Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

De ce creste tensiunea arteriala seara? Factori de risc si cauze

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 11 aprilie 2022 Ultima actualizare: 11 aprilie 2022

Hipertensiunea arteriala este o afectiune frecvent intalnita in intreaga lume, care creste riscul de aparitie a multor probleme serioase de sanatate, printre care infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral. In plus, tensiunea arteriala ridicata poate afecta ochii, rinichii si vasele de la nivelul creierului, ducand la dementa vasculara.

Trebuie sa stiti ca valorile tensiunii arteriale fluctueaza in mod constant, iar acest lucru este normal. De regula, tensiunea incepe sa creasca cu cateva ore inainte sa ne trezim, continua sa creasca in timpul zilei si atinge varful in timpul dupa-amiezii, iar apoi, spre seara, va incepe sa scada. In mod normal, tensiunea arteriala este mai mica in timpul noptii.

De ce creste tensiunea arteriala seara?

Cresterea tensiunii arteriale seara poate sa apara chiar si la persoanele care nu sufera de hipertensiune arteriala, adica ale caror valori ale tensiunii sunt mai mici sau egale ca 120/80 mm Hg. Faptul ca masurarea tensiunii se efectueaza aproape intotdeauna in timpul zilei va face ca aceasta problema sa fie greu de detectat, iar cercetatorii au descoperit ca, in cazul in care va confruntati cu valori ridicate ale tensiunii arteriale seara, veti avea riscul mai mare de insuficienta cardiaca si alte boli cardiovasculare.

Societatea Europeana de Hipertensiune recomanda asadar ca tensiunea arteriala sa fie masurata atat dimineata, cat si seara. Prima masuratoare trebuie sa fie efectuata inainte de a lua orice medicament si inainte de a manca, iar a doua seara, dupa cel putin 5-10 minute de odihna (adica nu dupa un efort fizic sau dupa masa). Pentru o acuratete mai mare, va sfatuim sa va masurati de 2-3 ori tensiunea pentru a va asigura ca rezultatele sunt corecte.

Factorii de risc si cauzele care conduc la cresterea tensiunii arteriale seara

Este bine sa scrieti intr-un carnetel valorile tensiunii arteriale si, in cazul in care observati o crestere seara, este indicat sa consultati un medic. Acesta poate sa va recomande monitorizarea ambulatorie a tensiunii (Holter TA) prin intermediul unui dispozitiv pe care il veti purta timp de 24 de ore si care va oferi o privire detaliata asupra oscilatiilor tensiunii arteriale.  

Exista numerosi factori care cresc tensiunea arteriala sau care modifica ritmul circadian normal al acesteia:

  • Hipertensiunea arteriala slab controlata. Se estimeaza ca aproximativ 40-45% din persoanele care sufera de hipertensiune arteriala nu stiu de existenta acestei afectiuni si, in plus, dintre cei care urmeaza tratament doar 20-25% o tin sub control (adica valorile tensiunii sunt sub tinta de 130/80 mm Hg).
  • Fumatul este un factor de risc cardio-vascular cunoscut. Contrar opiniei generale, fumatul de tigari cu mai putina nicotina sau mai putin gudron nu scade riscul de boli cardiovasculare. S-a demonstrat ca acest obicei poate sa cauzeze o crestere imediata, dar temporara, a tensiunii arteriale (cu 5-10 mm Hg) si, in plus, unele studii au aratat ca tensiunea arteriala a fumatorilor masurata seara a fost semnificativ mai mare decat dimineata.
  • Printre factorii care cresc tensiunea arteriala se numara si cafeaua, in special daca este consumata in exces. Aceasta poate determina o crestere scurta, dar semnificativa a tensiunii, inclusiv la persoanele care nu sufera de hipertensiune.
  • Un alt factor care creste tensiunea arteriala este alcoolul. Consumul de alcool in exces va duce la cresterea nivelurilor unui hormon numit renina, care, la randul lui, va determina vasoconstrictie (micsorarea diametrului vaselor de sange).
  • Alimentatia joaca un rol important in mentinerea sanatatii, iar adoptarea unei diete bogate in sare (fast-food, alimente conservate sau afumate, semipreparate inghetate, supe la plic etc.) este unul din factorii care cresc tensiunea arteriala.
  • Pe masura ce imbatranim, vasele de sange isi pierd din elasticitate si devin mai rigide. Acest lucru va duce la cresterea rezistentei vaselor si la cresterea valorilor tensionale. Asadar, varsta se numara printre factorii care cresc tensiunea arteriala.
  • Diabetul zaharat, mai ales neglijat sau tratat necorespunzator, poate sa determine numeroase complicatii (retinopatie, nefropatie, neuropatie). In plus, aceasta boala accelereaza si ateroscleroza (depunerea de grasimi la nivelul vaselor). In cele din urma va avea loc ingustarea vaselor, acest lucru reprezentand unul dintre factorii care duc la cresterea tensiunii arteriale.

Coroborand factorii de risc amintiti mai sus, este evident ca o parte din acestia pot fi evitati pentru a diminua riscul aparitiei hipertensiunii arteriale cu accent pe valorile ridicate seara.