Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Cum sa acorzi primul ajutor in caz de fracturi

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 16 februarie 2022 Ultima actualizare: 16 februarie 2022

Spre deosebire de luxatii si entorse, care pot fi tratate acasa si pot trece de la sine, fracturile impun ajutor medical de urgenta. De cele mai multe ori, fractura provoaca dureri severe si face imposibila folosirea membrului afectat. De asemenea, la nivelul zonei in care s-a produs fractura, apar vanatai, inflamatie, chiar si diformitate. Din punct de vedere medical, fractura este descrisa ca o intrerupere a continuitatii osului si care se produce in urma unei lovituri directe sau din cauza unui mecanism indirect. Aceasta intrerupere a continuitatii osului poate sa fie partiala sau totala. Astfel, putem avem de-a face cu fracturi simple sau complexe, cele complexe implicand deformarea osului.

Atunci cand acordati primul ajutor in caz de fractura este obligatoriu sa actionati cu blandete, fara sa obligati victima sa execute miscari inutile. Nu trebuie ca persoana afectata sa fie ridicata in picioare si nici transportata catre o unitate medicala specializata inainte ca fractura sa fie imobilizata. Acordand primul ajutor unei persoane care a suferit o fractura ajutati la diminuarea durerii resimtite precum si la prevenirea eventualelor complicatii care pot sa apara. Interventia dumneavoastra, executata corect, poate sa reduca sangerarea si posibilitatea ca o fractura inchisa sa devina fractura deschisa.

Cum puteti identifica o fractura?

Exista mai multe situatii in care, in urma unei accidentari, banuiti ca ati suferit o fractura insa nu aveti certitudinea ca este cazul. Pentru ca diagnosticul si tratamentul sa fie stabilite cat mai rapid, este esential sa fie efectuata o analiza radiologica. De exemplu, daca auziti un zgomot ca si cum osul s-ar rupe si daca resimtiti dureri, este nevoie de investigatii medicale. La fel si in situatia in care simtiti la palparea zonei afectate anumite fragmente care se misca nefiresc, daca resimtiti spasme musculare in zona respectiva sau daca nu va mai puteti misca normal membrul accidentat. Daca la putin timp dupa lovitura se ajunge la umflarea si tumefierea progresiva a zonei respective, de asemenea este nevoie de investigatii medicale.

Masuri de prim ajutor la pacientii cu fractura

In cazul in care trebuie sa acordati primul ajutor unei persoane care a suferit o fractura, trebuie in primul rand sa va pastrati calmul si sa nu mutati corpul acelei persoane. Este o masura valabila in special in situatia in care fractura este localizata la nivelul coloanei vertebrale sau al gatului, pentru a preveni eventuala lezare a nervilor. Daca observati ca osul trece prin piele, este fractura deschisa si trebuie sa cereti ajutor medical de urgenta. Atunci cand este obligatoriu ca persoana accidentata sa fie mutata, din diverse motive, trebuie sa va asigurati ca i-ati imobilizat spatele si capul - este ideal sa folositi si ajutorul unei alte persoane pentru aceasta actiune.

Daca fractura este insotita de sangerare puternica, aplicati pe cat posibil presiune in zona accidentata, folosind comprese sterile sau un material textil curat. Este important sa nu incercati sa curatati rana, sa nu o spalati si sa nu incercati reasezarea membrului care este afectat inainte de sosirea echipajului medical de urgenta. O alta masura importanta de avut in vedere, in situatia in care apar semne de pierdere a cunostintei, este aceea de a aseza corpul si picioarele persoanei accidentate mai sus de nivelul pieptului si al capului.

Posibile complicatii in caz de fractura

Atunci cand o persoana sufera o fractura, exista posibilitatea sa apara mai multe complicatii. Se poate ca acestea sa fie observate imediat, insa unele evolueaza in timp. De exemplu, ca si complicatii imediate, pot sa apara leziuni tegumentare si tumefiere articulara provocata de acumularea de sange sau lichid. Tot din punct de vedere al complicatiilor imediate putem avea de-a face cu interpunerea unor nervi, a unor muschi sau a unor vase de sange intre suprafetele care s-au fracturat. De asemenea, pot sa apara si leziuni vasculare si nervoase.

Pe termen lung, complicatiile unei fracturi pot degenera in intarzierea procesului de consolidare sau intr-o consolidare vicioasa. Se poate sa apara si pseudoartroza, osteoporoza de imobilizare, artroza articulatiilor din apropierea zonei afectate, redori articulare si infectii osoase. Trebuie avut in vedere faptul ca, la foarte multe persoane in varsta, fracturile sunt printre principalele cauze de deces sau de morbiditate. De multe ori, in special daca fractura este severa, se impune imobilizare pe termen lung si pot sa apara infectii respiratorii, atrofie musculara, escare sau complicatii septice.