Durerea la nivelul genunchilor si purtarea ortezei
Durerea de genunchi este un simptom din ce in ce mai des intalnit in populatie. Genunchiul este o articulatie complexa, supusa in mod constant fortelor exercitate la nivelul membrului inferior. Exista numeroase afectiuni al caror tablou clinic cuprinde aparitia durerilor de genunchi. Desi varsta inaintata este unul din principalii factori de risc pentru aparitia durerilor la acest nivel, practica clinica dovedeste faptul ca din ce in ce mai multi tineri acuza aparitia sindromului algic la nivelul genunchilor.
Cauzele durerilor de genunchi
Traumatismele in urma carora pot sa apara fracturi, rupturi de ligamente, contuzii, entorse si leziuni de menisc se pot manifesta prin aparitia durerii de intensitate inalta in zona genunchiului. Totodata, in urma unei leziuni acute (in functie de tipul si severitatea acesteia) durerea poate fi insotita de edem local, deformarea zonei si impotenta functionala.
Bolile cronice precum artrita reumatoida sau guta sunt si ele citate ca fiind posibile cauze ale durerilor de genunchi acompaniate de limitarea miscarilor, tumefactie si roseala locala.
Suprasolicitarea articulatiei genuchiului poate cauza inflamatie locala si durere cu caracter mecanic care se agraveaza in timpul efortului fizic si se amelioreaza cu repausul. In aceste cazuri trebuie evitate miscarile repetitive si fortarea articulatiei.
In cazul in care va confrutati cu dureri de genunchi, care apar din ce in ce mai frecvent si care va afecteaza indeplinirea activitatilor zilnice, atunci este indicat sa faceti o vizita la medic pentru o serie de analize si investigatii care vor putea elucida cauza exacta.
Ortezele pentru afectiunile de genunchi
Ortezele sunt dispozitive externe, realizate din diverse materiale (textile, metalice, plastice, silicon) ce sustin zonele articulare cu probleme oferind in acelasi timp mobilitate articulatiei. Exista o gama foarte larga de orteze de diverse forme si dimensiuni, orteza pentru genunchi, orteza pentru glezna, orteze hallux valgus. Pentru a beneficia in mod real de avantajele purtarii ortezelor trebuie sa va consultati cu medicul curant.
Chiar daca aceste dispozitive par extrem de inofensive, purtarea unei orteze nepotrivite ca marime sau folosirea acesteia o perioada indelungata (peste cea admisa in cazul problemei de fond) pot sa duca la agravarea afectiunii in cauza.
Astfel, daca va confruntati cu o problema la nivelul articulatiei genunchiului este indicat sa va sfatuiti cu medicul curant pentru a beneficia de tratament corect.
Pentru afectiunile de genunchi ortezele ajuta la mentinerea functiei permitand mobilizarea articulatiei si grabind astfel vindecarea. In plus purtarea unei orteze potrivite pentru afectiunea subiacenta poate sa ajute la ameliorarea sindromului algic.
Pozitionarea corecta a ortezei este un alt aspect extrem de important ce participa la vindecarea leziunilor de genunchi. Si nu in ultimul rand trebuie inteles faptul ca purtarea ortezei pentru afectiunile cu localizare la nivelul genunchilor nu inlocuieste kinetoterapia. Ambele forme de tratament trebuie urmate conform recomandarilor medicului curant.