Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802
Crampele musculare nocturne – cauze si efecte

Crampe musculare nocturne - cauze si tratamente

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 24 septembrie 2024 Ultima actualizare: 25 septembrie 2024

Exista o probabilitate destul de mare ca cel putin o data in viata sa fi experimentat crampe musculare nocturne sau altfel spus sigur v-a fost perturbat somnul de aparitia brusca a unor carcei.

Ce sunt crampele musculare?

Crampele musculare practic sunt date de contractia involuntara a unei grupe de muschi, ceea ce duce la aparitia durerii la nivelul acelor muschi. In general crampele musculare nocturne sunt resimtite la nivelul gambei, la nivelul ligamentului ce leaga calcaiul de partea din fata a piciorului sau la nivelul coapsei sau piciorului.

De ce apar crampe musculare?

Crampele musculare nocturne au la baza factori precum inactivitatea din timpul zilei, muschi obositi sau suprasolicitati, stat pe scaun pentru perioade lungi de timp, stat in picioare prelungit, adoptarea unor pozitii incorecte sau diferite alte patologii pe care le vom aborda in continuare.

 

Mai putem avea in vedere, cand vine vorba de crampe musculare nocturne, sarcina, daca e cazul, diareea, iar in cadrul curelor de chimioterapie are loc distrugerea anumitor structuri nervoase factor ce poate contribui la declansarea crampelor musculare ce apar noaptea.

In cazul in care luati medicamente ce contin naproxen, estrogeni conjugati, raloxifen, statine, diuretice va puteti confrunta cu crampe musculare nocturne.

Crampe musculare nocturne - cauze si afectiuni

Dupa cum spuneam exista o serie de afectiuni ce pot prezenta cauza aparitiei crampelor musculare nocturne. In cazul in care va confruntati cu crampe musculare pe perioada noptii din motive patologice veti observa ca vor fi asociate si alte simptome.

De exemplu: in cazul hipocalcemiei crampele musculare nocturne sunt insotite si de manifestari clinice precum: spasme musculare, stari de anxietate, amorteala la nivelul extremitatilor, palipitatii, tahicardie, iritabilitate, tulburari de concentrare, etc.

Daca aveti ciroza hepatica, crampele musculare nocturne vor fi insotite de stari de inapetenta (lipsa poftei de mancare), scadere in greutate, oboseala, icter, diaree, greturi, varsaturi, edeme la nivelul membrelor inferioare, prurit tegumentar, eritem palmar, disconfort abdominal, scaune inchise la culoare, ginecomastie si atrofie testiculara la barbati sau tulburari menstruale la femei.

Pacientii cu insuficienta renala se confrunta cu crampe musculare nocturne asociate cu senzatie de sete, gura uscata, tahicardie, inapetenta, ameteli la ridicarea in picioare, confuzie, anurie (lipsa urinii), oligurie (eliminarea unei cantitati mai mici de 500 ml de urina in decurs de 24 de ore). In afara de crampe musculare nocturne, cei cu boli renale cronice se confrunta si cu oboseala cronica, cefalee, slabiciune musculara, urina tulbure, greturi, varsaturi, etc.

Hipertiroidismul este o alta afectiune in care crampele musculare nocturne sunt intalnite frecvent la pacienti. Glanda tiroida creste in dimensiuni, iar pacientii vor avea si simptome precum oboseala accentuata, transpiratii excesive si suportabilitate scazuta a caldurii, scadere in greutate, stare de sete in permanenta sau de foame, tremor al extremitatilor, tahicardie, palpitatii.

Pacientii cu osteoartrita experimenteaza durere la nivelul genunchilor, la nivelul bratelor si picioarelor, dureri ale coloanei, deformarea articulatiilor insotita de limitarea mobilitatii acestora, rigiditate si nu in ultimul rand crampe musculare nocturne.

Boala Addison este o alta afectiune pentru care crampele musculare nocturne sunt un simptom specific alaturi de dureri abdominale, diaree, greata, varsaturi, tensiune mica, depresie, irascibilitate, caderea parului, scadere in greutate si dureri musculare.

Neuropatia periferica este o afectiune in care pacientii se confrunta cu dificultate la atingerea suprafetelor, imposibilitate distingerii stimulilor tactili, slabiciune musculara generalizata si crampe musculare nocturne.

Tratamente crampe musculare nocturne tinand cont de cauzele declansatoare

Nu putem vorbi de un tratament ce tinteste crampele musculare nocturne, deoarece intotdeauna se va trata afectiunea de baza care sta la baza declansarii lor.

In cazul hipocalcemiei, pacientului i se va administra calciu pe cale orala sau intravenos, in functie de starea generala si de gravitatea bolii. Odata reechilibrata si mentinuta concentratia calciului in organism, pacientul nu se va mai confrunta nici cu crampe musculare nocturne.

In ciroza hepatica, afectiune extrem de grava cu evolutie imprevizibila, se are in vedere, in primul rand, combaterea edemelor si a hipertensiunii arteriale prin administrare de antihipertensive si prevenirea infectiilor.

Pacientii cu insuficienta renala au ca plan principal sustinerea functiei renale, ceea ce presupune efectuarea hemodializei, administrare de imunosupresoare, glucocorticosteroizi si transfuzii de plasma pentru tratarea leziunilor renale.

Tratamentul hipertiroidismului poate fi medicamentos cu administrare de tiroxina, chirurgical- indepartarea unui fragment de tiroida sau a tiroidei in totalitate sau tratarea prin radioterapie.

Pacientii cu osteoartrita trebuie sa isi administreze antiinflamatoare nesteroidiene si sa asocieze gimnastica medicala sau fiziokinetoterapie. In cazul pacientilor supraponderali sau obezi scaderea in greutate este obligatorie.

In boala Addison tratamentul consta in corticosteroizi administrati pe cale orala sau injectabila.

In tratamentul neuropatiei periferice vorbim de asocierea mai multor medicamente precum antiinflamatoare nesteroidiene, antidepresive triciclice, medicamente opiacee, dar totul conform schemei terapeutice recomandate de medicul specialist in concordanta cu starea si nevoile pacientului.

Daca va confruntati cu forme usoare de crampe musculare, puteti suplimenta aportul de sodiu, magneziu si potasiu si sa observati evolutia crampelor, daca se atenueaza si dispar, sau daca in pofida suplimentelor persista, moment in care e recomandat sa apelati la medic pentru investigatii suplimentare.

Ce complicatii pot avea crampele musculare netratate?

 

Crampele musculare netratate pot duce la agravarea bolii de baza sau, odata cu cresterea frecventei aparitiei lor, pot perturba somnul si intrerupe frecvent somnul, ceea ce va duce la stari de oboseala accentuate sau stari de letargie, elemente ce pot contribui la aparitia insomniei si la scaderea calitatii muncii persoanei afectate.