Despre escare si optiunile de tratament
In discutiile despre pacientii imobilizati la pat pentru perioade indelungate auzim frecvent utilizarea termenului escara. La intrebarile ce sunt escarele si ce tratament trebuie sa avem in vedere cand tratam escarele unui pacient la domiciliu vom raspunde in continuare.
Ce sunt escarele?
Escara este o rana ce se formeaza din cauza presiunii mari care se acumuleaza in anumite zone ale corpului, presiune care practic blocheaza circulatia sangelui, iar rezultatul este moartea tesutului din zona afectata. Persoanele predispuse la dezvoltarea escarelor sunt cele imobilizate la pat pentru perioade lungi la pat sau persoanele nevoite sa foloseasca scaune cu rotile.
Pielea de pe spate, de la nivelul omoplatilor, bratelor, picioarelor, soldurilor, feselor, gatului sau chiar si pielea din zona capului, este supusa frecarii constante ceea ce duce la deteriorarea tesuturilor si la aparitia escarelor.
Pacientii cu incontinenta care au contact prelungit al pielii cu urina sau fecale sunt predispusi la escare, la fel si cei care nu au perceptie senzoriala si raman perioade lungi in aceeasi pozitie. Malnutritia si deshidratarea sunt alti doi factori ce faciliteaza aparitia escarelor.
Escare, stadii de evolutie
Escarele sunt rani ce evolueaza progresiv si exista patru stadii de evolutie:
- Stadiul I - pielea este rosie si la apasare nu se albeste, zona poate fi sensibila, comparativ cu zona din jur si pacientii se pot confrunta cu senzatie de arsura sau mancarime;
- Stadiul II - se formeaza basicute pline cu lichid sau chiar rani deschise, iar pielea din jur este iritata/ rosie. In acest stadiu sunt afectate primele doua straturi ale pielii (pielea este formata din trei straturi);
- Stadiul III - escarele sunt rani adanci si se poate observa stratul de grasime;
- Stadiul IV - este cel mai avansat, rana ajungand la muschi, oase, tendoane, articulatii. In acest stadiu exista risc major de aparitie a infectiilor.
Trebuie avut in vedere ca exista situatii in care escarele se dezvolta sub piele moarta de obicei cu aspect galbui, cafeniu, maro, iar in aceste cazuri nu se poate stabili stadiul exact al escarei, ceea ce presupune o evolutie imprevizibila.
Mai exista si o a treia situatie in care escarele se formeaza direct in stratul profund al pielii, zona afectata fiind de culoare violet inchis sau maronie si se pot observa sub piele vezicule cu sange. Acest tip de escara poate sa aiba o evolutie rapida direct la stadiul III sau la stadiul IV.
Escare, simptome frecvente
Daca aveti grija de pacienti ce sunt predispusi la formarea escarelor aveti in vedere urmatoarele simptome, pentru a putea interveni cat mai timpuriu in tratarea sau prevenirea lor:
- Modificare de culoare a pielii;
- Piele rosie care nu se albeste la apasare;
- Pacientul semnaleaza senzatie de durere, arsura sau mancarime, intr-o anumita zona;
- Zona cu piele mai moale sau mai tare comparativ cu pielea din jurul acestei zone;
- Piele rupta;
- Tesut mort de culoare galbuie, cafenie, maro.
-
Saltea antiescara tubulara
Pret 434,85 RON Pret vechi 669,00 RON -
Saltea antiescare FARA compresor, JL634
Pret 137,87 RON Pret vechi 162,20 RON -
Saltea antiescara cu compresor
Pret 467,35 RON Pret vechi 719,00 RON
Tratament escare
Primul pas in tratamentul escarelor este reducerea nivelului presiunii si frecarii in zona afectata: se va modifica pozitia pacientului constant si se recomanda totodata folosirea pernelor si saltelelor anti-escara concepute special pentru redistribuirea presiunii, astfel incat sa fie prevenita cat mai mult timp aparitia escarelor.
Tratamentul se va stabili intotdeauna in functie de stadiul escarelor, dar un principiu fundamental ce trebuie urmat indiferent de situatie este curatarea frecventa a ranilor cu o solutie salina, urmata de aplicarea acelor pansamente speciale ce au rol de a accelera vindecarea. In stadiile avansate (III si IV) tratamentul pentru escare presupune inclusiv indepartarea tesutului mort sau infectat- aceasta procedura poate fi efectuata doar de cadrele medicale specializate.
In cazul tratamentului escarelor la domiciliu respectati urmatoarele recomandari pentru o calitate a vietii cat mai buna a pacientului, in conditiile date:
- Schimbati pozitia pacientului constant: pacientii imobilizati la pat la aproximativ doua ore, iar cei in scaun cu rotile la aproximativ 15 minute;
- Utilizati saltele si perne anti- escara, pentru evitarea cresterii presiunii pe anumite zone;
- Pastrati ranile curate si efectuati procesul de curatare conform indicatiilor primite de la cadrele medicale de specialitate;
- Aplicati pansamente cu rol de vindecare a escarelor, alese in functie de stadiul ranii;
- Ingrijiti pacientul astfel incat sa aiba pielea curata si hidratata;
- Alimentatia pacientilor trebuie sa fie echilibrata si adaptata stilului de viata;
- Verificati zilnic pielea pacientului;
- Semnalati medicului orice schimbare- aparitia unor noi escare, umflarea pielii insotita de senzatie de caldura, febra, modificare de miros, etc.
Daca tratamentul aplicat nu mai este eficient contactati medicul pentru a se modifica conduita terapeutica astfel incat evolutia escarelor sa fie incetinita.
Prevenirea escarelor
Preventia este intotdeauna de preferat in locul tratamentului mai ales in cazul unei probleme medicale precum escarele. De aceea este important ca pacientii aflati in scaun cu rotile sau imobilizati sa fie hidratati corespunzator si sa aiba o nutritie corecta (daca nu stiti ce presupun exact aceste lucruri nu ezitati sa puneti intrebari sau sa discutati cu medicul de familie sau cu un alt cadru medical specializat in astfel de probleme).
Se va evita:
- purtarea de catre pacient a hainelor stramte sau foarte largi- care au tendinta de a se strange sub corp);
- fumatul.
Se recomanda efectuarea exercitiilor fizice adaptate afectiunilor pacientului, iar igiena si ingrijirea corecta a pielii sunt in prim plan.
Apelati la cadrele medicale pentru indrumare, cat mai timpuriu!