Care sunt posibilele cauze ale starilor de ameteala si slabiciune?
Ameteala este un termen care descrie o serie intreaga de senzatii, cum sunt senzatia de lesin, pierderea echilibrului, instabilitate sau vertij. In vreme ce starile de ameteala pot avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii, de regula nu reprezinta simptome ale unor afectiuni grave. Este important insa sa consultati medicul in cazul in care aveti stari de ameteala frecvente, sau in cazul in care ameteala este insotita de alte simptome precum:
- Palpitatii;
- Durere toracica;
- Durere de cap severa aparuta brusc;
- Tulburari de vedere;
- Greata si senzatie de voma;
- Confuzie;
- Pierderea echilibrului.
Starea de slabiciune este descrisa ca o senzatie de oboseala fizica, dar si psihica, sau de epuizare, care insa nu este ameliorata dupa somn sau dupa o perioada de odihna. Numeroase afectiuni pot sa cauzeze si ameteala si slabiciune, si in acest articol va vom prezenta cele mai frecvente cauze ale acestor stari neplacute.
Ce cauze pot avea starile frecvente de ameteala si slabiciune?
Starile de ameteala si slabiciune au multe cauze, iar momentul in care apar, eventualii factori declansatori, durata lor, precum si alte simptome ce le insotesc sunt importante pentru identificarea cauzei acestora.
Hipoglicemia
Hipoglicemia apare cel mai frecvent la persoanele care sufera de diabet zaharat si urmeaza tratament pentru aceasta afectiune. Pacientii care isi fac insulina sunt in special la risc pentru hipoglicemie, care poate determina stari de ameteala si stari de slabiciune. Alte simptome date de hipoglicemie sunt reprezentate de: dureri de cap, foame, transpiratii, palpitatii, tremuraturi, confuzie, iritabilitate, iar in cazuri severe chiar pierderea starii de constienta.
Daca ati fost diagnosticat cu diabet zaharat si faceti hipoglicemii frecvente, este necesar sa modificati doza de insulina sau doza de medicamente antidiabetice orale. In acest sens va sfatuim sa va consultati cu medicul dumneavoastra.
Deshidratarea
Deshidratarea este o cauza frecventa de stari de ameteala. Aceasta este cauzata de pierderea de lichide si electroliti, care se intampla adeseori atunci cand ne expunem la temperaturi ridicate, daca efectuam exercitii fizice fara a ne rehidrata, dar si in cazul persoanelor in varsta. Astfel, varstnicii sunt mai predispusi la deshidratare, pentru ca procentul de apa din organism scade pe masura ce imbatranim, senzatia de sete este diminuata si, in plus, este mai probabil ca acestia sa sufere de boli de inima sau sa ia medicamente care cresc riscul de deshidratare (cum sunt diureticele).
Simptomele deshidratarii cuprind: stari de ameteala, sete intensa, confuzie, stari de slabiciune, dureri de cap, confuzie, urina inchisa la culoare.
Hipotensiunea arteriala
Mentinerea tensiunii arteriale in limite normale este asigurata de sistemul nervos autonom, prin intermediul baroreceptorilor localizati la nivelul sinusului carotidian si aortei, dar exista situatii in care starile de ameteala sau starile de slabiciune pot fi cauzate de scaderea tensiunii arteriale (hipotensiune). Aceasta situatie este favorizata de:
- Sangerari importante
- Deshidratare importanta (prin varsaturi, diaree, febra)
- Sepsis
- Hipertermie
- Boli de inima
- Unele medicamente
Alte manifestari ale scaderii tensiunii arteriale pe langa starile de ameteala si starile de slabiciune sunt: pielea palida si umeda, greata, sete intensa, respiratia rapida si superficiala sau vederea incetosata.
Anemia
Anemia este o afectiune in care sunt prea putine globule rosii in sange (acestea transporta oxigen catre tesuturile corpului nostru), iar printre simptomele acesteia se numara starile de ameteala si starile de slabiciune. Alte manifestari sunt: paliditate, extremitati reci, dureri de cap, palpitatii sau dificultati la respiratie.
Unele boli cardiovasculare
Starile de ameteala si starile de slabiciune pot fi semne ale unor afectiuni cardiace sau cardiovasculare, printre care amintim fibrilatia atriala, ateroscleroza, stenoza aortica si stenoza mitrala.
Migrenele
Migrenele sunt dureri de cap intense, pulsatile, ale caror simptome pot sa includa si stari de ameteala, dar si greata si varsaturi, sensibilitate la lumina si sunete. Printre factorii declansatori se numara stresul, lipsa somnului si cofeina. Cercetatorii estimeaza ca aproximativ 40% dintre persoanele care au migrene prezinta si stari de ameteala.
Unele medicamente
Numeroase medicamente pot sa cauzeze efecte adverse, printre care si stari de ameteala, iar in cazul persoanelor care au in tratament mai multe medicamente, cum sunt varstnicii, riscul aparitiei efectelor adverse este mai mare.
Printre medicamentele care pot cauza stari de ameteala se numara:
- Antidepresivele (fluoxetina);
- Anticonvulsivantele (pregabalina, gabapentina, carbamazepina);
- Analgezicele (ibuprofen, celecoxib, naproxen).
Pe langa cauzele pe care le-am descris, mai exista si alte afectiuni care pot cauza stari de ameteala sau stari de slabiciune, printre care boala Parkinson, anxietatea sau diverse infectii (de exemplu otita, neurita vestibulara, infectia cu COVID-19), asa ca, daca va confruntati frecvent cu aceste probleme, cel mai bine este sa va adresati medicului dumneavoastra.