Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Dureri in gat

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 18 noiembrie 2021

Dureri in gat apar aproape la toti oamenii, macar o data de-a lungul vietii. Aceasta problema de sanatate este una dintre cele mai des intalnite in sezonul rece, pentru ca este in general asociata unor afectiuni virale care influenteaza negativ tractul respirator superior. Gatul este o parte importanta a organismului, unde se afla atat corzile vocale cat si glande vitale. Durerea in gat reprezinta acel disconfort de la nivelul gatului, acea senzatie de iritatie care se intensifica la deglutitie. Durerile in gat pot aparea ca urmare a unor infectii virale cat si bacteriene, a unor alergii, inflamatii, afectiuni moderate, in unele cazuri fiind cauzate chiar de afectiuni ce pun viata in pericol.

CUPRINS

Ce afectiuni indica durerea in gat, in functie de simptome si manifestari?
Cauze dureri in gat
Dureri in gat la pacientii cu COVID – 19
Tratament durere in gat
Tratament naturist si sfaturi de preventie pentru dureri in gat

Practic, durerile in gat reprezinta o suma de senzatii care se modifica pe masura ce boala evolueaza, senzatii ce pot fi mai mult sau mai putin intense. De cele mai multe ori, durerea in gat poate fi comparata cu o senzatie de arsura resimtita la nivelul faringelui posterior (partea din spate a gatului). De asemenea, durerile in gat sunt insotite de dificultati la inghitire. Exista si pacienti la care durerile pot fi atat de puternice incat acestia sa nu poata manca.

Ce afectiuni indica durerea in gat, in functie de simptome si manifestari?

Durerile de la nivelul faringelui sunt des intalnite, mai ales in cazul copiilor, si se pot trata cu medicamente simple in cateva zile. Odata cu aparitia durerilor in gat se pot instaura si tusea, febra, durerile musculare, oboseala, senzatia de greata, inflamarea gatului, congestia nazala, varsaturile sau uscarea gatului. Exista posibilitatea ca durerile in gat sa fie si simptom al unei boli contagioase, avand in vedere faptul ca cele mai multe dintre aceste dureri sunt consecinta unor infectii bacteriene sau virale. In acelasi timp, durerile in gat pot sa fie primul semn al unei banale raceli. Se poate sa fie vorba si despre un efect secundar al tensionarii corzilor vocale, dar si de o infectie streptococica.

Durerea in gat poate sa provoace in cazurile mai severe si depresie, cefalee, sangerare la nivelul gingiilor, dificultati de respiratie sau de vorbire. Este bine sa aveti in vedere faptul ca durerea in gat poate sa fie cauzata si de afectiuni severe, care impun investigatii medicale si tratament adecvat. Pentru a va asigura ca simptomele sunt interpretate corect si ca urmati un tratament potrivit, adresati-va unui medic specialist. Simptomele si manifestarile care au legatura cu durerile in gat pot sa indice chiar afectiuni precum poliomielita, cancerul la gat, SIDA, mononucleoza, sifilisul, scarlatina, laringita, ebola, amigdalita sau refluxul gastro – esofagian.

Cauze dureri in gat

Cauzele durerilor in gat sunt in general infectiile, afectiunile precum raceala, gripa, pojarul, varicela, angina streptococica sau tusea convulsiva. Gatul este expus adesea la infectii virale, iar intensitatea durerilor care pot sa apara depinde atat de caracteristicile agentului patogen cat si de virulenta cu care acesta se manifesta. Dureri in gat pot fi resimtite si din cauza gripelor sezoniere, generand infectarea mucoasei faringiene si, uneori, a cailor respiratorii superioare. Exista si boli cu transmitere sexuala care pot sa provoace dureri in gat, ca de exemplu chlamydia si gonoreea. Aceasta problema de sanatate mai este cauzata si de unele boli ale glandelor salivare, de abcese dentale majore, dar si de vorbitul prea tare sau ca urmare a unui episod de furie sau a unei alte manifestari pe fond nervos.

Un sistem imunitar slabit sau care nu este dezvoltat suficient poate sa favorizeze aparitia durerilor in gat, dar mai sunt si alti factori care pot se declanseze senzatia de durere. Poate sa fie vorba despre alergeni, par de animale, noxe, praf sau fumat pasiv. Durerile in gat resimtite in perioada diminetilor din sezonul rece pot avea legatura cu aerul uscat de la interiorul incalzit al locuintei. Consumul de alcool, de alimente reci sau picante, precum si obiceiul de a respira pe gura, sunt factori care favoizeaza aparitia durerii in gat.

Dureri in gat la pacientii cu COVID – 19

COVID – 19 poate sa se manifeste mai mult sau mai putin sever, existand si cazuri in care persoanele afectate nu prezinta deloc simptome (asimptomatici). Atunci cand simptomele exista, acestea pot sa includa dureri in gat – pe langa tuse, febra, diaree, stare de oboseala, dureri musculare, pierderea sau modificarea mirosului si a gustului.

In situatiile grave, infectia de la nivelul plamanilor poate sa fie majora si exista posibilitatea ca starea pacientului sa se deterioreze foarte repede – in general in a doua saptamana de boala. In afara de dureri in gat si de alte simptome enumerate anterior, persoanele infectate cu COVID – 19 pot sa aiba dureri toracice si pot sa intampine dificultati de vorbire, de respiratie si de miscare.

Tratament durere in gat

In cazul in care durerea in gat este provocata de infectii virale, aceasta va dura in jur de sapte zile si in general nu necesita tratament. Daca durerea este insa provocata de infectiile bacteriene, este necesara consultarea unui medic si respectarea tratamentului medicamentos prescris de acesta. Atunci cand simtiti dureri in gat este recomandat sa nu suprasolicitati corzile vocale sau gatul si sa consumati multe lichide, atat reci cat si calde. De asemenea, puteti apela la gargara cu apa sarata precum si la pastile pentru calmarea durerii.

Din punct de vedere al tratamentului medicamentos pentru dureri in gat, este utila administrarea de antibiotice si antiinflamatoare, de pastile si sirop de tuse. In cazul in care gatul este iritat sau inflamat, este esential sa aveti grija sa va hidratati suficient si sa va odihniti atat cat este necesar pentru a da organismului timp sa poata sa lupte cu infectia.

Tratament naturist si sfaturi de preventie pentru dureri in gat

Durerile in gat persistente pot fi ameliorate si cu ceaiuri calde din plante - ideal este sa indulciti ceaiurile cu o lingurita de miere. Pentru dureri in gat, specialistii recomanda in primul rand ceaiurile de musetel, de cimbru si de salvie.

Pentru a preveni pe cat posibil durerile in gat, puteti avea in vedere cateva aspecte. De exemplu, incercati sa evitati contactul cu persoanele care au aceasta problema de sanatate, sa evitati poluarea, fumul de tigara si schimbarile bruste de temperatura. De asemenea, incercati sa repirati pe nas, sa mancati sanatos pentru a va intari sistemul imunitar si sa va hidratati corespunzator.