Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802
Sare Epsom – ce este si ce beneficii are utilizarea ei

Ce este sarea Epsom? Top beneficii pentru sanatate

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 22 iulie 2024 Ultima actualizare: 25 iulie 2024

Sarea Epsom mai este cunoscuta si sub denumirea de sare amara si este un compus mineral descoperit in secolul XVII in localitatea Epsom, Anglia. Prima data a fost utilizata pentru proprietatile ei purgative. Pe parcursul anilor sarea Epsom a fost folosita de la ameliorarea durerilor musculare, pana la detoxifierea organismului.

Ce este sarea Epsom?

Cand auziti de remedii cu sulfat de magneziu asociati aceasta denumire stiintifica cu sarea Epsom sau sarea amara. Formula chimica a sarii Epsom este: MgSO47H2O; magneziul ce se regaseste in compozitii este un element esential pentru buna functionare a organismului. Acest element ia parte la peste 300 de reactii enzimatice vitale pentru functionarea sistemului muscular, sistemului nervos, sistemului imunitar, cat si a altor procese biologice.

Cand aveti stari de anxietate sau simtiti tensiune musculara este un semn ca aveti lipsa de magneziu in organism.

Sulful, un alt element chimic ce se gaseste in sarea Epsom, are proprietati antiinflamatorii, antifungice si antibacteriene.

Sarea Epsom – utilizari

Sarea Epsom se foloseste atat extern cat si intern cu toate ca utilizarea sarii Epsom sub forma de bautura nu a fost dovedita a fi sigura, iar ca urmare a ingerarii pot aparea reactii adverse precum:

  • ameteli sau lesin;
  • vedere incetosat;
  • batai neregulate ale inimii;
  • respiratie dificila;
  • slabiciune musculara;
  • oboseala extrema;
  • indigestie;
  • balonare.

Extern, sarea Epsom se poate folosi pentru o baie relaxanta sau ca exfoliant pentru corp. In primul caz, se adauga direct in apa fierbinte 300 de grame de sare Epsom, iar in cel de-al doilea caz se umezeste si se maseaza corpul cu ea. Pentru rutina de ingrijire a tenului , se combina aproximativ o jumatate de lingurita de sare Epsom cu gelul sau lotiunea de curatare folosite zilnic.

Pentru parul lipsit de volum se vor combina parti egale de sare Epsom si balsam de par si se va obtine o masca ce se va aplica pe par pentru o perioada de 20 de minute.

In cazul persoanelor constipate care vor sa foloseasca sarea Epsom pentru efectul ei purgativ se va amesteca o lingurita de sare intr-o cana de apa.

Sare Epsom - beneficii importante

Studiile privind utilizarea sarii Epsom au adus pana in acest moment dovezi putine sau contradictorii privind eficacitatea ei, dar cu toate acestea sarea Epsom se foloseste pentru o serie de beneficii cel putin aparente precum:

Contribuie la reducerea durerilor de oase si articulatii

Sarea Epsom ajuta la reducerea durerii si a inflamatiei, iar baile cu sare Epsom aparent amelioreaza simptomele fibromialgiei si artrozei, in special in gonartroza sau in cazul inflamatiei articulatiilor picioarelor. Este un remediu natural complementar pentru administrarea analgezicelor orale.

Unii cercetatori sustin ca magneziul in combinatie cu sulful ar reduce nivelul de inflamatie sistemica a organismului, prin sustinerea unei circulatii periferice mai bune ce are ca efect si reducerea riscului de boli cardiovasculare, imbunatatirea digestiei sau a miscarilor peristaltice intestinale.

Contribuie la reducerea durerilor si crampelor musculare

Sarea Epsom se foloseste pentru relaxarea musculaturii si ameliorarea durerilor de gat, umeri si spate. Este folosita in acest scop inclusiv in perioadele de recuperare post antremanete intense.

 

Efect relaxant, reducerea stresului si imbunatatirea somnului

Daca traversezi o perioada mai stresanta sau daca te confrunti cu insomnia, poti apela la o baie calda cu sare Epsom. Aceasta are rolul de a regla nivelul de magneziu (prin absorbtia magneziului prin piele), esential in gestionarea starilor de stres/ anxietatea si pentru cresterea calitatii somnului. Totodata aportul de magneziu poate creste productia de serotonina ce contribuie la stare de bine organismului.

Reducerea si ameliorarea simptomelor psorizisului

Psoriazisul este o afectiune cronica a pielii care provoaca pete solzoase si inflamatie cutanata. Sarea Epsom avand proprietati antiinflamatorii poate ameliora simptomele psoriazisului, dar imbaierea intr-o solutie de sare Epsom se face pentru maximum 15 minute; baia va avea efect de ameliorare a petelor solzoase. Pacientii cu psoriazis daca stau pentru mai mult de 15 minute in apa cu sare Epsom pot accentua iritatia pielii.

Ameliorarea zgarieturilor si a echimozelor

Un studiu realizat pe o solutie de 5% saruri provenite din Marea Moarta, bogate in magneziu, a ajuns la concluzia ca acestea au imbunatatit bariera cutanata, au redus rugozitatea si inflamatia pielii la pacientii cu piele uscata, ce au luat parte la studiu. Ca urmare FDA a aprobat utilizarea sarurilor Epsom pentru ameliorarea vanatailor si a zgarieturilor.

Ameliorarea cosntipatiei

Dupa cum spuneam primul efect benefic al sarii Epsom a fost cel purgativ. Astfel sarea Epsom, aproximativ 10 grame, se poate administra pe cale orala, dizolvata intr-o cana de apa, in cazul persoanelor ce de confrunta cu constipatie. Efectul laxativ poate aparea pana la 6 ore de la administrare.

Sare Epsom, contraindicatii privind utilizarea

Putem spune ca in general o baie cu sare Epsom nu poate fi ceva rau, dar exista situatii in care este bine sa evitam folosirea sarii amare.

Persoanele cu inflamatie severa a pielii, cu infectii ale pielii, cu rani deschise sau cu arsuri au contraindicatie in a folosi sare Epsom. Folosita in exces poate avea urmari precum crampe si diareea, de aceea este contraindicata in cazul persoanelor cu probleme gastrointestinale. In cazul folosirii de catre pacientii cu diverse afectiuni gastrointestinale pot aparea reactii adverse precum deshidratarea. Printre cei care au contraindicatii in utilizarea sarii Epsom se numara femeile insarcinate, copii si pacientii cu boli de inima sau de rinichi.

In cazul in care aveti diferite patologii este recomandat sa apelati la sfatul medicului inainte de a folosi remedii precum sarea Epsom.

Daca starea de sanatate va permite sa utilizati sare Epsom aveti in vedere alegerea unui produs care contine 100% sulfat de magneziu, ca este un produs pur fara coloranti si parfumuri adaugate.

Articole similare
10 alimente de evitat daca suferiti de osteoartrita (coxartroza si gonartroza)
Osteoartrita este o boala inflamatorie care apare pe fondul uzurii si al descompunerii stratului de cartilaj aflat intre articulatii. Este o problema de sanatate care poate sa apara atat la nivelul genunchilor, si atunci avem de-a face cu gonartroza, dar poate sa apara si la nivelul soldului, situatie in care denumirea este cea de coxartroza. Osteoartrita este o afectiune care poate sa prov...
3 octombrie 2022
Edited 3 octombrie 2022
citește articolul
Artrita psoriazica cum se manifesta si ce tratament se impune
Artrita psoriazica este o afectiune care determina inflamatia articulatiilor si apare de obicei in combinatie cu o boala a pielii numita psoriazis. Psoriazisul este o afectiune inflamatorie cronica, autoimuna, in care ciclul de viata al celulelor pielii este accelerat, determinand acumularea acestora pe suprafata pielii. In mod normal, acest ciclu de viata este de aproximativ o luna, dar in...
13 iulie 2021
Edited 14 iulie 2021
citește articolul
Incaltamintea ortopedica si tratarea gonartrozei
Gonartroza este o afectiune degenerativa a articulatiei genunchiului. Desi era considerata o boala a persoanelor in varsta, semnele si simptomele de gonartroza pot debuta si la varste mai tinere. Neglijarea igienei ortopedice si a tratamentelor recomandate de catre medic pot duce la agravarea afectarii cartilajului, cu aparitia durerilor si a impotentei functionale. Cum se manifesta g...
9 iunie 2020
Edited 9 iunie 2020
citește articolul
Gonartroza (artroza genunchiului) - cauze, simptome si tratamente

Artroza genunchiului, numita si gonartroza, este o afectiune care genereaza uzura cartilajului articular al genunchiului, frecventa in special la persoanele de peste 40 de ani. Pe masura ce inaintam in varsta, articulatiile corpului uman se uzeaza. Urcatul sau coboratul scarilor devine din ce in ce mai dificil, la orice incercare de a indoi genunchiul apare o durere care ne sacaie si nu ne lasa in pace nici macar dupa ce folosim antiinflamatoare.

2 octombrie 2017
Edited 13 iulie 2021
citește articolul