posibil. O alta conditie importanta este sa aveti grija la greutatea corporala.