Cum sa recunoasteti usor durerile de oase? Diferenta dintre durerile de oase si durerile articulare
Atunci cand ne referim la durerile de oase, avem in vedere sensibilitatea sau disconfortul resimtit la nivelul unuia sau al mai multor oase. Este o durere care difera de durerile articulare sau de cele musculare, pentru ca poate fi resimtita indiferent daca pacientul este sau nu in miscare. Durerile de oase, de regula, sunt asociate unor conditii medicale care au o influenta negativa asupra structurii oaselor si a functiei pe care acestea o indeplinesc.
Spre deosebire de durerile de oase, durerile articulare sunt o consecinta a inaintarii in varsta si a procesului natural de imbatranire a organismului. De cele mai multe ori, dureri articulare apar din cauza artritei. Cu toate acestea, si persoanele mai tinere pot sa fie afectate de dureri articulare in urma unor eventuale accidentari.
Dureri de oase versuri dureri articulare
Durerile de oase pot sa fie consecinta ranirii, dar si a deficitului de minerale sau a unor infectii. De asemenea, aceste dureri pot sa fie provocate si de cancerul metastatic sau cel osos, precum si de unele boli care afecteaza negativ irigarea sangvina a sistemului osos. Pentru durerile de oase pot sa fie de vina si cancerul de maduva sau leucemia.
Durerile articulare pot sa se manifeste atat la una cat si la mai multe dintre articulatii, printre cauzele acestor dureri numarandu-se si artroza, spondiloartrita si poliartrita reumatoida. Se poate ca durerile articulare sa apara si din cauza unor boli neurologice sau metabolice, din cauza unor afectiuni inflamatorii sau a unor modificari anatomice.
Care este rolul oaselor?
Sistemul osos uman, cunoscut si sub denumirea de „schelet”, se compune dintr-un numar de 206 oase. Cele mai multe dintre oase sunt conectate prin articulatii, rolul principal al sistemului osos fiind acela de a sustine greutatea corpului si de a-i facilita mobilitatea. Pe de alta parte, scheletul are si rolul de a proteja organele interne.
Oasele sunt formate din tesut osos, care este puternic vascularizat si a carui activitate metabolica este intensa. Sistemul osos este alcatuit din craniu, coloana vertebrala, torace, pelvis si oasele membrelor. Oasele se dezvolta pana in perioada de final a adolescentei la persoanele de sex masculin, la cele de sex feminin dezvoltandu-se pana la aproximativ doi ani de la primul ciclu menstrual. Pentru a putea sustine o eventuala sarcina, sistemul osos al femeii este diferit de cel al barbatului la nivelul bazinului.
Cum recunoasteti durerile de oase? Carecteristicile unei dureri de oase
Una dintre principalele diferente dintre durerea de oase si cea de la nivelul muschilor sau al articulatiilor este reprezentata de faptul ca poate sa fie resimtita si atunci cand persoana respectiva se afla in stare de repaus. Durerile de oase apar mai rar decat cele de muschi sau de la livelul articulatiilor. Este important ca durerile de oase sa fie luate in serios si sa fie diagnosticate cat mai rapid, pentru ca pot sa fie un simptom asociat cancerului osos.
Recomandarea specialistilor este sa mergeti la o evaluare medicala in situatia in care aveti dureri de oase care persista, indiferent daca sunt sau nu foarte intense. La femei, durerile de oase pot sa apara si in perioada de sarcina, fiind perceptibile in zona osului pubian. Aceste dureri apar in general si la nivelul articulatiilor pelvine, insa dupa nastere dispar.
Care este rolul articulatiilor?
Atunci cand ne referim la rolul articulatiilor in organism, este important de constientizat faptul ca acestea sunt esentiale pentru functionalitatea noastra. Articulatiile sunt acele formatiuni anatomice alcatuite din elementele care asigura legatura dintre doua sau mai multe oase. Cel mai important rol al articulatiilor este acela de a facilita miscarea diverselor parti ale corpului, fara sa existe frecare intre suprafetele osoase. De asemenea, articulatiile sunt esentiale pentru a amortiza presiunea si forta de tractiune exercitata, precum si pentru distributia fortelor. Pe de alta parte, sistemul articular contribuie la postura si la stabilitatea fizica a fiecarei persoane.
Cum recunoasteti durerile articulare? Carecteristici dureri articulare
Durerile articulare apar de cele mai multe ori pe fondul inaintarii in varsta, insa pot sa fie si consecinta unor afectiuni sau a unor infectii. Durerile resimtite la nivelul genunchilor sau al incheieturilor de la maini pot sa aiba o cauza mecanica sau pot sa apara pe fondul unor inflamatii. Atunci cand este vorba despre durere mecanica, de regula este consecinta efortului fizic si se manifesta impreuna cu rigiditate pentru o perioada scurta de timp, disparand atunci cand persoana respectiva este in stare de repaus.
Atunci cand durerea articulara apare pe fondul unor inflamatii, este resimtita in general dimineata sau pe timpul noptii. In aceasta situatie apare si rigiditatea, care dureaza mai mult timp si care poate sa dispara atunci cand persoana respectiva are activitate fizica.