Data publicării: 27 ianuarie 2018
Ultima actualizare:
27 septembrie 2018
Entorsele apar la nivelul gleznelor si al genunchilor
Cel mai frecvent entorsele apar la nivelul gleznelor si al genunchilor, simptomele fiind umflarea rapida (si cateodata modificarea culorii pielii), alterarea functiilor unei articulatii sau pierderea stabilitatii, sensibilitate si durere in zona care a fost afectata. Se poate chiar sa auziti un sunet asemanator unei pocnituri atunci cand va accidentati. Cu cat durerea este mai greu de suportat, cu atat leziunea pe care ati suferit-o este mai grava.
In cazul entorsei usoare, o articulatie poate sustine greutatea aproximativ 24 de ore si se va vindeva in circa doua saptamani. In cazul uneia moderate, recomandarea este sa evitati pe cat posibil folosirea articulatiei afectate, mai ales daca nu aveti siguranta stabilitatii. Daca vorbim despre o entorsa severa, pacientul nu-si poate misca articulatia, iar daca incearca isi da seama ca nu are stabilitate si mobilitatea este imposibila.
Pentru a va repune pe picioare (la propriu), trebuie in primul rand sa va protejati imobilizand zona afectata pentru a-i permite sa se vindece si pentru a o feri de alte eventuale accidente. Vi se recomanda utilizarea ortezelor, a benzilor, atelelor sau chiar a carjelor si bastoanelor daca este necesar.
Un alt factor esential este repausul, care permite vindecarea tesuturilor. Pentru scaderea durerii, a umflaturii sau spasmelor musculare sunt foarte indicate pungile cu gheata sau baile cu namol. Mai ales noaptea, puteti ridica bratul sau piciorul cu probleme deasupra nivelului inimii, reducand astfel edemul. Daca situatia este foarte grava se poate ajunge chiar la interventie chirurgicala, dar pentru forme mai usoare puteti folosi analgezice si unguente antiinflamatoare pentru a ameliora durerea insotita de tumefiere.
Luxatiile necesita in general tratament imediat
In cazul luxatiilor, acestea pot avea la baza un ligament afectat, o boala subiacenta sau o afectiune – poliartrita reumatoida. Exista si unii oameni care sufera luxatii repetate, acestia avand o slabiciune congenitala care poate duce la luxarea spontana a unor articulatii. Pentru o diagnosticare sigura trebuie sa consultati un medic specialist, iar daca suspectati ca cineva a suferit o luxatie vertebrala ca urmare a unei leziuni severe la gat sau la spate, asteptati personalul medical de urgenta fara a misca pacientul.
Luxatiile necesita in general tratament imediat, pentru ca oasele deplasate din articulatie sa fie aduse in pozitia normala. In cazul in care leziunea nu se trateaza in prima jumatate de ora, pot sa apara dureri si tumefiere, reducerea luxatiei devenind astfel mai dificila. Dupa repozitionarea corecta a articulatiei se poate sa fie necesara imobilizarea acesteia cu o atela.
Perioada de recuperare incepe abia dupa ce articulatia a fost reasezata si imobilizata, chiar daca este in gips. Miscarea are rolul de a stimula fluxul sangvin in tesuturile adiacente si ajuta in procesul de vindecare, mentinand tonusul muscular si limitand atrofia musculara precum si slabirea osului atunci cand imobilizarea este prelungita. Se previne si rigidizarea articulatiei, efect care se poate produce in lipsa utilizarii ei. Pentru a tine durerea sub control, medicul poate sa va recomande medicamente analgezice.
Si masajul terapeutic realizat cu unguente specifice este de mare ajutor, atat pentru ameliorarea durerii, cat si pentru retragerea inflamatiei.