Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802
Cum functioneaza articulatiile: ghid explicativ

Cum functioneaza articulatiile: ghid explicativ

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 23 iulie 2024 Ultima actualizare: 25 iulie 2024

Zonele de contact dintre doua oase se numesc articulatii sau o definitie mai aprofundata ar fi aranjamentul structurilor care pastreaza doua sau mai multe suprafete osoase apropiate impreuna se numesc articulatii.

Articulatia este o structura complexa formata dintr-un set de elemente: tesut fibros, cartilaj, ligamente, capsule, membrane; toate aceste elemente contribuie la formarea conexiunii a doua segmente scheletice.

Scheletul uman este format din 206 oase care sunt conectate intre ele prin intermediul a 368 de articulatii repartizate astfel:

  • in zona craniului sunt 86 de articulatii;
  • coloana vertebrala si zona pelvisului au 76 de articulatii;
  • zona toracelui e formata din 66 de articulatii;
  • fiecare membru inferior are 31 de articulatii, iar cele superioare au cate 36;
  • si nu in ultimul rand gatul ce are in componenta 6 articulatii.

Clasificarea articulatiilor

Articulatiile se pot clasifica din punct de vedere morfologic si functional.

Din punct de vedere morfologic articulatiile sunt:

  • diartroze: articulatiile sinoviale;
  • sinartroze: ex. sincondroza (articulatia dintre marginea sternului cu coastele).

Din punct de vedere functional articulatiile pot fi:

  • articulatii fixe : sinartrozele- sunt articulatii imobile caracterizate prin interpunerea unui tesut conjunctiv solid intre elementele osoase si exista doua subtipuri: articulatii fibroase si articulatii cartilaginoase;
  • articulatii mobile: diartrozele- sunt articulatii cu mobilitate crescuta ce unesc cele mai lungi oase din schelet: articulatia cotului si articulatia genunchiului. Acest tip de articulatie se diferentiaza prin separarea elementelor osoase printr-o cavitate ce are rolul de a oferi acestui tip de articulatie o mobilitate mare, permitand efectuarea majoritatii miscarilor.
  • articulatii cartilaginoase: amfiartroze- sunt articulatiile semi-mobile, ce permit efectuarea unor miscari restranse/ limitate (ex. articulatia maduvei).

Cu ajutorul articulatiilor sinoviale sau diartrozele putem efectua doua tipuri de miscari:

  • Simple: alunecare, flexie, abductie, adductie, rotatie;
  • Complexe: miscare de rotatie interna a antebratului,rotirea palmei in sus, deplasarea unei parti a corpului spre spate, degetul mare atinge varfurile celorlalte degete de la aceeasi mana, asocierea miscarilor simple

Elementele constitutive ale articulatiilor sunt:

  • suprafata articulara sau zona de contact a oaselor- este acoperita cu cartilaj articular;
  • cartilajul articular- rolul acestuia este de a reduce frecarea dintre cele doua oase ale articulatii in timpul miscarii si contribuie la amortizarea socurilor (ex. in timpul alergarii). Grosimea cartilajului variaza in functie de fortele care actioneaza asupra articulatiei din care face parte. Imobilizarea articulatiei pentru o perioada lunga de timp afecteaza calitatea cartilajului;
  • capsula articulara - are rolul de a separa articulatia de elementele din imediata apropiere asigurand astfel mentinerea unor constante dinamice ale mediului intern. Capsula e formata din doua tipuri de membrane: fibroasa si sinoviala. Membrana fibroasa contribuie la formarea ligamentelor care unesc oasele in articulatii si au rol in rezistenta la tractiune. Membrana sinoviala are rolul de a secreta lichid ce lubrifiaza fetele interne ale capsulei cu rol in reducerea frecarii si pentru absorbtia socurilor;
  • componente intra- articulare: discuri articulare, meniscuri articulare, ligamente.

Rolul articulatiilor

Aparatul locomotor este format din articulatii, oase, tendoane si muschi. Rolul articulatiilor este cel de a mentine pozitia bipeda, de efectuare a miscarilor si de integrare.

Articulatiile pot fi afectate de un proces degenerativ si atunci vorbim de artroza (urmarea uzarii cartilajului- se subtiaza si mobilitatea articulatiilor scade: cel mai frecvent afectate sunt articulatiile genunchiului si articulatiile umarului), de un proces inflamator- artita (poate fi de origine inflamatorie sau infectioasa, microcristalina sau nervoasa; puseele de artrita pot insoti artroza), tumori (benigne- condrom, osteom, fibrom sau maligne- sarcom) sau de traumatisme.

Simptomele asociate articulatiilor sunt:

  • artralgia (durere articulara);
  • marirea de volum a articulatiei;
  • inrosirea zonei articulare;
  • limitarea miscarii in articulatie.

Mentinerea unui sistem articular sanatos

Odata cu inaintarea in varsta incepem sa ne confruntam cu dureri articulare in diferite zone ale corpului. Totodata pe parcursul vietii putem suferi diferite accidentari in urma carora articulatiile ar putea sa fie afectate.

Pentru a avea articulatii cat mai sanatoase putem urma cateva recomandari simple:

  • efectuarea unor exercitii zilnice;
  • evitarea mentinerii prelungite a aceleiasi pozitii (evitarea pozitiilor de tip picior peste picior);
  • sustinerea unei posturi corecte in timpul mersului sau la birou;
  • mentinerea unei greutati corporale adecvate varstei;
  • adoptarea unei rutine corecte a somnului astfel incat sa aveti un somn de calitate;
  • incercati sa aveti o alimentatie echilibrata cu alimente bogate in minerale si vitamine si eliminarea bauturilor precum sucurile carbogazoase si energizantele.
Articole similare
Articulatii dureroase la persoanele tinere Articulatii dureroase la persoanele tinere

Durerile articulare, indiferent de localizare sau cauza, sunt o acuza frecvent intalnita in randul populatiei. Medicii sunt asaltati zilnic de pacienti care se plang de dureri articulare, ce nu mai cedeaza la antialgice, si care uneori sunt atat de invalidante, incat ii pot impiedica pe acestia sa-si indeplineasca treburile zilnice. Artralgiile sunt in general o acuza a persoanelor in varsta insa, in ultima vreme, s-a observat o crestere a frecventei acestora in randul tinerilor, lucru de altfel extrem de ingrijorator. 

25 ianuarie 2024
Edited 17 aprilie 2024
citește articolul
Durerile de oase si articulatii
Durerile de oase si articulatii erau in trecut apanajul varstei inaintate. In momentul de fata, din ce in ce mai mult tineri se plang de dureri la nivelul aparatului osteoarticular. Exista numeroase afectiuni ce pot provoca aparitia acestor acuze, insa este recunoscut faptul ca sedentarismul, pozitiile vicioase si obezitatea sunt raspunzatoare pentru aparitia durerilor osoase, dar si articulare.
14 mai 2018
Edited 13 februarie 2020
citește articolul
Vitamine pentru oase si articulatii - cum sa ai grija de oasele si articulatiile tale
In cazul in care suferiti de dureri de oase sau de articulatii, este momentul sa mergeti la medic si, probabil, este timpul pentru a face schimbari din punct de vedere al alimentatiei. Majoritatea vitaminelor si mineralelor esentiale pentru sistemul osteoarticular sunt asigurate de catre o alimentatie sanatoasa. In cele ce urmeaza va vom prezenta o serie de alimente care nu trebuie sa lipseasca...
19 aprilie 2018
Edited 18 iunie 2021
citește articolul
Articulatii dureroase

Articulatiile faciliteaza flexibilitatea si mobilitatea corpului uman, fiind insa foarte sensibile la traumatisme. Durerile articulare mai sunt cunoscute si sub numele de artralgie si apar atat la copii, adulti cat si persoane cu varsta inaintata.

2 octombrie 2017
Edited 13 ianuarie 2022
citește articolul