De ce apare junghiul in spate si cum sa faci fata disconfortului
V-ati aplecat vreodata dupa un obiect si ati simtit deodata o durere ascutita, intepatoare la nivelul spatelui? Daca da, cu siguranta v-ati dat seama ca ati avut un junghi in spate.
Junghiul in spate este unul din cele mai intalnite tipuri de durere in randul populatiei, in general avand la baza cauze minore: tensiune musculara sau intinderi musculare, dar exista cazuri in care junghiul in spate poate semnala o problema medicala severa. Un junghi in spate poate fi resimtit in orice zona a spatelui, intensitatea durerii variind in functie de cauza care l-a declansat.
Junghi in spate - posibile cauze si factori de risc
Cauzele ce duc la resimtirea unui junghi in spate sunt:
- Miscarile bruste, precum rasucirile care odata efectuate pot cauza micro-rupturi la nivelul ligamentelor si muschilor;
- Ridicarea incorecta a obiectelor grele - pune presiune excesiva la nivelul spatelui, factor ce determina tensionarea musculaturii spatelui;
- Postura incorecta.
Persoanele care prezinta afectiuni precum hernie de disc, osteoartrita, infectii renale, pietre la rinichi, spondilita anchilozanta, fracturi vertebrale, endometrioza, etc. au factori de risc pentru junghiuri in spate.
In afara conditiilor medicale, sedentarismul, sarcina, obezitatea (stare fizica precara, muschi mai slabi si flexibilitate redusa), fumatul, varsta inaintata, exercitiile fizice efectuate incorect si stresul prezinta factori de risc pentru junghiuri in spate.
Junghi in spate - simptome si semne clinice
Junghiul in spate poate fi definit ca o durere vie, patrunzatoare, intensa, resimtita pentru o perioada scurta de timp, preponderent la nivel lombar (partea inferioara a spatelui, care ofera suport pentru cea mai mare parte din greutatea corpului).
Simptomele junghiului in spate pot fi usoare sau severe:
- durere la miscarea spatelui sau a gatului;
- slabiciune musculara;
- amorteala sau furnicaturi in zona afectata;
- sensibilitate sau inflamatie in zona afectata;
- dificultati de respiratie;
- durere toracica.
Daca ar fi sa fie nevoie sa descrieti unui cadru medical un junghi in spate ii puteti spune ca ati simtit o durere ascutita sau intepatoare, comparabila cu senzatia unui cutit in spate. Daca junghiul se manifesta intre omoplati este posibil sa fi resimtit durerea ca pe o arsura. In functie de cum simtiti acest tip de durere acuta puteti spune daca durerea a fost localizata intr-o anumita zona a spatelui sau daca aceasta a radiat spre alte parti ale corpului. Junghiul in spate poate fi urmat de limitarea temporara a mobilitatii.
Junghi in spate - protocol de diagnostic
Junghiul in spate este un simptom al multor afectiuni, deci in cazul in care durerea cauzata de un junghi persista sau frecventa de aparitie creste este important sa apelati la medic pentru a identifica exact cauza, in vederea alegerii tratamentului corect.
Examinarea fizica de catre medic este primul pas in diagnosticare, pentru a se identifica o eventuala inflamatie, deformare, mobilitate redusa, puncte dureroase, asimetrii posturale.
Medicul va solicita si informatii despre natura, durata si localizarea durerii.
Dupa aceste doua etape, in functie de conclluziile medicale se pot solicita teste de sange sau teste imagistice pentru a confirma diagnosticul sau pentru a elimina potentiale afectiuni.
Optiuni de tratament pentru junghi in spate
Alegerea tratamentului junghiului in spate se face in functie de cauza durerii si de instensitatea acesteia. In multe cazuri este nevoie doar de odihna, aplicare de comprese cu gheata pentru 15-20 de minute la interval de 3-4 ore pe zona dureroasa si administrare de analgezice.
In cazul in care junghiul de spate e insotit de inflamatie se pot administra antiinflamatoare precum ibuprofenul. In cazul spasmelor musculare se administreaza relaxante musculare.
Cand junghiul de spate are ca si cauza hernia de disc se pot recomanda injectii cu steroizi (durerea este cauzata de inflamatia nervilor, iar injectiile au rolul de a ameliora rapid durerea).
Daca exista semne de leziuni ale nervilor care dau stari persistente de amorteala sau furnicaturi se poate opta pentru tratamentul chirurgical.
Totodata pacientii mai pot opta pentru alegerea terapiilor alternative precum acupunctura sau masajul terapeutic pentru a reduce frecventa junghiurilor de spate.
Complicatiile junghiului in spate
Daca aveti frecvent junghiuri in spate si nu le tratati este posibil ca in timp sa va confruntati cu urmatoarele stari:
- amorteala;
- furnicaturi;
- scaderea mobilitatii spatelui;
care semnaleaza agravarea afectiunii ce sta la baza declansarii junghiului.
In cazul herniei de disc cand partea moale a discului intervertebral se proiecteaza printr-o portiune a sa exterioara mai tare, se exercita o presiuni asupra nervilor invecinati ceea ce va determina radierea durerii de la spate catre picior.
Daca aveti o infectie renala ce se manifesta cu junghi in zona lombara va puteti confrunta si cu stari de disconfort la urinare.
In osteoporoza durerile de spate netratate favorizeaza aparitia fracturilor.
Sfaturi pentru preventie
Intotdeauna e de preferat sa prevenim afectiunile medicale decat sa le tratam, iar pentru a preveni aparitia junghiurilor in spate ar fi de urmat niste pasi simpli:
- mentineti postura corecta a corpului;
- efectuati exercitii fizice regulat pentru a mentine musculatura spatelui tonifiata (musculatura sustine coloana vertebrala);
- in cazul unui loc de munca sedentar este importanta ergonomia scaunului de birou;
- salteaua patului sa fie de calitate buna- element important pentru prevenirea durerilor de spate;
- mentineti greutatea corpului in limitele normale pentru varsta pe care o aveti;
- renuntati la fumat si la consumul de alcool;
- alegeti o dieta echilibrata.