Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Dureri lombare – simptome, cauze si tratament

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 21 decembrie 2020

Zona lombara a coloanei vertebrale, sau „spatele inferior”, este o structura alcatuita din oase care sunt interconectate, din ligamente, articulatii, muschi si nervi care, impreuna, asigura sprijin corpului, oferindu-i suficienta flexibilitate precum si forta necesara. In ciuda complexitatii acestei structuri , partea inferioara poate fi destul de sensibila in cazul unei raniri si pot aparea dureri serioase.

Zona lombara este cea care sustine greutatea partii superioare a corpului, asigurandu-i mobilitate pentru miscarile comune, ca de exemplu rasucirea sau indoirea. Muschii situati in zona inferioara a spatelui sunt cei care permit miscarea soldurilor in timpul mersului, asigurand deopotriva si sustinerea coloanei vertebrale. Senzatiile si puterea muschilor de la nivelul pelvisului si al picioarelor sunt date de nervii lombari.

Dureri lombare – simptome, cauze tratament

Despre durerea lombara sau durerea joasa de spate

Cele mai multe dintre durerile lombare acute survin ca urmare a unor leziuni ale ligamentelor, ale articulatiilor sau ale discurilor. Atunci cand apar leziuni, organismul reactioneaza iar zona respectiva se inflameaza. Durerile in aceste situatii pot fi destul de mari, chiar daca inflamatia nu pare sa fie una majora.

In situatia pacientilor cu un disc lombar degenerat, acestia pot crede ca este vorba despre un muschi tras, pentru ca inflamatia si spasmele musculare se manifesta in aceeasi zona a corpului. Spre deosebire de muschi si de ligamente, care se vindeca mai usor, un disc degenerat poate avea nevoie de o perioada mult mai lunga de vindecare. Durata perioadei in care se manifesta durerile este de ajutor in a determina cauza acestor dureri.

Durerea lombara – simptome si manifestari

Durerile lombare, sau, in termeni ne-medicali, durerile de mijloc, pot fi acute – ca urmare a unei leziuni, dar pot sa devina si cronice. In cazul in care durerea este tratata corect inca de la inceput, simptomele pot fi ameliorate atat din punct de vedere al duratei cat si din cel al severitatii cu care se manifesta.

Simptomele sunt schimbatoare, durerea putand fi una de mica intensitate dar si una puternica si intepatoare. Din cauza durerii, miscarea spatelui poate deveni dificila, la fel si posibilitatea de a mentine o pozitie dreapta a spatelui. In foarte multe dintre situatii, durerea acuta a spatelui este resimtita in urma unei lovituri din timpul practicarii sportului sau in urma ridicarii unor greutati. In situatia in care durerea se manifesta de-a lungul a mai mult de trei luni, incepe sa fie considerata cronica.

Durerea lombara este resimtita in majoritatea cazurilor ca combinatie de mai multe simptome. Pot fi dureri sacaitoare si intense, care de cele mai multe ori sunt insotite de spasme musculare, severe sau usoare. Mobilitatea pacientului este una limitata si durerile se manifesta la nivelul pelvisului si al soldurilor. Se poate ca durerea sa se deplaseze catre fese, spre picioare si talpi, dand pacientului senzatii ca niste intepaturi, provocandu-i o amorteala la nivelul coapselor si al picioarelor. Durerile lombare pot deveni mai grave dupa o perioada mai lunga de timp in care pacientul a stat asezat, pentru ca statul pe scaun genereaza presiune pe discuri si amplifica astfel durerile din zona lombara. Atunci cand pozitia este schimbata, durerea se mai amelioreaza. Exista si un tip de durere care se manifesta intens dupa trezire si se amelioreaza dupa ce pacientul face unele miscari sau se deplaseaza. De cele mai multe ori poate fi vorba despre rigiditate care se instaleaza in urma unei perioade mai lungi de repaus, despre scaderea in timpul somnului a fluxului sanguin sau chiar despre calitatea saltelei sau a pernelor pe care doarme sua se odihneste pacientul respectiv.

Durerea lombara – cauze

In foarte multe situatii durerile de spate sunt urmarea unor leziuni, ca de exemplu intinderi musculare sau leziuni provocate de miscari bruste sau de ridicarea unor obiecte foarte grele. In acelasi timp, durerea lombara poate sa fie o consecinta a unor boli foarte grave, precum cancerul maduvei spinarii, disc herniat sau rupt, artrita, sciatica, infectii ale coloanei vertebrale sau ale rinichilor. Durerile acute care se manifesta la nivelul spatelui pot sa dureze cateva zile, dar pot sa se intinda chiar is pe cateva saptamani. Asa cum am mentionat si anterior, durerea cronica este aceea care se intinde pe o durata de timp mai mare de trei luni.

Persoanele cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani sunt, in general, cele care risca dureri lombare. Principalii factori care favorizeaza aceasta posibilitate sunt shimbarile prin care trece organismul atunci cand inaintam in varsta. De exemplu, lichidul continut intre vertebrele coloanei se reduce odata cu imbatranirea.

Durerea lombara – tratament recomandat

Pentru a trata durerile lombare trebuie ca medicul sa determine daca este vorba despre o durere acuta sau despre una cronica. De cele mai multe ori, interventia chirurgicala ajunge sa fie considerata o optiune doar in cazul in care exista dovada agravarii leziunilor nervoase sau daca testele de diagnosticare arata ca au avut loc modificari structurale. Chiar daca tratamentele cu caldura sau cu pachete de gheata nu rezova problema leziunilor la nivelul spatelui, este foarte clar ca ajuta la diminuarea durerii si la reducerea inflamatiei in situatia pacientilor cu durere acuta, subacuta sau cronica.

Exista o gama variata de medicamente destinate tratarii durerilor lombare, cronice si acute. Unele dintre ele pot fi achizitionate fara prescriptie medicala, insa pentru altele este nevoie de reteta; dintre cele pentru care nu este nevoie, unele pot avea anumite efecte secundare daca sunt administrate femeilor insarcinate. Sunt medicamente care pot sa interactioneze cu altele si pot sa genereze chiar si leziuni hepatice, ulcere gastrointestinale si sangerari. Pentru ca tratamentul sa fie cel potrivit, este esential sa consultati un medic si sa urmati intocmai indicatiile acestuia.

Catena Pas cu Pas – orteze si centuri lombare

Pacientii care sufera din cauza durerilor lombare pot achizitiona de pe site-ul Catenapascupas.ro centuri si orteze care sa le imbunatateasca in mod considerabil calitatea vietii si care sa combata cat mai eficient durerea. Sunt orteze care permit pielii sa respire, asigurand o absorbtie eficienta a transpiratiei. Sunt dispozitive ortopedice fabricate din materiale de calitate superioara, extrem de utile in perioada de recuperare de dupa o interventie chirurgicala ameliorand afectiunile articulare musculare si protejand impotriva microtraumatismelor.