Durerea la degetul mare al piciorului
Degetele sunt alcatuite din oase (falangele), articulatii, muschi, tendoane, ligamente, nervi si vase de sange. Fiecare dintre acestea foate fi afectat de diverse traumatisme, infectii sau boli care genereaza durere.
Cuprins
Simptome ale durerii degetului mare al piciorului
Cauze durere la degetul mare al piciorului
Tratamentul durerii la degetul mare al piciorului
Prin durere intelegem orice senzatie neplacuta care se instaleaza la nivelul degetelor de la picioare. Aceste dureri pot fi constante sau pot avea o durata redusa si pot fi pulsatile, ascutite sau asemanatoare cu o senzatie de gadilatura. Pot fi intalnite senzatii asemanatoare durerii , descrise de foarte multe ori ca „ace”, arsuri sau intepaturi, numite parestezii. In unele situatii durerea poate fi naplacuta si suparatoare, insa uneori poate sa fie extrem de severa iar pacientul sa se afle in imposibilitatea de a calca sau de a se incalta.
Simptome ale durerii degetului mare al piciorului
Simptomele care pot sa apara odata cu durerea degetelor includ senzatia de arsura, degete reci, dureri articulare, dificultati la miscarea degetelor, simptome specifice gripei (febra, dureri in gat, tuse, cefalee, dureri generalizate), amorteala, formatiuni tegumentare (noduli), edeme.
Pe langa durerea degetelor, in special a degetului mare, pacientii se mai confrunta si cu modificari ale aspectului pielii – aceasta se inroseste sau crapa, iar la nivelul degetului mare de la picior apare o umflatura.
Cauze durere la degetul mare al piciorului
Se poate ca aparitia durerii sa aiba cauze diverse, de la inflamatii pana la afectiuni ale nervilor. Uneori, durerea degetelor de la picioare este simptom la unei afectiuni grave, de exemplu o boala arteriala periferica sau o infectie. Este esential sa consultati un medic in cazul in care durerea persista la nivelul degetelor de la picioare sau daca durerea este insotita de umflare (tumefactie), caldura locala si eritem.
Multe cazuri de durere la nivelul degetului mare al piciorului sunt pricinuite de rani sau modificari tegumentare, ligamentare, musculare, osoase, tendinoase si articulare. Bataturile, artrita si inflamatiile se numara printre cauzele cele mai frecvente ale acestor dureri. Degetele picioarelor pot fi de asemenea afectate si de boli infectioase, afectiuni neurologice sau alte procese anormale. Acele inflamatii ale degetelor de la picioarecare nu se vindeca asa cum ar trebui pot fi semne ale unei circulatii sanguine necorespunzatoare, cauzata de boli arteriale periferice si care poate pune in pericol viata pacientului.
Monturile Hallux Valgus sunt asociate cu durerea degetului mare de la picior si, desi se crede ca este vorba de un cartilaj sau os recent aparut, ele reprezinta, de fapt, proeminenta osului de la baza degetului mare prin deplasarea sa mediala catre interiorul piciorului. Monturile Hallux Valgus se pot transmite ereditar, femeile fiind mai predispuse decat barbatii la aceasta boala.
Cel mai frecvent, monturile apar din cauza incaltarilor cu toc, a celor prea stramte sau prea ascutite. Alti factori de risc mai sunt: obezitatea sau scaderea ponderala rapida, unele boli inflamatorii, precum poliartrita reumatioda si alte boli reumatologice.
Tratamentul durerii la degetul mare al piciorului
Tratamentul chirurgical este cel mai in masura pentru a scapa de durere si pentru exercitarea normala a activitatilor, pe langa asta va trebui sa evitati statul prelungit in picioare, sporturile agresive si sa purtati incaltari comode si sustinatoare plantare. Tratamentul are rolul de a reda pacientului increderea in sine, prin reconstruirea armonios estetica a piciorului si prin asigurarea functionalitatii acestuia. Datorita tratamentului, durerea dispare iar pacientul poate suporta cu usurinta activitatile cotidiene.
Protectia din silicon pentru mont sau separatorul pentru degetul de la picior, orteza Hallux Valgus pentru noapte si talonetele ortopedice personalizate pentru corectia staticii piciorului sunt utile pacientului cu conditia ca acestea sa fie bine executate. Armonizarea presiunilor plantare nu modifica evolutia deformatiei, insa amelioreaza metatarsalgiile asociate hallux-valgusului.
Pacientul poate folosi si pansamentele speciale de protectie sau separatoarele digitale care permit incaltatrea piciorului prin evitarea conflictului local. Inflamatia poate fi redusa cu ajutorul atialergicelor si al antiinflamatoarelor nesteroidiene, dar trebuie sa fie consumate cu discernamant si nu pentru o vreme indelungata; tineti cont de agresivitatea gastrica a acestor variante si de posibile complicatii sau interferente medicamentoase.
Desi nu are un caracter urgent, pentru a evita aparitia unor posibile deformatii greu de tratat, este bine ca tratamentul sa fie aplicat la timp. Chiar daca interventia chirurgicala are un rezultat estetic excelent, este bine sa o privim ca pe una functionala si nu ca pe una specifica chirurgiei estetice. Motivele pentru care trebuie apelat la o astfel de procedura trebuie sa fie determinate de durere si de dificultatile pe care pacientul le intampina in timpul mersului.