Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Captopril - ce este, cand si cum se administreaza

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 5 iulie 2023 Ultima actualizare: 28 iunie 2023

Ce faceti cand va creste tensiunea? Luati un captopril sub limba…avand in vedere ca in Romania 60% din decese sunt cauzate de bolile cardiovasculare nu este nimic ciudat in a sti ca daca aveti tensiunea crescuta trebuie sa apelati la captopril. Dar ce este de fapt acest medicament si cine il poate lua?

Ce este captoprilul?

Captopril este o substanta care face parte din grupul de medicamente numit inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA), in traducere: captopril este substanta care ajuta la dilatarea/largirea vaselor de sange, astfel incat inima sa poata pompa mai usor sangele prin acestea, rezultatul fiind o tensiune arteriala apropiata de valorile normale.

O tensiune arteriala iesita din intervalele de referinta, pentru o perioada mai lunga, creste riscul de aparitie a bolilor de inima sau riscul de atac vascular cerebral (AVC), iar administrarea captoprilului, atunci cand este necesar din punct de vedere medical, scade aceste riscuri.

Cand se administreaza captopril?

Afectiunile/ situatiile in care medicii recomanda captopril sunt:

  • Hipertensiunea arteriala - afectiune caracterizata de cresterea persistenta a tensiunii arteriale peste valorile normale;
  • Insuficienta cardiaca - se caracterizeaza prin incapacitatea inimii de a pompa o cantitate adecvata de sange in organism;
  • Dupa un infarct miocardic acut, cunoscut si sub denumirea de sindrom coronarian acut- are loc intreruperea fluxului sangvin la nivelul arterelor coronare. Arterele coronare sunt vasele de sange care hranesc muschiul cardiac, furnizandu-i oxigen si nutrienti.
  • Prevenirea pe termen lung a insuficientei cardiace simptomatice- inima este in incapacitate de a pompa sangele cu aceeasi eficienta.
  • Nefropatia diabetica din diabetul de tip I - complicatie la nivelul rinichilor - apar afectiuni sau leziuni.

Cand nu se administreaza captopril?

Captoprilul este contraindicat in urmatoarele situatii:

  • exista antecedente de hipersensibilitate la captopril sau la alta substanta din grupul inhibitorilor enzimei de conversie a angiotensinei (IECA);
  • exista antecedente de edem angioneurotic (reactie alergica severa, care se caracterizeaza prin umflarea fetei sau a extremitatilor) dupa administrarea unor IECA;
  • daca sunteti gravida;
  • in timpul alaptarii;
  • daca ati fost diagnosticat cu o boala autoimuna (de exemplu: artrita reumatoida, lupus eritematos sistemic sau sclerodermie);
  • daca aveti diabet zaharat sau functia rinichilor afectata si urmati tratament cu un medicament pentru scaderea tensiunii arteriale care contine aliskiren;
  • daca aveti hiperkaliemie - cresterea anormala a nivelul de potasiu din sange- peste valoarea de 5 milimoli pe litru.

Cum se administreaza captopril?

Captoprilul se gaseste sub forma de comprimate cu concentratia de 25 mg. Indiferent de afectiune si de dozaj captoprilul se administreaza cu o ora inainte de mesele principale cu un pahar de apa!

In hipertensiunea arteriala (HTA) se recomanda administrarea in functie de gravitate:

  1. HTA usoara sau medie: se initiaza tratamentul cu 12,5 mg (jumatate de pastila) de 2- 3 ori pe zi timp de 2 saptamani, perioada dupa care se evalueaza starea pacientului, iar daca medicul considera necesar se va creste doza la 25 mg de 2-3 ori pe zi.
  2. HTA severa: se initiaza tratamentul cu 25 mg de 2- 3 ori pe zi timp de 2 saptamani, perioada dupa care se evalueaza starea pacientului, iar daca medicul considera necesar se va creste doza la 50 mg de 2-3 ori pe zi. Doza maxim admisa este de 150 mg/zi.

Daca pacientul diagnosticat cu HTA are deja tratament cu diuretice (substante medicamentoase care stimuleaza procesul de formare a urinei) tratamentul cu captopril se va initia cu doze de 6,25-12,5 mg/zi, urmand ca doza sa fie adaptata in functie de raspunsul pacientului la tratament.

La pacientii cu insuficienta renala captoprilul se va administra in functie de clearance-ul creatininei- test utilizat pentru evaluarea functiei renale, la pacientii hipertensivi si diabetici se recomanda efectuarea acestui test la intervale de 3- 6 luni.

In cazul pacientilor cu insuficienta cardiaca doza de initiere este de 6,25-12,5 mg de 3 ori pe zi. Se va evalua starea pacientului, iar la nevoie se poate creste doza treptat pana la 25 mg de 3 ori pe zi.

Cand trebuie oprita administrarea captoprilului?

In caz de reactii adverse precum:

  • dificultati in respiratie;
  • umflarea mainilor, fetei, buzelor sau a limbii;
  • lesin;
  • dureri de stomac;
  • batai neregulate sau prea rapide ale inimii;
  • ingalbenirea pielii si/sau a ochilor (icter);

opriti administrarea captoprilului si contactati de urgenta medicul.

Printre reactiile adverse ce pot aparea ca urmare a administrarii de captopril se mai numara:

  • ameteli;
  • modificarea gustului (gust usor metalic- mai frecvent in primele trei luni de tratament, in special in cazul pacientilor cu insuficienta renala);
  • cefalee, astenie, anorexie, greata.

In caz de supradozaj (administrarea unei doze prea mari) pacientul va avea hipotensiune (tensiune mai mica decat valorile normale). Pacientul afectat trebuie sa stea intins si sa i se administreze intravenos ser fiziologic sau inlocuitori de plasma, de catre o persoana de specialitate.

Cand vi se recomanda captopril transmiteti medicului/ farmacistului lista tuturor medicamentelor si suplimentelor pe care le luati la acel moment! Este esential pentru un tratament corect!