Cervicalgie

Daca ar fi sa discutam despre top trei al durerilor, acesta ar fi format din durerea de cap, pe primul loc, urmata de durerea lombara (de spate), iar pe locul trei ar fi durerea cervicala sau cervicalgia.
Anatomia coloanei cervicale
Segmentul superior al coloanei vertebrale este coloana cervicaa si este format din primele sapte vertebre, C1 denumita atlas, se articuleaza direct cu baza craniului, iar C7, este denumita vertebra proeminenta, marcheaza tranzitia catre regiunea toracica a coloanei vertebrale. Coloana cervicala reprezinta baza structurala agatului si are rol in sustinerea capului, protejarea maduvei spinarii si facilitarea miscarilor complexe ale gatului si capului. Vertebrele cervicale sunt mai mici si mai usoare decat cele din restul coloanei vertebrale. Sunt adaptate pentru a permite flexibilitatea necesara miscarilor capului. Vertebrele sunt interconectate prin discuri intervertebrale si articulatii, formand o structura flexibila, dar stabila.
Ce este cervicalgia?
Durerea din zona cefei sau din jurul coloanei vertebrale de sub cap se numeste cervicalgie. Este o durere care poate iradia spre umeri sau brate, si poate cauza o stare de disconfort major.
Cervicalgia mai poate fi asociata in anumite situatii cu senzatia de gat intepenit si poate fi insotita de dureri de cap, ameteala sau greata.
Cat de frecventa este cervicalgia?
Cervicalgia poate afecta peste 85% dintre persoanele cu varsta de peste 60 de ani, iar persoanele cu varsta cuprinsa intre 40-50 de ani prezinta o probabilitatemare de a prezenta degenerarea discurilor intervertebrale sau a articulatiilor sau de a dezvolta osteofite la nivelul vertebrelor cervicale.
Care sunt factorii de risc pentru cervicalgie?
Factorii de risc ce pot duce la instalarea cervicalgiei pot fi:
- pozitiile gresite ale corpului care pun in tensiune regiunea cervicala;
- stresul;
- munca fizica;
- depresia;
- obezitate ;
- fumatul si consumul de alcool;
- conditia fizica precara ti lipsa activitatii fizice;
- varsta - persoanele intre 40 si 50 de ani sunt mai predispusecatre o degenerare a zonei cervicale;
- leziunile;
- afectiuni precum poliartrita reumatoida care ingusteaza canalul spinal sau creste curbura coloanei vertebrale.
Cervicalgie - cauze
Musculatura din zona cervicala este sub tensiune in mod constant deoarece trebuie sa sustina si sa mentina capul drept. Stresul prelungit poate duce la incordarea musculaturii coloanei cervicale si a muschilor umerilor, astfel aparand durerile.
Cauzele mecanice sunt:
- Postura incorecta cu capul inclinat in fata pentru perioade lungi de timp,in timpul lucrului, cititului, uitatului la TV sau in timpul somnului prin utilizarea unei perne prea inclinate sau prea inalte.
- Tensiune musculara si spasme musculare- activitatile care implica miscari repetate si prelungite ale muschilor gatului, ligamentelor si tendoanelor, oaselor si articulatiilor, pot avea ca rezultat tensionarea excesiva sau suprasolicitarea musculara, entorsa, spasmul musculaturii cervicale sau inflamatia.
- Munca ce presupune utilizarea portiunii superioare a corpului si a bratelor (zugravi, constructori, pictori, etc.);
- Stresul si concentrarea intensa asupra unei sarcini;
- Traumatisme/ leziuni cervicale.
Alte cauze (mai putin frecvente)
- Stenoza de canal cervical - ingustarea canalului spinal, provoaca presiune asupra maduvei spinarii sau a radacinilor nervoase;
- Poliartrita reumatoida - boala autoimuna care poate provoca dureri articulare si leziuni in tot corpul;
- Spondilita anchilozanta - forma de inflamatie cronica a coloanei vertebrale si articulatiilor sacroiliace (situate la baza spatelui inferior). Inflamatia cronica din provoaca dureri si rigiditate si in jurul coloanei vertebrale, incluzand gatul;
- Infectii- meningita - produce inflamatia foitelor care invelesc creierul si maduva spinarii si gripa, prin aparitia de mialgii si artralgie;
- Tumori spinale.
Cervicalgie - simptome asociate
Cervicalgia se rpoate resimti ca:
- durere temporara, ascutita, la nivelul cefei, in general in timpul unor miscari;
- durere constanta la nivelul cefei;
- durere la executarea rotatiilor capului si poate fi insotita de simptome precum:
- tensiune in zona cefei;
- rigiditatea cefei/ gatului;
- dureri de cap;
- ameteli;
- greturi;
- spasme musculare in zona cefei si a umerilor.
Diagnosticul de cervicalgie
Anamneza este primul pas in stabilirea diagnosticului de cervicalgie si este etapa in care medicul obtine informatii despre specificul durerii, postura si stilul de viata, rutina somnului, rani mai vechi sau accidentari recente.
Examen fizic - este a doua etapa si se va palpa zona afectata, se vor testa reflexele si puterea musculara si se vor face teste de gama de miscare (sunt analizate miscarile gatului - usurinta cu care se roteste si limitele miscarilor).
Investigatii imagistice se efectueaza in situatia traumatismelor sau in cazul in care tratamentele anterioare nu au avut rezultatul scontat (radiografie - identifica degenerarea coloanei vertebrale, fracturi sau chiar tumori; CT - depistare a modificarilor osoase subtile; RMN- detecteaza variatii ale structurilor anatomice ale diferitelor tesuturi; scanarea osului- pentru identificarea zonei cu activitate osoasa crescuta).
Tratamentul cervicalgiei
Alegerea traramentului cervicalgiei se va face in functie de severitatea simptomelor si de cauza ce a dus la declansarea acestora.
Tratament conservator (nechirurgical) consta in aplicarea de comprese reci in vederea reducerii inflamatiei sau aplicare de comprese calde.
Medicamente - se pot prescrie medicamente din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene cu administrare pe cale orala sau sub forma de crema/ gel.
In cazul durerilor cronice se vor prescrie medicamente cu eliberare doar pe baza de reteta.
Fizioterapie - tratament cu mainile, cum ar fi terapia manuala sau acupunctura, program de exercitii personalizate si recomandari privind modul de gestionare a durerii si prevenirea recurentei. Se pot recomanda masaj de tesut, terapii calde si reci, stimularea nervului electric transcutanat (TENS), tractiune, ultrasunete.
Kinetoterapie - are ca scop imbunatatirea tonusului muscular, cresterea elasticitatii musculare si imbunatatirea starii generale a organismulu. Exercitiile de recuperare medicala actioneaza asupra cauzei bolii, ajutand la rehidratarea discurilor intervertebrale.
Acupunctura - sunt necesare cateva sedinte pentru a simti o ameliorare a durerilor cervicale.
Tratament chirurgical (rar necesar), dar poate fi o optiune cand: o leziune a gatului provoaca o fractura sau o miscare anormala sau cand exista presiune asupra radacinilor nervoase sau a maduvei spinarii si cauzeaza amorteala sau slabiciune la nivelul bratelor.
Prevenirea cervicalgiei
Principalele recomandari pentru prevenirea aparitiei cervicalgiei sunt:
- Mentinerea unei posturi corecte a coloanei cervicale sau corectarea acesteia daca e necesar, inclusiv in timpul somnului (se pot utiliza perne ortopedice);
- Evitarea expunerii la frig si la umezeala;
- Se evita folosirea pernelor inalte;
- Evitarea ridicarii de greutati mai mari de 4-5 kg intr-o singura mana;
- Efectuarea de exercitii fizice pentru mentinerea unei posturi corecte cu regularitate.
Concluzii
Este recomandat sa preveniti durerile de coloana cervicala, iar acest lucru se poate face prin efectuarea unor exercitii simple precum inclinarea capului inainte si inapoi, inclinarea laterala a capului- stanga, dreapta, rotiri de cap, rotiri de umeri si indoiri laterale ale trunchiului cu mainile intinse deasupra capului. Se recomanda efectuarea a cate 5 repetari minim din fiecare tip de miscare.