Bataturi: tipuri, cauze, simptome si tratament
Bataturile (clavus - in termeni medicali) sunt, de fapt, zone de piele ingrosata care se formeaza din straturi moarte neexfoliate si care apar ca urmare a suprasolicitarii mecanice.
In momentul in care apar, bataturile arata ca niste vezicule de culoare galbuie, cu lichid, sunt moi si dureroase, insa ulterior acestea se rup sau se vindeca, asa ca atat durerea, cat si sensibilitatea marita a zonei afectate dispar.
CUPRINS
Tipuri de bataturi
Cauze
Simptome
Tratament bataturi
Tipuri de bataturi
Exista mai multe tipuri de bataturi, iar clasificarile se fac in functie de zona in care apar.
Astfel, cele mai frecvente zone in care pot aparea sunt:
- talpa si degetele piciorului (mai ales degetul mic, care este presat de majoritatea incaltarilor);
- maini;
- palme;
- coate;
- genunchi;
Cauze
Cele mai frecvente cauze ale aparitiei sunt frecarea constanta si presiunea exercitata la nivelul zonelor mentionate anterior, precum si anomalii ale oaselor picioarelor sau activitatile sportive intense.
Cele care apar la nivelul picioarelor sunt cauzate preponderent de purtarea de incaltaminte incomoda si de o igiena precara.
De asemenea, in anotimpul cald riscul de a le dezvolta este mai mare in cazul persoanelor care obisnuiesc sa poarte incaltaminte de sezon fara sosete si, de asemenea, in cazul celor care adora sa mearga desculti.
De cealalta parte, cele care apar la nivelul mainilor apar mai ales in urma folosirii constante a unor obiecte precum foarfeci, rachete de tenis sau a anumitor instrumente muzicale care suprasolicita degetele.
Bataturile la nivelul mainilor pot aparea, de asemenea, si la persoanele care scriu timp de mai multe ore pe zi.
Alte cauze ale aparitiei:
- platfusul;
- piciorul diabetic;
- ortostatismul;
- obezitatea;
- poliartrita reumatoida;
- interventii chirurgicale nereusite la nivelul ante-piciorului;
- metatarsalgii localizate, fracturi consolidate, maladia Freiberg – toate acestea vor avea nevoie de un tratament recomandat de medic.
Ar mai trebui amintit si faptul ca diversele tipuri de bataturi pot aparea si ca urmare a mersului incorect sau drept consecinta a prezentei monturilor, insa apar si la persoanele care au un deget mai lung (acest deget va fi, de regula, mult mai expus riscului de aparitie).
Simptome
Sunt, in general, foarte usor de recunoscut si pot fi insotite de o gama variata de simptome:
- prezenta durerii in timpul mersului normal si mersului descult;
- dureri resimtite la nivelul ante-piciorului dupa mers prelungit sau dupa o sesiune lejera de alergare;
- limitarea progresiva a mersului;
- persoana constata ca nu mai reuseste sa se incalte cu usurinta;
- la nivelul pielii incep sa se observe mici crapaturi;
- pielea se ingroasa, devine uscata si incepe sa se cojeasca;
- prezenta durerii la atingere, inflamatii si infectii (aceste simptome au, insa, o frecventa mult mai mica).
Atunci cand raman netratate, cresc in dimensiune, iar in cazuri grave (si rare) se pot infecta.
In acest caz este recomandat ca medicul specialist sa incerce sa le vindece cu un tratament bataturi medicamentos, iar daca schema medicamentoasa nu are niciun rezultat concret, atunci se va lua in considerare si interventia chirurgicala.
Tratament bataturi
In majoritatea cazurilor se trateaza acasa. Conditia este, insa, ca acestea sa fie observate la timp.
Pentru tratarea lor puteti apela atat la metode medicale, cat si la metode naturiste.
Pentru cei care prefera un tratament bataturi naturist: puteti apela la remedii precum tinctura de propolis sau tinctura de rostopasca, pe care le puteti aplica pe zona afectata cu ajutorul unui plasture sau pe o bucata de tifon.
Un alt tratament bataturi eficient este urmatorul: zdrobiti o frunza de aloe vera si aplicati compozitia rezultata pe batatura pe parcursul noptii.
Trebuie retinut faptul ca inaintea acestor tratamente este necesara spalarea zonei afectate si inmuierea acesteia timp de 20 de minute.
Inmuierea picioarelor in ceai de musetel ajuta, de asemenea, la calmarea si la schimbarea PH-ului pielii, ceea ce duce la vindecare.
Alte remedii care pot oferi rezultate:
- pila pentru picioare: pila pentru picioare este similara pietrei ponce si ajuta la eliminarea lor. Dupa folosirea acesteia va trebui sa aplicati o crema hidratanta.
- crema exfolianta: aceste creme contin acid salicilic, uree sau lactat de amoniu si contribuie la inlaturarea celulelor moarte. Inainte de a alege o crema exfolianta este bine sa va consultati cu medicul specialist, pentru a va asigura ca produsul folosit ca tratament nu contine nicio substanta cu potential iritant.
- crema pentru inmuirea lor: aceste creme contin vaselina, iar pentru a obtine rezultatul scontat este recomandat sa fie fixate direct pe bataturi cu ajutorul sosetelor din bumbac, care nu aluneca;
- dispozitive ortopedice speciale sau branturi care pot mentine piciorul si degetele intr-o pozitie care nu favorizeaza aparitia de bataturi;
- plasturi: acestia dau o mana de ajutor la reducerea presiunii mecanice asupra piciorului si incurajeaza vindecarea prin ingredientele continute (de regula e vorba de acid salicilic, uree sau lactat de amoniu).
In cazul in care nu dispar, este recomandat sa consultati un medic specialist dermatolog. Medicul va recomanda, dupa caz, fie creme care sunt mai agresive cu pielea, fie laser cu CO2, fie tratament bataturi de ordin chirurgical.
Trebuie retinut, insa, ca tratamentul chirurgical este recomandat doar atunci cand niciunul dintre remediile folosite nu a dat rezultate si doar atunci cand bataturile au aparut din cauza unor deformari ale piciorului sau din cauza unor afectiuni cronice. In aceste cazuri tratamentul chirurgical poate ajuta la indepartarea sau la realinierea tesuturilor osoase sau articulatiilor care au probleme.