Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802
Utilizarea corecta a carjelor ortopedice

Carje ortopedice, sfaturi pentru o utilizare corecta

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 27 ianuarie 2018 Ultima actualizare: 27 august 2024

Suferim un accident la nivelul unui membru inferior si doctorul recomanda utilizarea carjelor pentru a nu pune presiune pe piciorul afectat. Achizitionam carjele, dar intrebarea care apare e, cum ne descurcam mai departe cu ele?!

Pentru inceput haideti sa vedem ce optiuni avem in alegerea carjelor, dupa care ce reguli sunt recomandate pentru o utilizare corecta in vederea evitarii altei accidentari si a unei recuperari cat mai rapide.

Tipuri de carje ortopedice

Exista doua tipuri de carje ortopedice:

 

  • Carje ortopedide subaxiale - sunt carjele cele mai versatile care pot fi utilizate de pacienti in perioada recuperarii. Acest tip de carja poate fi folosit indiferent de inltimea pacientului sau de numarul de kilograme. Aceste carje se pot regla de la 145 cm la 200 cm lungime si pot fi folosite, la nevoie si cate doua (cate una pentru fiecare membru superior), oferind stabilitate mai mare in timpul deplasarii pacientului. Sunt recomandate a fi folosite de pacientii cu artrita, semiparalizie, dar si pentru pacientii cu afectiuni la nivelul ligamentelor sau al articulatiilor de la genunchi.
  • Carje ortopedice de antebrat - sunt mai usoare decat cele subaxiale, greutatea unei singure carje fiind de 0,5 kg; o astfel de carja ortopedica poate sustine pana la 135 kg. Si acestea au inaltime reglabila, gasindu-se in magazinele de tehnica medicala sub diferite dimensiuni cu capacitate de modificare a inaltimii.

Putem opta pentru folosirea unei carje ortopedice sau a doua carje in functie de gravitatea afectiunii. Daca aveti contraindicatie clara de a va sprijini pe piciorul afectat este recomandat sa folositi doua carje.

Pozitionarea corecta a carjelor ortopedice

Daca alegeti sa utilizati o carja ortopedica cu sprijin subaxial pozitionarea corecta se face conform urmatorilor pasi:

  • stati in picioare, drepti, iar partea superioara a carjei trebuie sa ajunga la 2-4 cm sub axila si manerul carjei sa fie la nivelul soldului;
  • cand aveti carja in pozitia de utilizare, coatele trebuie sa fie putin indoite;
  • in timpul utilizarii carjele trebuie sa stea lipite de corp, iar pentru sustinerea greutatii folositi-va de forta membrelor superioare;
  • partea superioara a carjei nu trebuie sa exercite presiune asupra zonei axilei.

 

In cazul carjelor ortopedice de antebrat trebuie sa aveti grija ca incheietura mainii, in timp ce sta pe manerul carjei sa fie la nivelul soldului. Si in cazul acestora cotul trebuie sa fie usor indoit, iar carjele cat mai apropiate de corp pentru o utilizare eficienta a mainilor in scopul sustinerii corpului in timpul deplasarii.

Mersul cu carje ortopedice

In timpul deplasarii aplecati usor corpul inainte si pozitionati carja ortopedica un pas mai in fata, aceasta miscare are ca scop transferul greutatii corpului in sarcina carjei, pacientul urmand sa faca urmatorul pas cu piciorul sanatos; la contactul piciorului sanatos cu suprafata de deplasare se anticipeaza urmatoarea miscare cu carjele, acestea plasandu-se in fata. Este recomandat sa ne concentram atentia asupra suprafetei de deplsare si nu asupra picioarelor.

Daca avem un picior complet imobilizat deplasarea se va face prin ducerea carjelor in fata urmata de o saritura scurta efectuata cu piciorul sanatos.

Daca ne putem sprijini usor si pe membrul afectat se va folosi metoda deplasarii in trei puncte: se duc in fata carjele ortopedice, urmate de piciorul afectat cu sprijin partial si abia apoi urmeaza pasirea cu piciorul sanatos.

Daca folositi carjele ortopedice in vederea scaderii durerii sau pentru sustinerea echilibrului, fara a exista restrictii de pasire, se foloseste stilul de mers in doua puncte: carja dreapta va merge in fata impreuna cu piciorul stang, urmata de carja stanga cu piciorul drept.

Cum ne asezam cand folosim carje ortopedice

Pentru a va aseza in conditiile utilizarii carjelor ortopedice e recomandat sa va apropiati cu spatele de locul pe care vreti sa va asezati, tineti carjele intr-o mana, duceti piciorul afectat spre fata si folositi-va de mana libera pentru a simti suprafata pe care urmeaza sa va asezati si lasati-va usor in jos flexand piciorul sanatos. Puneti carjele la indemana.

Pentru a va ridica deplasati-va spre marginea scaunului/ canapelei, tineti carjele in mana de pe partea piciorului sanatos si ridicati-va pe acesta folosindu-va de sprijinul mainii libere.

Cum coboram sau urcam scarile cu carje ortopedice

La urcare sprijiniti- va greutatea pe carjele ortopedice si puneti piciorul sanatos pe treapta superiaora, urmand ca cel afectat sa fie “tras” dupa cel sanatos, impreuna cu carjele. La coborare se pun carjele pe treapta de jos, se alatura piciorul bolnav, dupa care urmeaza sa aduceti alaturi si piciorul sanatos. Pentru a va fi usor puteti asocial astfel: urcare + picior sanatos; coborare+ picior afectat.

 

Daca aveti intrebari in legatura cu aceste dispozitive discutati intotdeauna cu medicul sau cu personalul din magazinele de tehnica medicala.

Articole similare
Ghid de prim ajutor in caz de entorse
Primul ajutor in caz de entorse presupune luarea mai multor masuri cu caracter urgent inaintea sosirii personalului medical specializat. In vederea rezolvarii cat mai eficiente a situatiei respective, persoanei care acorda primul ajutor trebuie sa ii fie familiare regulile de baza. De asemenea, trebuie sa isi pastreze calmul pentru a gestiona cat mai corect entorsa. Datorita faptului ca sunt f...
16 februarie 2022
Edited 22 februarie 2024
citește articolul
Ataxie (pierderea echilibrului): tot ce trebuie sa stii
Pacientii diagnosticati cu ataxie nu isi pot controla muschii bratelor si pe cei ai picioarelor, motiv pentru care ajung sa isi piarda echilibrul si coordonarea, poate chiar sa aiba anumite tulburari ale mersului. Ataxia poate sa afecteze mainile si picioarele, vorbirea, iar in anumite situatii inclusiv miscarile ochilor. Ce este ataxia Aceasta afectiune poate fi declansata de mai multi...
23 iulie 2020
Edited 23 iulie 2020
citește articolul
Cum atenuam durerile provocate de entorse si luxatii

Iarna este un anotimp care atrage foarte multi oameni catre munte. Este un moment bun sa te bucuri de peisaje superbe si aer curat, insa trebuie sa fii cu ochii in patru. Daca nu esti atent, poti trece prin momente neplacute. Daca abordezi trasee dificile, cu denivelari, te poti accidenta si poti suferi traumatisme la nivelul membrelor inferioare. Entorsa este un astfel de traumatism, mai exact o leziune traumatica in urma careia se ajunge la intinderea sau ruperea ligamentelor. 

 

27 ianuarie 2018
Edited 27 septembrie 2018
citește articolul
Tratamentul entorsei de glezna

De cele mai multe ori, pacientii spun ca “au calcat gresit” pe marginea externa a labei piciorului atunci cand resimt o durere puternica in zona respectiva. Durerea poate fi variabila, ceea ce poate face ca persoana afectata sa o ignore sau sa o neglijeze.

2 octombrie 2017
Edited 16 iunie 2021
citește articolul