Cum afecteaza diabetul zaharat sanatatea picioarelor? 10 reguli de preventie
Diabetul zaharat este o afectiune frecvent intalnita in randul populatiei, la nivel mondial. Fie ca discutam despre diabetul zaharat tip 2, fie ca ne referim la tipul 1, ambele forme pot cauza o serie de complicatii printre care se numara si afectarea picioarelor. Trasatura de baza a acestei boli este secretia insuficienta de insulina, care are drept consecinta cresterea nivelului de glucoza in sange. In timp, hiperglicemia poate sa afecteze atat vasele (mari si mici) cat si nervii, cu aparitia arteriopatiei si a neuropatiei diabetice. Prin pierderea senzatiilor datorata afectarii nervilor, pacientii cu diabet zaharat pot sa sufere diverse leziuni la nivelul picioarelor de care sa nu isi dea seama la timp. Astfel, ranile se pot infecta, iar tratamentul acestora este extrem de dificil. In cele ce urmeaza, va propunem 10 reguli de baza pentru a preveni aparitia piciorului diabetic.
- Autoexaminarea piciorului in cazul celor care sufera de diabet zaharat este extrem de importanta. Daca sunt observate modificari (inclusiv in zonele dintre degete) de tipul schimbarilor de culoare a tegumentului, umflaturilor sau aparitia leziunilor, trebuie mers cat mai repede la medic. Cu cat o astfel de leziune este descoperita mai devreme, cu atat va fi mai usor de tratat.
- Testarea sensibilitatii la nivelul piciorului este o manevra pe care medicul diabetolog trebuie sa o faca in cazul pacientilor cu diabet zaharat.
- Renuntarea la fumat este obligatorie in cazul pacientilor cu diabet zaharat. Acest obicei nesanatos duce in timp la afectarea vaselor, inclusiv a celor de la nivelul picioarelor.
- Persoanele care sufera de diabet trebuie sa poarte incaltaminte special conceputa. Daca pantofii sunt prea stramti pot sa apara leziuni care ulterior se pot infecta.
- Se recomanda purtarea sosetelor de calitate (pentru a evita umezeala). Persoanele cu diabet zaharat nu trebuie sa mearga desculte, deoarece, in acest fel, creste riscul de aparitie a leziunilor pe fondul neuropatiei diabetice.
- Dupa dus trebuie uscate foarte bine picioarele inainte de a se pune sosetele si pantofii.
- Trebuie evitata expunerea picioarelor la temperaturi extreme.
- Uscaciunea pielii de la nivelul picioarelor este o alta problema cu care se confrunta pacientii cu diabet. Pentru acestia este utila folosirea unei creme hidratante cu ajutorul careia poate fi evitata aparitia crapaturilor.
- Calusurile (bataturile intarite) si unghiile merita o atentie deosebita in cazul celor care sufera de diabet. In acest sens, trebuie acordata o atentie deosebita inspectarii unghiilor si a talpilor. In cazul in care se observa modificari de culoare in aceste zone, trebuie consultat medicul curant. Unghiile trebuie taiate periodic si cu mare grija pentru a evita ranirea zonei.
- Alaturi de toate aceste recomandari, este evident ca mentinerea unei glicemii in limite normale este un pas extrem de important in preventia oricarei complicatii. Acest lucru poate fi realizat prin respectarea dietei si a tratamentului recomandat de catre medic.