Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Ce stim pana acum despre COVID-19 si ce putem face pentru a fi cat mai in siguranta

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 9 aprilie 2020 Ultima actualizare: 9 aprilie 2020

In contextul pandemiei care domina planeta in aceasta prima parte a lui 2020, oamenii si-au dat seama ca se confrunta cu mai multe probleme decat credeau posibil, de la neajunsurile din sistemul medical la nivel mondial, pana la starea generala de panica pe care o genereaza dezinformarea, stirile false sau propaganda de orice fel.

 

In primul rand este foarte important ca sursele pe care le folosim pentru a ne informa sa fie cele oficiale. Cele pe care le poti gasi pe siteurile ministerelor implicate in rezolvarea situatiei, cele ale spitalelor si institutiilor care colaboreaza pentru ca aceasta situatie sa fie solutionata cat mai curand. Am verificat toate aceste siteuri si am adunat datele pe care le ofera despre coronavirus, iar in randurile care urmeaza incercam sa facem putina lumina in acest subiect.

 

 

Ce este, pana la urma, COVID-19?

 

Specialistii afirma ca este o boala infectioasa care este generata de cel mai recent descoperit coronavirus, boala fiind absolut necunoscuta inainde de luna decembrie a anului 2019, odata cu debutul evenimentelor din Wuhan China. Coronavirusurile constituie o familie foarte numeroasa si sunt responsabile de anumite boli atat la oameni cat si la animale. In cazul oamenilor pot genera infectii respiratorii - raceli comune dar si boli severe, cum este cazul SARS.

 

Tusea uscata, febra si oboseala sunt simptomele cel mai des intalnite in cazul COVID-19, In cazul unora dintre persoanele infectate se poate ca printre simptome sa fie si congestia nazala, durerea de cap, diaree sau durere in gat. Debutul acestor simptome este unul treptat si se poate chiar ca unele persoane infectate sa nu aiba nici macar un simptom si nici sa nu se simta rau. Conform specialistilor, aproximativ 80% dintre cei care se imbolnavesc de Covid-19 ajung sa se recupereze fara a fi nevoie de tratament special, insa una din sase persoane infectate ajunge sa necestie tratament special pentru forma grava pe care o are boala in cazul sau. De cele mai multe ori, persoanele in varsta, dar si cele care sufera de diabet, hipertensiune arteriala sau probleme cardiace, pot dezvolta o forma severa a bolii. Pana in prezent, dintre pacientii cu COVID-19, 2% au decedat. Este esential ca persoanele care au febra, tusesc si intampina dificultati in respiratie sa ceara ajutorul medicilor. Perioada de incubatie a acestui nou coronavirus este cuprinsa intre 1 si 14 zile.

 

 

Cum se transmite COVID-19? Exista tratament? Cum ne putem proteja?

 

In legatura cu felul in care se raspandeste aceasta boala, concluziile pana in momentul de fata sunt ca poate fi transmisa mai ales atunci cand o persoana care are boala stranuta sau tuseste, raspandind picaturi mici de secretii ce se aseaza ulterior pe suprafete si obiecte, fiind atinse, la randul lor, de persoane neinfectate care isi vor atinge apoi gura, ochii sau nasul. Pe de alta parte, daca o persoana sanatoasa respira acele picaturi mici de secretii rezultate in urma tusei sau a unui stranut de la o persoana care are COVID-19, de asemenea va contacta boala. De aceea este bine sa pastram acea distanta de minim 1 metru de persoanele care pot fi bolnave. Cercetarile se desfasoara in continuare, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii va anunta noi rezultate pe masura ce acestea vor deveni disponibile.

 

Pana in prezent nu a fost descoperit un vaccin sau un tratament antiviral care sa poata vindeca sau preveni COVID-19. Primul lucru de care trebuie sa tina cont persoanele afectate este ameliorarea simptomelor iar persoanele cu afectiuni grave pre-existente trebuie sa fie spitalizate. Cei mai multi dintre pacientii care se recupereaza sunt cei ingrijiti inca din fazele incipiente ale bolii. Se investigheaza mai multe posibile tratamente si vaccinuri, insa sunt la momentul studiilor clinice. Antibioticele functioneaza in cazul infectiilor bacteriene dar nu au nici un efect asupra virusurilor.

 

Curatarea frecventa a mainilor, acoperirea gurii atunci cand tusiti, mentinerea distantei fata de persoanele care stranuta sau tusesc, acestea sunt cele mai eficiente metode pe care medicii le recomanda pentru a va proteja, atat pe voi cat si pe cei din jur, de COVID-19.

 

In legatura cu purtarea mastilor, aceasta este intr-adevar o masura de prevenire si limitare a extinderii mai multor boli respiratorii, deci si a celei provocata de noul coronavirus. Nu este insa suficienta daca nu este insotita si de o igiena riguroasa a mainilor sau de alte masuri de control si prevenire. Purtarea inutila sau incorecta a mastii poate sa dea o falsa senzatie de siguranta si poate sa ne faca sa uitam de celelalte masuri. Este foarte importanta curatarea suprafetelor cu dezinfectanti chimici pe baza de clor sau alcool; farmacistul sau medicul va pot recomanda mai multe variante.

 

 

In ce fel afecteaza COVID-19 femeile insarcinate?

 

In ceea ce priveste felul in care COVID-19 afecteaza femeile insarcinate, nu exista pana in prezent date concrete care sa arate anumite complicatii in cazul lor. Este totusi adevarat ca femeile insarcinate trec prin mai multe modificari fiziologice si imunologice, ceea ce le poate face mai sensibile in fata infectiilor respiratorii virale, deci si la COVID-19. Nu au fost publicate pana la acest moment rapoarte despre posibilitatea transmiterii bolii de la mama la copil, inainte sau dupa nastere.

 

In incheiere, in legatura cu dezbaterile aprinse din mediul online in ceea ce priveste posibilitatea ca produsele „made in China” sau pachetele provenite din aceasta tara sa reprezinte un risc, OMS afirma ca virusul nu traieste mult timp pe suprafete si ca pana in prezent nu exista nicio dovada ca boala se poate transmite astfel. De asemenea, nu exista dovezi in legatura cu faptul ca animalele de companie pot fi infectate de acest virus.