Care sunt semnele care te-ar putea duce cu gandul la diabet
Chiar daca diabetul este o boala destul de comuna, afectand sute de milioane de oameni la nivel global, trebuie considerata o problema grava de sanatate. Odata diagnosticat, este esential sa invatati sa ve gestionati glicemia pentru a nu ajunge la complicatii nedorite. La persoanele care sufera de diabet zaharat exista posibilitatea ca mai multe organe sa fie afectate, inclusiv pielea poate ajunge sa aiba de suferit. De cele mai multe ori, simptomele timpurii ale diabetului sunt provocate de un nivel mai mare al glucozei in sange.
Informatii generale despre diabet
Exista posibilitatea ca aceste simptome sa se manifeste atat de subtil incat nici macar sa nu le observati, sau chiar daca le observati, sa nu considerati ca trebuie luate in seama. Se intampla mai ales in situatia pacientilor cu diabet de tip 2. Aproximativ un sfert dintre persoanele care au acest tip de diabet nu realizeaza ca sunt bolnavi decat atunci cand se confrunta cu leziuni provocate de aceasta afectiune pe termen lung. In cazul pacientilor cu diabet de tip 1, simptomele nu se lasa atat de mult asteptate, aparand de regula dupa cateva zile sau cateva saptamani si fiind mult mai grave decat cele provocate de diabetul de tip 2.
10 semne ca aveti diabet
In randurile care urmeaza puteti descoperi care sunt zece dintre cele mai des observate semne in caz de diabet, semne care ar trebui sa va convinga sa mergeti la medic pentru un consult si pentru a stabili corect diagnosticul.
Incepeti sa simtiti mai des nevoia de a urina
Nevoia de a urina mai des este o consecinta a cantitatii prea mari de zahar care exista in fluxul sanguin, zahar eliminat prin urina de catre organism. Daca ajungeti sa urinati de mai mult de 7 ori pe parcursul unei zile, va puteti gandi si la diabet.
Remarcati ca pielea si gura va sunt uscate mai mereu
Din cauza faptului ca aveti foarte mult zahar in sange va este foarte greu sa va potoliti setea, indiferent cat de multe lichide consumati. Pentru ca si urinati mai des din cauza cantitatilor mari de lichide, apare deshidratare la nivelul pielii si puteti resimti mancarimi.
Va este foarte greu sa va potoliti foamea
Chiar si daca ati mancat copios, dupa foarte putin timp va este din nou foame. Motivul este reprezentat de faptul ca valorile glicemiei sunt cand mai mari cand mai mici, organismul transformand in glucoza alimentele pe care le consumati – glucoza folosita de celule pentru energie.
Incepeti sa aveti stari de iritabilitate si de oboseala
La persoanele cu diabet, atat diabet de tip 1, cat si diabet de tip 2, pe fondul urinarilor foarte dese ajung sa se piarda foarte multe minerale – mai ales potasiu – si de aici senzatia de slabiciune resimtita in corp.
Greutatea dumneavoastra corporala incepe sa scada
Persoanele a caror glicemie creste, remarca o scadere inexplicabila si substantiala in greutate intr-un timp foarte scurt – undeva intre 5 si 10 kilograme pe parcursul a doua – trei luni. Este un fenomen care are loc din cauza faptului ca glucoza nu mai este transportata de insulina catre celule, locul unde era transformata in energie.
Resimtiti senzatia de amorteala si furnicaturi
Daca in degetele membrelor superioare sau ale celor inferioare ajungeti sa resimtiti furnicaturi sau senzatie de amorteala, inseamna ca este posibil sa suferiti de neuropatie diabetica sau sa aveti anumite leziuni la nivelul nervilor. Aceste senzatii poarta denumirea de parestezii si este recomandat sa mergeti cat mai repede la medic pentru a incepe tratamentul corespunzator.
Apar infectii urinare si candidoza
Persoanele care sufera de diabet sunt mai predispuse la infectii, si mai ales la cea numita candidoza – atat in cazul femeilor cat si in cel al barbatilor. De asemenea, pot sa apara si infectii urinare provocate de eliminarea prin urina a glucozei si generarea unui mediu bacterian.
Pielea se ingroasa si devine mai dura
Se poate ca pielea ingrosata d ela nivelul coatelor, al gleznelor si al genunchilor sa ajunga sa afecteze mobilitatea articulatiilor cat si capacitatea de miscare a pacientilor. Astfel, unii dintre ei nu mai pot sa isi indoaie bratul sau sa isi indrepte piciorul, ceea ce poate sa insemne ca persoana respectiva sufera de diabet zaharat.
Vederea ajunge sa devina incetosata
Nivelul crescut al zaharului din sange poate sa conduca inclusiv la incetosarea vederii. Atunci cand nivelul de zahar ajunge sa se normalizeze, vederea va reveni la normal. Este totusi o problema care poate sa determine deteriorarea vaselor de sange si pierderea permanenta a vederii daca nu se intervine adecvat si la timp cu tratamentul necesar.
Ranile incep sa se vindece din ce in ce mai greu
Atat taieturile si zgarieturile, cat si alte tipuri de rani, vor ajunge sa se vindece mai dificil la persoanele cu diabet, avand in vedere faptul ca glicemia afecteaza fluxul sanguin. Nu este o problema neglijabila, pentru ca poate conduce la infectii sau la complicatii severe in situatia in care este nevoie de interventie chirurgicala.