De unde stiu ce fel de cadru sa cumpar?
Atunci cand o persoana nu mai are suficienta forta fizica pentru a se deplasa, are nevoie de un dispozitiv ajutator pentru mers, acesta poate fi un baston ortopedic, un cadru medical sau un rolator ortopedic.
Vorbim astazi despre cadrele ortopedice, pe piata sunt comercializate mai multe tipuri, iar pentru a face alegerea potrivita sunt necesare cateva informatii utile.
Cadru de mers fix
Preia din greutatea corpului utilizatorului si faciliteaza astfel deplasarea pe termen lung. Acest tip de cadru este indicat celor care se confrunta cu probleme de echilibru (din cauza varstei inaintate sau in urma unui accident vascular), pacientilor aflati in perioadele de recuperare in urma unei accidentari, interventii chirurgicale ori a unei afectiuni.
Sunt potrivite pentru uz spitalicesc, pot fi folosite si pe strada sau in casa. Confectionate din materiale durabile, dar usoare, au manerele din PVC sau din orice alt material moale, astfel incat sa fie usor de utilizat. “Picioarele” cadrului sunt prevazute cu puffere din cauciuc, care reduc zgomotul la contactul cu solul si confera aderenta in timpul mersului. Pufferele sunt accesorii care se inlocuiesc atunci cand se uzeaza.
Cadre de mers pliabile
Un cadru ortopedic pliabil are caracteristicile celui de mai sus in privinta materialelor din care este confectionat, manerelor confortabile, puffere si utilizari (pentru sprijin in timpul mersului pentru persoanele varstnice, persoanele aflate in recuperare medicala). Diferenta consta in faptul ca se pot plia.
De ce ar fi utila plierea cadrului? Simplu, in cazul transportului in portbagajul masinii e de preferat sa pliem dispozitivul medical pentru a economisi spatiu si pentru a evita producerea unei stricaciuni asupra acestuia. Si in caz, daca nu este utilizat zi de zi, se pliaza si se depoziteaza ocupand mai putin spatiu.
Cadre de mers cu roti
Acest tip de cadru este prevazut cu roti in partea frontala. Spre deosebire de cele fixe, ofera mai multa mobilitate in timpul mersului si totodata sunt si mai rapide. In functie de nevoile celui care foloseste cadru cu roti, inainte de achizitie verificati daca rotile sunt pivotante sau nu. Daca sunt pivotante, intoarcerea sau schimbarea directiei se realizeaza fara a ridica cadrul de la sol, in schimb daca rotile nu sunt pivotante, cadrul trebuie ridicat.
Alte precizari importante: unele modele au si un scaunel, un suport pe care utilizatorul se poate odihni atunci cand nu poate continua deplasarea (dupa cum se poate vedea in poza de mai jos). De asemenea, si cadrele de mers cu roti sunt disponibile in varianta pliabila pentru a facilita transportul si depozitarea.
Cadru rolator ortopedic
Cadrele ortopedice sau rolatoarele, cum mai sunt denumite, pot avea patru sau trei roti si frana. In functie de modelul ales, unele rolatoare sunt prevazute scaunel pentru odihna si cu cosulet pentru transportul micilor cumparaturi.
Aceste dispozitive de mers sunt ideale pentru cei care desi se confrunta cu o problema locomotorie, temporara sau permanenta, dar care doresc si pot sa ramana activi. Sunt mai rapide fata de un cadru obisnuit, se manevreaza cu usurinta si sunt disponibile si in varianta cu posibilitate de pliere.