Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Cele mai cunoscute simptome ale bolilor de oase

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 20 mai 2021 Ultima actualizare: 24 mai 2021

Oasele reprezinta mult mai mult decat un schelet care ne sustine corpul, ele fiind tesuturi vii, active, care sunt remodelate in mod constant. Ele au multe functii, protejand organele si oferind un mediu pentru maduva osoasa unde sunt create celulele sangvine. In plus, oasele au rol si de stocare a mineralelor, in special calciul.

Densitatea osoasa este cea mai buna la adultii tineri, de obicei la cei cu varsta intre 25 si 30 de ani, iar ulterior, pe masura ce imbatranim, aceasta scade treptat. Osteodensitometria este o metoda paraclinica ce masoara aceasta densitate osoasa, astfel determinand cat de puternice sunt oasele noastre.

Bolile de oase cuprind o gama larga de afectiuni medicale care pot sa apara datorita multor cauze. In acest articol vom detalia cele mai frecvente boli de oase, precum si simptomele lor.

osteoporoza

Osteoporoza

Osteoporoza este de departe cea mai intalnita boala de oase. In cadrul acestei afectiuni, densitatea minerala osoasa este scazuta, ceea ce face ca oasele sa devina fragile, ele avand aspect de burete sau de branza elvetiana (etimologic, osteo=os, iar poros=por/spongios).

Ea afecteaza mai mult femeile decat barbatii (in special dupa instalarea menopauzei), dar este posibil sa apara chiar si la copii si adolescenti (osteoporoza juvenila). Frecventa acestei boli de oase creste mult pe masura ce imbatranim, iar persoanele afectate prezinta un risc ridicat de fracturi ale oaselor, care pot sa apara in timp ce desfasoara activitati de rutina precum mersul. Cele mai frecvent afectate oase sunt soldurile, oasele de la incheieturile mainilor si oasele coloanei vertebrale.

Osteoporoza tinde sa fie asimptomatica, mai ales in etapele incipiente, iar in majoritatea cazurilor cei care sufera de aceasta boala de oase nu afla de existenta ei pana nu au o fractura.

Dupa cum spuneam, semnele sau simptomele precoce ale osteoporozei sunt rare, dar daca apar, acestea pot cuprinde:

  • Retragerea gingiilor. Aceasta poate avea loc daca maxilarele pierd din densitatea osoasa. Un control stomatologic efectuat cel putin anual poate detecta din timp probleme incipiente.
  • Forta de strangere a mainii diminuata este un semn de scadere a densitatii osoase. In plus, aceasta scadere a fortei este corelata cu un risc mai mare de cadere.
  • Fragilitatea unghiilor poate fi un simptom precoce al osteoporozei, dar nu este specifica acestei boli de oase, intrucat poate sa apara si in cadrul hipotiroidismului sau anemiei.

Pe masura ce osteoporoza avanseaza (daca nu este tratata), alte simptome mai evidente pot aparea, precum:

  • Fracturi – cel mai adesea aparute la nivelul soldului sau articulatiei pumnului.
  • Pierderea in inaltime sau dureri de cap sau de gat – datorate fracturilor vertebrale prin compresie.
osteoartita

Osteoartrita

Aceasta boala degenerativa a articulatiilor este cel mai frecvent tip de artrita si apare in special la varstnici. Ea afecteaza in special articulatiile coloanei vertebrale, ale degetelor, articulatia genunchiului si a soldului. In cadrul acestei boli de oase, cartilajul care inveleste si protejeaza articulatiile se deterioreaza in timp, iar acesta nu se poate repara singur deoarece nu contine vase de sange. Pe masura ce boala inainteaza, cartilajul va disparea, iar oasele ce alcatuiesc articulatia se vor freca unele de altele, determinand simptome precum:

  • Durere la nivelul articulatiei afectate
  • Rigiditate dupa o perioada de repaus prelungit sau dimineata la trezire
  • Cracmente articulare, adesea insotite de durere
  • Limitarea miscarilor articulare

Aceste simptome pot sa varieze in severitate pe masura ce aceasta boala de oase avanseaza.

Osteomielita

Osteomielita reprezinta inflamatia si infectia osului si a maduvei osoase, cel mai frecvent incriminat microb raspunzator fiind stafilococul. Aceasta infectie este rar intalnita, dar foarte serioasa. Poate sa apara dupa o interventie chirurgicala (de exemplu dupa protezarea soldului) sau dupa o fractura deschisa, sau poate sa se raspandeasca in os dintr-o alta parte a organismului. Este important de stiut ca cei cu imunitatea scazuta au risc mai mare de a contracta aceasta boala de oase, si anume cei cu diabet prost controlat, alcoolicii sau cei cu infectii cronice.

Simptomele osteomielitei cuprind:

  • Durerea la locul infectiei – este de obicei primul simptom aparut.
  • Inflamatia si inrosirea zonei
  • Secretii purulente
  • Febra, frisoane, letargie, stare generala de rau