Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802
cum-sa-recunosti-cistita-simptome-cauze-si-tratament

Cum sa recunosti cistita? Simptome, cauze si tratament

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 1 iulie 2024 Ultima actualizare: 9 iulie 2024

Cum sa recunosti cistita? Simptome, cauze si tratament

Cistita este o inflamatie a vezicii urinare, de obicei cauzata de o infectie bacteriana, fiind una dintre cele mai comune tipuri de infectii ale tractului urinar. In timp ce cistita afecteaza mai frecvent femeile, barbatii si copiii pot de asemenea sa dezvolte aceasta afectiune.

Cistita – cauze posibile

Una dintre cauzele aparitiei cistitei o reprezinta infectiile bacteriene. Escherichia coli (E. coli) este cea mai frecventa bacterie responsabila de cistita, aceasta putand ajunge in vezica urinara din tractul digestiv. Staphylococcus saprophyticus, Proteus mirabilis, Klebsiella pneumoniae si Enterococcus faecalis sunt alte bacterii care pot sa provoace cistita. De asemenea, de vina pot fi si anumiti factori anatomici. De exemplu, femeile au o uretra mai scurta, ceea ce permite bacteriilor sa ajunga mai usor in vezica urinara. Malformatiile congenitale sau dobandite ale tractului urinar pot facilita si ele infectiile.

De vina poate sa fie si igiena precara, iar practicile necorespunzatoare de igiena personala pot facilita patrunderea bacteriilor in tractul urinar. Deodorantele vaginale, pudrele sau sapunurile parfumate pot si ele sa irite uretra si vezica urinara.

Activitatea sexuala poate favoriza transferul bacteriilor in uretra si vezica urinara, iar partenerii sexuali multipli pot creste riscul de expunere la bacterii diverse. Modificarile hormonale si fizice din timpul sarcinii pot creste riscul de cistita. Scaderea nivelului de estrogen poate afecta tesuturile tractului urinar, crescand susceptibilitatea la infectii. Utilizarea anumitor metode contraceptive ar putea sa provoace cistita. Utilizarea diafragmelor poate creste riscul de infectii urinare, iar spermicidele pot irita uretra si facilita patrunderea bacteriilor.

Factori de risc pentru cistita

Persoanele cu diabet au un risc mai mare de infectii urinare, din cauza modificarilor sistemului imunitar. Pe de alta parte, pietrele la rinichi pot bloca fluxul de urina si pot facilita cresterea bacteriilor. De asemenea, utilizarea prelungita a cateterelor poate introduce bacterii direct in vezica urinara si poate cauza infectii. Afectiuni care slabesc sistemul imunitar, cum ar fi HIV/ SIDA sau tratamentele cu corticosteroizi, pot creste susceptibilitatea la infectii si pot creste riscul de cistita. Consumul insuficient de apa poate reduce frecventa urinarii, ceea ce permite bacteriilor sa se multiplice in vezica urinara. O alta problema ar putea fi chirurgia tractului urinar sau alte proceduri medicale, pentru ca pot introduce bacterii in tractul urinar. Predispozitia genetica poate juca si ea un rol in susceptibilitatea la infectii urinare.

Cistita - simptome

Simptomele de cistita pot varia in functie de severitatea infectiei si de persoana afectata. Unele persoane vor resimti durere sau senzatie de arsura in timpul urinarii (disurie), disconfort sau presiune in abdomenul inferior, deasupra zonei pubiene, precum si durere la nivelul vezicii urinare. Printre simptomele care apar la persoanele cu cistita se numara si nevoia urgenta si frecventa de a urina, chiar daca exista doar o cantitate mica de urina. Poate sa apara senzatia de nevoie imperioasa de a urina, precum si urinari frecvente, dar in cantitati mici.

Urina poate ajunge sa devina tulbure sau sa aiba un miros neplacut, iar unele persoane vor remarca prezenta sangelui in urina (hematurie), care poate colora urina in roz, rosu sau maro. Exista si anumite simptome sistemice pentru cistita, ca de exemplu febra usoara, de obicei sub 38°C, senzatie generala de rau sau oboseala, frisoane si transpiratii, insa in cazuri mai severe. Alte simptome au legatura cu disconfortul resimtit in timpul actului sexual (dispareunie), cu senzatia de golire incompleta a vezicii urinare dupa urinare, precum si cu incontinenta urinara.

In cazurile severe sau complicate, mai ales daca infectia se extinde la rinichi, pot aparea simptome suplimentare, cum ar fi febra mare (peste 38°C), durere in partea inferioara a spatelui sau in flancuri, greata si varsaturi. Este important ca persoanele care prezinta aceste simptome sa consulte un medic pentru un diagnostic corect si un tratament adecvat, mai ales daca simptomele persista sau se agraveaza.

Tratament pentru cistita

Tratamentul pentru cistita depinde de cauza si severitatea infectiei. Se poate ca medicul sa recomande antibiotice comune, precum Trimetoprim/sulfametoxazol, nitrofurantoina, ciprofloxacina, levofloxacina, amoxicilina/clavulanat sau fosfomicina. Durata tratamentului depinde de severitatea infectiei, dar de obicei variaza intre 3 si 7 zile pentru cistita acuta necomplicata. Pentru infectii mai complicate, tratamentul poate dura mai mult. Pentru a trata cistita poate sa fie nevoie si de medicamente pentru ameliorarea durerii, precum fenazopiridina, care ajuta la reducerea disconfortului si a senzatiei de arsura la urinare. Antiinflamatoarele nesteroidiene, asa cum sunt Ibuprofenul sau naproxenul, pot fi prescrise pentru reducerea durerii si a inflamatiei.

Consumul de lichide este esential, de aceea trebuie sa beti multe lichide pentru a ajuta la eliminarea bacteriilor din tractul urinar. Apa este cea mai buna optiune, dar sucurile naturale de fructe (cum ar fi sucul de merisor) pot fi benefice si ele. Mentinerea unei igiene corespunzatoare a zonei genitale trebuie respectata pentru a preveni raspandirea bacteriilor. Nu este bine sa retineti urina pentru perioade lungi de timp, si nu uitati ca urinarea dupa actul sexual ajuta la eliminarea bacteriilor ce ar putea fi introduse in uretra.

Alte masuri care ajuta la ameliorarea cistitei

Ati putea avea in vedere si anumite masuri dietetice, precum evitarea iritantilor vezicii urinare, si anume cafeina, alcoolul, alimentele picante si acidulate. Suplimente cu probiotice pot fi recomandate, pentru ca ajuta la restabilirea echilibrului florei bacteriene si la prevenirea recurentei infectiilor urinare. Aplicarea locala de estrogen (sub forma de creme sau inele vaginale) poate ajuta la reducerea riscului de infectii urinare recurente in situatia femeilor aflate la menopauza.

In cazurile de cistita recurenta sau complicata, poate fi necesar sa consultati un urolog sau un specialist in boli infectioase pentru evaluare si tratament suplimentar. Cultura urinei si alte teste pot fi necesare pentru a determina bacteriile specifice implicate si sensibilitatea lor la antibiotice. Este important ca tratamentul pentru cistita sa fie inceput cat mai curand posibil dupa aparitia simptomelor pentru a preveni complicatiile. De asemenea, este esential sa finalizati intregul curs de antibiotice prescris, chiar daca simptomele se amelioreaza inainte de terminarea tratamentului.