Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Deformarile coloanei la adult - cauze si tratament

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 10 decembrie 2018 Ultima actualizare: 18 iunie 2021
Stilul de viata nesanatos, pozitia vicioasa de la birou si lipsa activitatii fizice sunt doar cateva dintre cauzele deformarilor cu localizare la nivelul coloanei vertebrale. Aceasta patologie nu tine cont de varsta, fiind o reala problema de sanatate, atat la adulti, cat si la copii. Repercusiunile deformarii coloanei vertebrale constau in asimetria trunchiului si aparitia cocoasei, ceea ce provoaca in timp dureri, probleme de respiratie si postura.

Clasificare si posibile cauze ale deformarii coloanei

  • Scolioza reprezinta deformarea coloanei vertebrale prin modificarea curburilor fiziologice. Astfel, coloana poate lua forma literei C sau a literei S. Pozitia incorecta la birou, purtarea ghiozdanului pe un umar, cresterea brusca in inaltime, rahitismul, obezitatea, sedentarismul si poliomielita sunt cauze ale aparitiei acestei curburi anormale a coloanei vertebrale.
  • Cifoza sau aparitia cocoasei este o curbura anormala a coloanei la nivel toracal. Aceasta problema de sanatate poate sa apara la orice varsta, insa este mai frecventa la persoanelein etate care sufera de osteoporoza.Cazurile severe de cifoza pot sa duca la afectarea plamanilor. Artrita si spondilita anchilopoetica sunt alte cauze posibile ale cifozei. 
  • Lordoza reprezinta o deviatie anterioara a coloanei vertebrale. Curbarea excesiva de tip lordotic va duce la deformarea coloanei de tip sa. Aparitia lordozei poate fi congenitala, insa de regula se datoreaza unei slabiri a musculaturii spatelui. Totodata, sarcina si obezitatea pot fi si ele incriminate in aparitia acestei deformari.

Tratament – deformari ale coloanei

Neglijarea deformarilor de coloana poate avea implicatii grave asupra organismului. In cazul in care va confrutati cu o astfel de problema sau daca observati deformarea coloanei vertebrale la cei mici (postura incorecta, un umar mai lasat decat celalalt sau aparitia cocoasei) este bine sa va adresati cat mai repede unui medic. Orice deformare functionala poate sa devina si organica (prin afectarea organelor interne) in cazul in care nu este tratata la timp. Primul pas in tratamentul unei astfel de afectiuni este vizita la medicul ortoped sau reumatolog. Dupa o serie de investigatii menite sa vizualizeze coloana vertebrala (radiografii sau rezonanta magnetica), medicul se poate pronunta pentru un anumit tip de tratament in functie de severitate. In acest sens, o scolioza usoara poate sa beneficieze de tratament prin purtarea unui corset special. Cazurile severe necesita de regula tratament chirurgical pentru corectie. In cazul in care suferiti de o deformare minora a coloanei vertebrale, este bine sa stiti ca acestea pot sa fie tratate cu ajutorul ortezelor special create pentru fiecare zona a coloanei vertebrale. Alegerea unei astfel de orteze si timpul de folosire al acesteia sunt detalii pe care le veti discuta cu medicul curant. Kinetoterapia si gimnastica medicala sunt si ele modalitati extrem de eficiente de tratament pentru corectarea deformarilor cu localizare la nivelul coloanei vertebrale. Pentru cei care sunt obezi, schimbarea stilului de viata si regimul alimentar sunt esentiale pentru a ajunge la un indice de masa corporal in limite normale. In acest fel, scaderea in greutate va avea un efect pozitiv asupra curburii anormale a coloanei.