Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802
Edem periferic: cauze, simptome si optiuni de tratament

Edem periferic: cauze, simptome si optiuni de tratament

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 3 iulie 2024 Ultima actualizare: 9 iulie 2024

Edem periferic: cauze, simptome si optiuni de tratament

Edemul periferic este o afectiune caracterizata prin acumularea excesiva de lichid in tesuturile periferice ale corpului, cum ar fi picioarele, gleznele, mainile si, uneori, fata. Acest exces de lichid provoaca umflaturi vizibile si poate fi asociat cu o varietate de simptome si cauze subiacente. Discutam despre edem periferic atunci cand echilibrul dintre fortele care regleaza fluxul lichidelor intre vasele de sange si tesuturile inconjuratoare este perturbat. In mod normal, exista un echilibru intre presiunea hidrostatica (cea care impinge lichidul afara din vasele de sange) si presiunea oncotica (cea care atrage lichidul inapoi in vase). Cand acest echilibru este afectat, lichidul poate acumula in tesuturi, cauzand edem periferic.

Edem periferic – cauze

Acest edem periferic poate sa apara din mai multe motive. Insuficienta cardiaca poate fi una dintre cauzele pentru edem periferic, afectiune in care inima nu poate pompa eficient sangele, ceea ce duce la acumularea de lichide in extremitati. Boli renale reprezinta o alta cauza care poate provoca edem periferic, pentru ca rinichii nu reusesc sa elimine excesul de sodiu si apa din organism, determinand acumularea acestora in tesuturi. Insuficienta venoasa cronica poate, de asemenea, sa genereze edem periferic, pentru ca valvele din venele picioarelor nu functioneaza corect, permitand sangelui sa se acumuleze. Ciroza hepatica presupune afectarea ficatului si duce la modificari in circulatia sangelui si la retentia de lichide.

Linfedemul este o conditie medicala in care sistemul limfatic este obstructionat sau afectat, determinand acumularea de lichid limfatic in tesuturi. Edemul medicamentos apare in situatia in care anumite medicamente, cum ar fi blocantele canalelor de calciu, antiinflamatoarele nesteroidiene (ains) si corticosteroizii cauzeaza retentia de lichide. In perioada de sarcina, schimbarile hormonale si presiunea exercitata de uter asupra venelor poate cauza edem la nivelul picioarelor si gleznelor. Consumarea unei cantitati mari de sare poate determina retentia de apa in organism si inclusiv edem periferic. De asemenea, statul prelungit in picioare sau pe scaun poate duce la acumularea de lichide in extremitati.

Factori de risc pentru edemul periferic

 Infectiile sau inflamatiile locale pot cauza edem in zona afectata, iar orice leziune sau traumatism la nivelul extremitatilor poate duce la edem din cauza raspunsului inflamator al organismului. Tromboza venoasa profunda poate fi o alta cauza pentru edem periferic, atunci cand un cheag de sange in venele profunde ajunge sa impiedice circulatia sangelui. Boala arteriala periferica poate fi si ea de vina, pentru ca fluxul sanguin este insuficient catre extremitati din cauza ingustarii arterelor poate determina edem si durere. Acestea sunt doar cateva dintre cauzele posibile pentru edem periferic. Diagnosticul corect si tratamentul adecvat depind de identificarea cauzei subiacente prin intermediul unei evaluari medicale detaliate.

Simptome pentru edem periferic

Simptomele pentru edem periferic pot varia in functie de cauza si severitatea acestuia. Una dintre cele mai evidente manifestari este umflarea vizibila a extremitatilor, cum ar fi picioarele, gleznele, mainile si uneori fata. Pielea de deasupra zonei umflate poate ajunge sa para intinsa si lucioasa din cauza acumularii de lichid.

In caz de edem periferic, apasarea pe zona umflata poate lasa o adancitura (pitting) care persista pentru cateva secunde dupa indepartarea presiunii. De asemenea, afectarea extremitatilor poate crea o senzatie de greutate sau de tensiune in membrele afectate. Umflarea poate provoca disconfort sau durere, in special in cazul in care pielea este foarte intinsa. Edemul sever poate limita gama de miscari a articulatiilor afectate, facand dificil mersul sau utilizarea mainilor. Pielea poate deveni palida, rosie sau albastruie in zona edemului, in functie de cauza si severitatea acestuia.

In situatia edemului cauzat de o infectie sau inflamatie, zona afectata poate fi calda la atingere, iar pielea poate deveni mai sensibila si predispusa la fisuri sau leziuni din cauza intinderii excesive. Venele pot deveni mai proeminente din cauza presiunii exercitate de lichidul acumulat, iar pacientii pot simti oboseala si slabiciune generalizata, mai ales daca edemul este cauzat de afectiuni sistemice.

In unele cazuri, poate aparea o senzatie de amorteala sau furnicaturi in zona afectata. Daca edemul este cauzat de insuficienta cardiaca sau alte afectiuni cardiace, pacientul poate experimenta dificultati respiratorii, mai ales in pozitia culcat. De asemnea, retentia de lichide poate duce si la o crestere rapida in greutate intr-o perioada scurta de timp.

Tratament pentru edem periferic

Tratamentul pentru edem periferic depinde de cauza subiacenta si poate include o varietate de abordari.

Pot fi necesare anumite modificari ale stilului de viata, precum limitarea consumului de sare pentru a preveni retentia de lichide. Activitatea fizica ajuta la imbunatatirea circulatiei si la reducerea umflaturii, iar ridicarea picioarelor deasupra nivelului inimii poate ajuta la reducerea edemului prin gravitatie. Si ciorapii compresivi sunt utili in caz de edem periferic, pentru ca ajuta la impiedicarea acumularii de lichide in extremitati.

Tratament medicamentos

Diureticele sunt medicamente utile in caz de edem periferic, pentru ca ajuta organismul sa elimine excesul de apa si sare prin urina, doua exemple fiind furosemidul si spironolactona. Persoanelor cu edem periferic, se poate ca medicul sa recomande inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (eca) si blocante ale receptorilor de angiotensina (bra), care sunt utilizate pentru a trata insuficienta cardiaca si hipertensiunea arteriala, reducand astfel edemul.

Un plan de tratament pentru edem periferic poate sa includa medicamente pentru tratarea afectiunilor specifice. In functie de cauza, pot fi necesare medicamente pentru tratarea bolilor renale, hepatice sau ale sistemului limfatic.

Tratament medical si proceduri

Drenajul limfatic manual este o forma de masaj care stimuleaza drenajul lichidului limfatic din zonele afectate, tehnica utila in caz de edem periferic. Terapia de compresie presupune aplicarea de bandaje sau dispozitive de compresie pentru a reduce umflarea. In cazuri severe de edem periferic sau cand exista obstructii venoase sau limfatice, poate fi necesara interventia chirurgicala pentru a corecta problema.

Managementul afectiunilor subiacente

Daca insuficienta cardiaca a provocat edem periferic, tratamentul poate include diuretice, beta-blocante, inhibitori ECA sau BRA, si modificari ale stilului de viata. Atunci cand de vina sunt bolile renale, se recomanda controlul tensiunii arteriale si al glicemiei, utilizarea diureticelor si, in cazuri severe, dializa.

La pacientii cu edem periferic provocat de ciroza hepatica, medicamente recomandate sunt cele pentru gestionarea simptomelor, paracenteza pentru drenarea lichidului din abdomen si, in cazuri avansate, transplant de ficat. In situatia persoanelor cu insuficienta venoasa cronica se poate recurge la terapie de compresie, scleroterapie sau interventie chirurgicala pentru a corecta functia venoasa. Ameliorarea durerii in caz de edem periferic se obtine prin administrarea de analgezice. De asemenea, este importanta pastrarea pielii curata si hidratata pentru a preveni infectiile si leziunile.