Ce afectiuni se ascund in spatele carceilor la picioare?
Carceii sunt contractii musculare aparute spontan, involuntar, care fac imposibila relaxarea muschiului sau muschilor afectati. Aceste crampe musculare pot sa afecteze orice muschi, dar cel mai frecvent se localizeaza la muschii membrelor inferioare, si anume la coapsa si gamba, afectand cvadricepsul si gastrocnemianul. Muschii talpii pot si ei sa fie afectati de carcei, mai ales in timpul somnului.
Cauzele carceilor
Aproape fiecare dintre noi se va confrunta macar o data in viata cu aceste contractii musculare dureroase, carceii putand sa apara in timp ce facem exercitii fizice, dar si in timp ce mergem pe jos sau stam intinsi. Cauzele acestora sunt multiple cunoscandu-se in momentul de fata mai multi factori ce favorizeaza aparitia lor.
Astfel, carceii apar mai frecvent in urmatoarele situatii:
- Lipsa activitatii fizice sau statul prelungit la birou care caracterizeaza stilul de viata a multora dintre noi determina pierderea flexibilitatii articulatiilor si muschilor.
- Somnul in pozitii necorespunzatoare: cand dormim pe burta piciorul este intr-o pozitie de flexie plantara, care va forta muschii gambei. Daca ramanem in aceasta pozitie pentru un timp indelungat pot sa apara carcei la mobilizarea acestuia.
- Varsta inaintata reprezinta un factor de risc pentru aparitia carceilor, datorat faptului ca masa musculara se micsoreaza o data cu imbatranirea.
- Femeile gravide se plang adeseori de carcei, in special in trimestrul al treilea de sarcina. Cauzele sunt reprezentate de posibilele deficite de magneziu sau calciu, de schimbarile hormonale din organism sau de scaderea activitatii fizice in aceasta perioada.
- O categorie de persoane care se confrunta des cu aparitia crampelor musculare sunt sportivii. Astfel, carceii pot sa apara la practicarea oricarui tip de sport, in toiul unui efort muscular intens, suprasolicitarea muschilor ducand la acumularea de acid lactic la acest nivel.
- Deshidratarea cauzata de o serie de situatii sau afectiuni este un factor important de risc pentru aparitia carceilor. Canicula, efortul fizic excesiv sau unele medicamente precum diureticele sau glucocorticoizii pot sa creasca acest risc.
- Frigul poate cauza o incetinire a conducerii nervoase spre muschi, ceea ce va cauza aparitia carceilor.
Deficitul de electroliti (calciu, magneziu, potasiu) este cunoscut ca fiind un factor important de risc pentru aparitia carceilor, acestia avand un rol esential in contractia si relaxarea musculara.
Deficitul de magneziu poate avea mai multe cauze: alcoolism, malabsorbtie, pierderi gastrointestinale (diaree), infectii severe, administrarea de diuretice. Deoarece magneziul nu poate fi produs de organismul uman, iar stocarea acestuia se face doar intr-o cantitate limitata, este important sa avem o dieta care sa ne asigure cantitatea zilnica necesara. In general, dietele bogate in legume si fructe contin mai mult magneziu decat cele bazate pe carne, lactate si alimente procesate.
Deficitul de calciu poate fi cauzat de malabsorbtie, deficit de vitamina D, afectarea glandelor paratiroide, insuficienta renala, sau unele medicamente. Pentru a lua o cantitate suficienta de calciu din alimentatie, pe langa lactate, includeti si legume precum fasolea boabe, varza, broccoli, dar si fructe (portocale, kiwi, capsuni) si seminte (de floarea-soarelui, susan, chia).
Deficitul de potasiu este in cele mai multe cazuri secundar deshidratarii. Astfel, afectiunile gastrointestinale care determina voma sau diaree sau pierderea excesiva de lichide prin transpiratie sau urina vor scadea nivelul potasiului din organism. Totusi, este bine ca aportul de potasiu sa fie suficient, aceasta facandu-se prin includerea in alimentatie a fructelor precum banane, kiwi, caise si a legumelor precum cartofii, spanacul, sau rosiile.
Deficitul de vitamine din grupul B poate afecta functia musculara, crescand riscul de carcei. Acest grup de vitamine are multiple roluri importante in corp, inclusiv in mentinerea sanatatii musculaturii netede si scheletice. Consumul de carne, legume verzi, oua si lactate scade riscul de hipovitaminoza.
Deficitul de vitamina D este inalnit in toata lumea, si cel mai frecvent este cauzat de combinatia dintre o dieta saraca in aceasta vitamina si expunere insuficienta a pielii la razele solare. Sursele alimentare cele mai importante de vitamina D sunt reprezentate de peste (somon, ton, hering), oua si lactate.
Carceii pot sa apara si datorita prezentei unor afectiuni cronice.
Diabetul zaharat complicat cu neuropatie periferica poate favoriza aparitia crampelor musculare prin afectarea nervilor ce deservesc musculatura membrelor inferioare. De asemenea, in cadrul episoadelor de hipoglicemie pot sa apara carcei.
Boala arteriala periferica sau insuficienta venoasa cronica, prin afectarea circulatiei de la nivelul membrelor inferioare, cresc riscul de contractii musculare dureroase.
Insuficienta renala cronica poate afecta echilibrul hidro-electrolitic al organismului, iar crampele musculare sunt o acuza frecventa in cadrul acestei boli. Acestea apar in special la pacientii cu boala avansata sau la cei hemodializati.
Afectiunile neuromusculare precum scleroza laterala amiotrofica, distrofia musculara, miastenia gravis si atrofia musculara spinala afecteaza prin diferite mecanisme sistemul muscular.
Stenoza canalului spinal lombar poate avea ca simptome carceii localizati la nivelul membrelor inferioare.
Afectiunile glandei tiroide (hipo si hipertiroidismul) pot de asemenea creste riscul de afectare musculara.
Bronhopneumopatia obstructiva cronica poate favoriza aparitia carceilor prin mai multe mecanisme: inactivitatea fizica, oxigenarea deficitara a muschilor si prezenta dezechilibrelor electrolitice.
Bolile ficatului precum ciroza sau hepatita cronica cu virus C pot sa cauzeze functionarea deficitara a mai multor sisteme, inclusiv cel muscular, prin alterarea metabolismului proteinelor.
Boala Parkinson poate sa favorizeze aparitia carceilor, mai ales nocturni si cu localizare la nivelul muschilor gambei. Cauza poate fi rigiditatea musculara din cadrul acestei boli sau ca efect secundar al unor medicamente prescrise pentru boala Parkinson.
Nu in ultimul rand, anumite tipuri de cancere sau tratamentul acestora pot afecta sistemul nervos si cel muscular, cauzand carcei.
Va sfatuim sa cereti sfatul unui medic daca aceasta problema va afecteaza in mod frecvent.