Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802
Cand este cazul sa operam hernia de disc?

Cand este cazul sa operam hernia de disc?

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 8 mai 2024

Hernia de disc este o afectiune severa a coloanei vertebrale, ce afecteaza in egala masura barbatii si femeile, avand o rata de incidenta in  randul populatiei de circa 15%. Hernia de disc poate incepe sa apara aproximativ in jurul  varstei de 40 – 50 de ani si se manifesta in stadii incipiente prin dureri de intensitate medie, urmand ca acestea sa creasca progresiv, pana devin insuportabile si impiedica mobilitatea pacientului afectat.

CUPRINS

Operatie hernie de disc – informatii generale
Operatie hernie de disc – este neaparat necesara?
Operatie hernie de disc – in ce moment trebuie intervenit?
Operatie hernie de disc – in ce consta procedura
Operatie hernie de disc – recomandari post – interventie

Operatie hernie de disc – informatii generale

Pentru a stabili daca interventia chirurgicala este obligatorie, medicul specialist va realiza in prima faza o examinare fizica a pacientului pentru a verifica nivelul de sensibilitate al spatelui. Pacientul va executa anumite miscari in urma carora medicul poate sa determine care este cauza durerii. Pentru verificarea reflexelor, a fortei musculare, a abilitatii de a merge si a capacitatii de a simti atingeri usoare, este nevoie de examinare neurologica.

In afara de examinarea fizica, pentru a reusi sa diagnosticheze hernia de disc, medicul va indica pacientului anumite teste. Poate fi vorba despre o radiografie, o tomografie computerizata (CT), un RMN sau o mielografie.

Operatie hernie de disc – este neaparat necesara?

Recomandarea specialistilor este aceea de a incerca tratarea herniei de disc in primul rand apeland la metode alternative. De exemplu, fizioterapia si kinetoterapia pot fi utile pacientilor cu aceasta afectiune. In afara exercitiilor fizice, medicul poate recomanda injectii cu cortizon. De asemenea, este extrem de important ca pacientii sa evite efortul fizic sau pozitiile corporale daunatoare pentru conditia lor.??

Hernia de disc poate fi tratata si prin administrarea de medicamente miorelaxante (pentru a relaxa musculatura paravertebrala) sau antiinflamatorii. Interventia chirurgicala ar trebui sa fie ultima optiune pe care pacientii ar trebui sa o aiba in vedere pentru a trata hernia de disc. Printre metodele alternative de tratament se numara si masajul terapeutic, acupunctura sau yoga. Operatia este o procedura obligatorie pentru aproximativ 10% dintre pacienti, cei cu manifestari severe.

Operatie hernie de disc – in ce moment trebuie intervenit?

Pentru pacientii cu hernie de disc, interventia chirurgicala se impune in doua situatii. Una dintre aceste situatii este aceea in care pacientul ajunge sa aiba dureri foarte mari, imposibil de ameliorat. Daca tratamentul bazat pe analgezice in doza maxima nu are nicio eficienta, interventia chirurgicala devine ultima optiune. In situatia acestor persoane, nervul este compresat si nu exista o alta alternativa de tratament. Este o interventie care ajuta foarte mult pacientii, ameliorandu-le simtitor calitatea vietii si capacitatea de a duce la indeplinire rutina de zi cu zi.

O a doua situatie care impune interventie chirurgicala pentru tratarea herniei de disc este aceea in care se ajunge la paralizia unuia sau a mai multor nervi. In acest caz operatia nu trebuie amanata deloc, pentru ca sansele de vindecare sunt mai reduse si pentru ca pot sa apara diverse dificultati in perioada de dupa interventia chirurgicala. Exista situatii in care, atunci cand a fost intarziata operatia, simptomele au continuat sa fie resimtite de catre pacient chiar si dupa interventie. Poate fi vorba despre parestezii, dureri sau chiar si paralizii in unele cazuri. Atunci cand decompresia radacinilor nervoase este realizata la timp, de catre specialisti neurochirurgi care sunt obisnuiti cu acest tip de interventie, recuperarea poate fi una functionala, cu rezultate foarte bune in majoritatea cazurilor.

Operatie hernie de disc – in ce consta procedura

Interventia chirurgicala pentru tratarea herniei de disc presupune inlaturarea fragmentelor de disc, sau poate chiar a intregului disc herniat ce apasa radacinile nervoase. Este bine de mentionat ca aceasta procedura nu este una lipsita de posibile riscuri asociate. Exista si posibilitatea ca discul herniat sa nu fie inlaturat complet, chiar daca aparentele indica altceva. Se poate sa ramana mici particule la nivelul vertebrelor, iar recidiva pote sa fie o problema recurenta.

Avand in vedere faptul ca, in urma operatiei, spatiul dintre vertebre ramane liber, pot sa apara noi dureri. Discurile celelalte ar putea sa se deplaseze, iar daca afectiunea evolueaza altfel, in cele mai multe situatii se impune efectuarea unei noi interventii chirurgicale.

Operatie hernie de disc – recomandari post - interventie

Persoanele care au trecut printr-o interventie chirurgicala de tratare a herniei de disc trebuie sa tina cont de recomandarile medicului specialist in perioada de dupa operatie. De exemplu, din punct de vedere al activitatii sexuale, se recomanda o abstinenta de aproximativ sase saptamani dupa interventie. Este esential ca pacientii sa nu faca miscari bruste sau rasuciri in zona gatului sau in partea inferioara a spatelui.

De asemenea, medicii recomanda sa incercati sa pastrati o pozitie corecta a corpului in timpul somnului. Pentru ca durerile sa fie diminuate dupa operatie, ideal este ca pacientul sa doarma pe spate, cu genunchii indoiti. Este indicat sa foloseasca o perna pe care sa o aseze sub genunchi. O alta pozitie pe care medicii o recomanda pentru somn in perioada de dupa operatia de hernie de disc este aceea in care pacientul doarme pe o parte, cu genunchii indoiti, perna trebuind sa fie tinuta intre picioare.