Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802
Capilare sparte pe picioare: cauze si remedii

Capilare sparte pe picioare: cauze si remedii

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 26 iulie 2024 Ultima actualizare: 26 iulie 2024

Discutia despre vasele de sange sparte de la nivelul picioarelor putem spune ca este la ordinea zilei printre doamne, fiind un aspect deranjant din punct de vedere estetic. Aceste vase de sange se numesc capilare.

Ce sunt capilarele?

Capilarele sunt cele mai mici vase de sange din sistemul crculator, ajung oriunde in corp si sunt responsabile cu distribuirea sangelui oxigenat de la artere la tesuturile corpului si alimenteaza cu sange neoxigenat de la tesuturi la vene. Dimensiunea capilarelor variaza in functie de organul in care se afla: cele mai mici au intre 5 si 10 micrometri si se gasesc in plamani, muschi striati si retina, iar capilarele cele mai mari strabat glandle si maduva osoasa.

Rolul pe care il au capilarele in circulatia sanguina

Capilarele fac legatura dintre artere si vene. Capilarele sunt parte fundamentala a sistemului vascular; ele trec prin schimburi respiratorii si metabolice ce au loc intre sange si lichidul intercelular ce asigura furnizarea de oxigen si substante nutritive catre tesuturi si organe si faciliteaza eliminarea substantelor reziduale.

Capilare sparte - cauze si factori de risc

Capilarele sparte sunt cunoscute si sub denumirea de vene in panza de paianjen sau telengiectazii. Capilarele sparte pot aparea la nivelul gatului si nasului, dar cel mai des le observam la nivelul picioarelor, in special la nivelul gleznelor si in spatele genunchilor.

Practic capilarele sparte sunt vase de sange de mici dimensiuni, subtiri care se dilata si se rup. Oricine poate avea capilare sparte, dar exista categorii de persoane care sunt predispuse:

  • femeile insarcinate;
  • persoanele obeze;
  • persoanele sedentare;
  • pacientii varstnici;
  • consumatorii de alcool si tutin;
  • pacientii care urmeaza un tratament cu corticosteroizi sau iau anticonceptionale.

Capilare sparte - manifestari clinice

In majoritatea cazurilor capilarele sparte nu prezinta alte simptome, dar uneori pot fi insotite de manifestari precum:

  • senzatie de caldura la nivelul zonei afectate;
  • crampe;
  • mancarimi;
  • senzatie de picioare obosite;·      
  • durere. 

In cazul in care pacientul se confrunta cu astfel de maniifestari e recomandat sa aduca in atentia medicului curant aceste aspecte sau poate apela la recomadarile farmacistilor si asistentilor de farmacie.

Diagnosticul de capilare sparte

Pentru a primi confirmarea de capilare sparte, pacientul se poate prezenta la medicul curant care va efectua un examen clinic vizual si o anamneza in cadrul careia pacientul va fi intrebat si de istoricul medical familial. Totodata medicul va cauta semne pentru insuficienta venoasa cronica pentru a indruma pacientul catre un chirurg vascular, daca este cazul.

Capilarele sparte deranjeaza pacientii in primul rand din perspectiva estetica.

Tratamente capilare sparte

Aspectul iestetic al capilarelor sparte poate fi estompat prin diferite metode medicale. Pentru tratarea capilarelor sparte pacientii pot fi indrumati catre mai multe optiuni terapeutice:

  1. Scleroterapia - prin aceasta metoda tratarea capilarelor sparte consta in injectarea unei solutii in venele afectate, care le face sa se lipeasca unele de altele, estompandu-le astfel de pe picioare.
  2. Microscleroterapia - in aceasta metoda se injecteaza o spuma/ substanta chimica barbotata, prin intermediul unui ac foarte fin, in capilarele sparte. Ulterior injectarii vasul de sange “dispare” treptat.
  3. Crioterapia - consta in aplicarea de gheata carbonica sau de azot lichid pe zona cu capilare sparte. Este mai rar folosita.
  4. Ozonoterapia - este una din terapiile recent introduse si pacientul trebuie sa aiba in vedere necesitatea reluarii acestui tip de tratament; consta in microinjectii cu ozon. Ozonoterapia imbunatateste circulatia sangvina.
  5. Lumina Intens Pulsatila sau IPL - pentru eliminarea capilarelor sparte medicii recomanda ca metoda cueficienta crescuta IPL-ul. Dispozitivele cu IPL “livreaza” lumina intens pulsatila direct in capilarele sparte, iar caldura rezultata determina vasele de sange sa se micsoreze si sa dispara.
  6. Tratamente cu laser - tratamentele cu laser tintesc vasele mici de sange si le "distrug". Laserul produce raze intense de lumina, care au diferite culori si diferite lungimi de unda. Sunt disponibile Laserul Nd:Yag si laserul Cutera. Se recomanda sedinte repetate la 4-6 saptamani, pana se obtine inchiderea vasului de sange si disparitia desenului vascular din piele. Dupa fiecare interventie asupra capilarelor sparte e recomandata purtarea de ciorapi compresivi pentru o perioada scurta de timp. Pacientii trebuie sa protejeze zona tratata de soare timp de 3 pana la 4 saptamani.
  7. Termocoagularea - in aceasta metoda se genereaza caldua prin impuls de frecventa foarte inalta catre vasul de sange printr-un ac foarte mic introdus in capilarul afectat. Cand temperatura ajunge la 70 de grade Celsius, vasul de sange este obturat prin termocoagulare. Capilarul spart este in cele din urma resorbit.
  8. Microflebectomia - este o optiune terapeutica prin intermediul careia se evita cicatricile sau hiperpigmentarea reziduala. Se fac incizii mici de 1-3 mm prin care se face extractie venoasa cu ajutorul unor carlige.

Peelingurile chimice si microneedling-ul sunt doua proceduri folosite in tratarea capilarelor sparte de la nivelul fetei.

Capilare sparte - complicatii si riscuri

Capilarele sparte la nivelul picioarelor rare ori pot duce la complicatii. Dupa tratament pacientii se simt mai bine din punct de vedere estetic, dar trebuie sa aiba in vedere sansele crescute de reaparitie.

Pacientii cu capilare sparte asociate cu insuficienta venoasa cronica trebuie sa apeleze la consultatii de specialitate, fiind vorba de o afectiune de baza ce poate ajunge in stadii grave, nediagnosticata si tratata corespunzator.

Sfaturi pentru preventie

Ca si in cazul altor afectiuni putem preveni aparitia capilarelor sparte. Printre principalele recomandari se numara:

  • efectuarea regulata de exercitii fizice;
  • evitarea schimbarilor bruste de temperatura (atentie in cazul persoanelor care lucreaza in depozite cu camere frigorifice cu temperatura controlata- a se avea in vedere echiparea corespunzatoare la trecerea din camerele cu temperatura ambientala in camerele frigorifice);
  • mentinerea unei greutati normale pentru varsta avuta;
  • evitarea consumului de alcool si de tutun;
  • hidratarea corespunzatoare si adoptarea unui regim alimentar echilbrat;
  • protejarea expunerii la soare (utilizarea de crème cu factor de protectie solar este recomandata a fi utilizata pe toate suprafetele de piele expuse constant la soare).

Nu in ultimul rand, un ajutor in evitarea aparitiei de capilare sparte este folosirea constanta a ciorapilor compresivi, atat pentru persoanele ce au activitati ce presupun statul prelungit in picioare, cat si pentru persoanele sedentare.

Articole similare
De ce se umfla picioarele in zona gleznei? Cauze si afectiuni
Umflarea picioarelor in zona gleznei reprezinta o problema destul de comuna, cu care se confrunta cei mai multi dintre oameni. Chiar daca nu avem de-a face la propriu cu o boala, este important de inteles ca acest simptom poate sa fie asociat mai multor afectiuni. Desigur, in situatia in care ati mers foarte mult pe jos sau ati stat foarte mult timp in picioare, umflarea gleznelor nu ar tre...
29 aprilie 2023
Edited 29 aprilie 2023
citește articolul
Ce afectiuni ascunde durerea de picioare
Durerea de picioare poate sa fie consecinta mai multor afectiuni. Oricine poate sa resimta dureri de picioare la un moment dat, cu o intensitate care poate sa varieze de la cea a unei simple crampe musculare, pana la manifestari severe – asa cum sunt cele in cazul persoanelor cu boli autoimune sau tulburari majore la nivelul sistemului nervos. Se poate sa resimtiti o durere intepatoare sau asc...
28 decembrie 2022
Edited 28 decembrie 2022
citește articolul
7 sfaturi de ajutor pentru a preveni durerea de picioare
Majoritatea dintre noi s-au confruntat cel putin o data in viata cu o durere de picioare, iar acest lucru nu este surprinzator, pentru ca picioarele sunt printre cele mai solicitate parti ale corpului nostru, daca nu cele mai solicitate.  Durerea de picioare – cauze si factori de risc Durerea de picioare poate sa apara oriunde in picior (in calcai, in talpa, la degete), si are numer...
13 septembrie 2022
Edited 13 septembrie 2022
citește articolul
Remedii din natura pentru circulatia venoasa deficitara
Circulatia venoasa deficitara, sau boala vasculara periferica, poate sa genereze dureri ale membrelor atunci persoana afectata se deplaseaza, chiar si atunci cand este in repaus – in situatiile mai grave. Senzatia de „picioare grele” sau de „arsura”, precum si paresteziile, pot de asemenea sa se manifeste in cazul pacientilor cu circulatie venoasa deficitara. Una dintre principalele masuri pe ...
13 noiembrie 2020
Edited 13 noiembrie 2020
citește articolul