Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Copilul cu astm - ce sporturi poate practica?

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 14 iunie 2019 Ultima actualizare: 24 septembrie 2019

Astmul bronsic este o afectiune cronica, inflamatorie, care este caracterizata de hiperreactivitatea bronsica acompaniata de obstructia reversibila a cailor respiratorii. Mai mult de jumatate dintre cei diagnosticati cu astm bronsic sunt copii, categoria majoritara fiind incadrata sub varsta de 10 ani si cu o predilectie catre sexul masculin. Ultimele date statistice ne arata o crestere a prevalentei astmului bronsic in intreaga lume, cu o frecventa mai mare a numarului de cazuri in mediul urban.

copil-cu-astm

Pentru a evita crizele de astm la copii si pentru a nu afecta calitatea vietii celor mici este extrem de importanta relatia medic-pacient. Numai in acest fel se va putea realiza controlul bolii si dezvoltarea armonioasa a celor mici.

Scutirea medicala la sport - este oare nevoie de ea?

Nu putini sunt cei care cred ca scutirea medicala a copiilor de la ora de sport este o idee buna in contextul diagnosticului de astm bronsic. Acest simplu gest poate sa marginalizeze si mai mult copilul cu astm si uneori nici nu este justificat de starea de sanatate a celui mic.

Toti cei diagnosticati cu aceasta boala cronica ajung sa-si cunoasca foarte bine organismul si sa recunoasca pericolele si factorii ce pot declansa o criza de astm. In acest sens, pentru multi parinti praful din salile de sport, umezeala, transpiratia si frigul reprezinta motive suficiente pentru a le interzice celor mici sa practice o activitate sportiva.

In pofida acestor lucruri, specialistii in domeniul pneumologiei sustin faptul ca activitatea fizica moderata are un efect benefic asupra copiilor care sufera de astm. Antrenarea muschilor implicati in actul respiratiei si activitatea fizica de tip cardio vor spori toleranta la efort a celor mici, avand totodata si un efect pozitiv din punct de vedere psihologic. In cazul copilului diagnosticat cu astm bronsic, orice antrenament sportiv trebuie monitorizat de catre un specialist.

Ce fel de activitati fizice sunt recomandate copiilor cu astm bronsic

Primul lucru de care trebuie sa se tina seama in cazul copiilor cu astm la care se doreste practicarea unui sport este controlul bolii. Astfel, daca astmul bronsic la copii este controlat pe medicatie si nu mai apar crize, atunci cei mici pot fi activi si se pot bucura de joaca si voie buna.

Orice activitate fizica moderata este binevenita pentru copilul cu astm. De real ajutor in acest sens este grija pentru o vestimentatie corecta (atentie la transpiratie) si pentru evitarea factorilor declansatori ai unei posibile crize de astm.

Inotul, ciclismul, plimbatul cu rolele, yoga si plimbarile in aer liber sunt printre cele mai bune activitati fizice pentru astmul bronsic la copii. Atentie insa la plimbarile in aer liber in perioadele in care infloresc plantele, intrucat contactul cu polenul poate declansa o criza astmatica. Totodata, este bine sa va asigurati ca cei mici au parte de confort termic, cunoscut fiind faptul ca frigul poate duce la hiperreactivitate bronsica si bronhoconstrictie. Un alt aspect extrem de important este medicatia de salvare, pe care cei mici trebuie sa o aiba in permanenta asupra lor. Astfel, in timpul sportului acestia trebuie sa fie instruiti cu privire la ce au de facut pentru a evita sau calma o criza astmatica.