Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Cum influenteaza fumatul profilul lipidic

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 21 iunie 2019 Ultima actualizare: 23 iulie 2019

Cu totii cunoastem efectele nocive pe care le are fumatul asupra aparatului respirator. Bronsita cronica, emfizemul si cancerul pulmonar sunt printre cele mai serioase afectiuni cu care se pot confrunta cei care fumeaza. Totodata, acest obicei nesanatos poate avea repercusiuni asupra vaselor si a inimii, fiind astfel un factor de risc pentru bolile cardiovasculare. Cresterea coagulabilitatii si a rigiditatii vaselor de sange, precum si afectarea profilului lipidic sunt doar cateva din mecanismele complexe care stau la baza afectarii cardiovasculare datorate tabagismului.

Relatia dintre fumat si colesterolul bun

Nivelul crescut de colesterol din sange este periculos pentru vase si inima. Una din fractiile colesterolului este HDL-colesterolul, care este considerat benefic pentru organism. Acesta este motivul pentru care medicii se refera la aceasta fractie ca la colesterolul bun, recomandand cresterea acestuia in detrimentul scaderii valorii totale a colesterolului. HDL-colesterolul are grija sa tina arterele curate (fara placi de aterom) si previne blocarea acestora, evitandu-se astfel afectiuni grave precum accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic. Fumatul este responsabil de scaderea valorii HDL-colesterolului, insa pentru cei care se lasa de acest obicei vestea buna este ca nivelul se poate normaliza si chiar poate creste cu pana la 20%.

LDL-colesterolul si afectarea cardiaca la fumatori

In contrast cu efectele pozitive ale HDL-colesterolului, LDL-colesterolul este implicat in producerea si depunerea placilor de grasime (placi de aterom) la nivelul vaselor de sange. In acest fel are loc infundarea arterelor, crescand riscul de aparitie a accidentelor vasculare. Se pare ca atat la fumatorii pasivi, dar mai ales la cei activi are loc o crestere a atasarii LDL-colesterolului de peretele vascular. Acest lucru este periculos, deoarece LDL-colesterolul promoveaza deteriorarea celulelor din peretele vascular.

Atentie la trigliceride daca fumati

Trigliceridele sunt si ele incriminate ca fiind factori de risc pentru aparitia si intretinerea bolilor cardiovasculare. Nivelul acestora poate varia pe parcursul zilei, fiind mai crescute dupa masa si mai ales dupa consumul de alimente bogate in zahar. Fumatul este si el implicat in cresterea nivelulului de trigliceride, motiv pentru care recomandarile actuale sustin renuntarea imediata la tigari si abordarea unui stil de viata sanatos care implica evitarea grasimilor de origine animala si a alimentelor cu un continut ridicat in carbohidrati (zaharuri).

Renuntati la tigari chiar de azi!

Nu este niciodata prea tarziu sa renunti la fumat, cu atat mai mult cu cat acest lucru va avea numeroase efecte pozitive asupra organismului. Pentru cei care vor sa evite efectele negative ale fumatului (mai ales asupra profilului lipidic si, implicit, asupra aparatului cardiovascular) este bine de stiut faptul ca nu trebuie sa mai amane nicio zi pentru a face acest pas decisiv. Folosirea plasturilor cu nicotina special conceputi poate sa fie utila si sa faca aceasta perioada de tranzitie mai usor de depasit. In cateva zile veti simti ca respirati mai bine, ca inima nu mai bate atat de repede (efectul tigarilor) si ca toleranta la efort este mult mai buna.