Entorsa de glezna – protocol de recuperare
Entorsa de glezna este o leziune frecventa, care poate sa apara in timpul practicarii a diverse activitati fizice, dar si atunci cand calcam stramb sau pasim pe o suprafata neregulata. Ligamentele gleznei au rolul de a mentine in pozitia corecta oasele ce intra in componenta articulatiei si de a conferi stabilitate acesteia. Entorsa apare atunci cand ligamentele sunt fortate sa se intinda dincolo de intervalul lor normal de miscare, iar majoritatea entorselor implica leziuni ale ligamentelor de pe partea exterioara a gleznei.
CUPRINS:
Tipuri de entorsa de glezna
Entorsa de glezna gradul I (usor)
Entorsa de glezna gradul II (moderat)
Entorsa de glezna gradul III (sever)
Tratamentul entorsei de glezna
Exercitii de miscare a gleznei
Exercitii de intindere a gleznei
Exercitii de intarire a musculaturii
Exercitii pentru balans
Durerea si alte simptome cauzate de o entorsa variaza in functie de severitatea leziunii, precum si de ligamentele afectate. Majoritatea entorselor nu necesita inverventie chirurgicala, iar entorsele minore sunt cel mai bine tratate cu ajutorul unui program de recuperare. Recuperarea dupa entorsa de glezna este foarte importanta pentru a evita complicatiile ce pot aparea, precum durerea cronica, laxitatea ligamentara sau chiar artrita.
Este important de stiut ca entorsele de glezna se clasifica in 3 grade (entorse usoare, moderate si severe), iar cu cat entorsa este mai severa, cu atat recuperarea dupa entorsa de glezna este mai lunga.
Tipuri de entorsa de glezna
Entorsa de glezna gradul I (usor)
Aceasta leziune este cea mai frecventa si cea mai usoara. Ligamentele care conecteaza oasele gleznei sunt intinse, existand leziuni structurale doar la nivel microscopic. Mobilitatea si stabilitatea articulatiei nu sunt afectate. De obicei, perioada de recuperare in acest caz dureaza 1-3 saptamani.
Entorsa de glezna gradul II (moderat)
In acest tip de leziune are loc o ruptura partiala a ligamentului, iar zona este vizibil umflata. Durerea este mai mare si poate aparea instabilitatea usoara a articulatiei. O entorsa de gradul II va necesita o perioada de recuperare cuprinsa intre 3 si 6 saptamani.
Entorsa de glezna gradul III (sever)
In acest caz are loc o ruptura completa a ligamentului, ceea ce va rezulta in durere intensa, umflarea si instabilitatea articulatiei. Perioada de recuperare poate dura mai multe luni.
Orice leziune ligamentara necesita o perioada de recuperare. In caz contrar, leziunea nu se va vindeca complet, asa ca in continuare dorim sa va prezentam un protocol de recuperare dupa entorsa de glezna.
Tratamentul entorsei de glezna
Tratamentul entorsei de glezna va cuprinde urmatoarele etape:
- Faza 1, care dureaza aproximativ 3 zile si cuprinde: aplicarea de gheata pe glezna pentru 20 de minute la fiecare 3-4 ore pana la disparitia durerii, repaus (mers cu carjele) si adoptarea unei pozitii cu glezna ridicata.
- Faza a 2-a, care incepe la 1-3 saptamani dupa traumatism si dureaza 4-8 saptamani. Ea presupune inceperea recuperarii dupa entorsa de glezna si are ca scop restaurarea mobilitatii articulatiei. Ca exercitii in aceasta etapa, va recomandam urmatoarele:
- Flexia si extensia degetelor de la piciorul afectat.
- Cu calcaiul pe podea, „scrieti” alfabetul cu degetul mare.
- Puneti piciorul pe o minge si rotiti-o plimband piciorul pe ea timp de 1-2 minute.
- Efectuati exercitii pentru intarirea muschilor – eversiuni (rasucirea in exterior a labei piciorului fata de articulatia gleznei).
- Faza a 3-a – consta in reinceperea miscarilor normale, si chiar a activitatilor sportive. Inaintea inceperii exercitiilor va recomandam sa purtati o glezniera pentru o mai buna stabilitate. Eversiunile trebuie continuate, insa crescand dificultatea (exercitiile se efectueaza contra unei rezistente – de exemplu elastice). Recuperarea dupa entorsa de glezna este completa atunci cand puteti sa sariti numai pe piciorul care a suferit traumatismul fara aparitia durerii sau instabilitatii.
In continuare va vom prezenta cateva tipuri de exercitii pentru un program de recuperare complet.
Exercitii de miscare a gleznei
Fiecare exercitiu ar trebui sa dureze 3-4 minute si sa fie efectuat de 10-20 ori pe zi.
- „Scrierea” literelor alfabetului cu degetul mare de la picior.
- Asezat pe scaun, cu talpa piciorului pozitionata pe podea, miscati lent genunchiul intr-o parte si in cealalta, mentinand talpa pe podea.
- Se mai pot efectua si exercitii de miscare a degetelor de la picioare cu ajutorul unui prosop. Prosopul se aseaza pe podea, iar cu calcaiul tinut fix pe podea, se incearca tragerea prosopului cu ajutorul degetelor de la picioare, si apoi indepartarea acestuia in acelasi fel.
Exercitii de intindere a gleznei
- Asezat pe scaun, cu genunchii drepti, prindeti un prosop in jurul talpii. Cu grija trageti de prosop si tineti ridicat piciorul 10-15 secunde, tinand cont de durere. Daca durerea este mare (cum poate sa fie in entorsele de glezna de gradul II sau III), faceti pauza. Acest exercitiu se va face de 14-15 ori pe zi, timp de 7 zile.
- Intinderea muschilor gambei (si a tendonului lui Ahile): stati in picioare, cu fata la un perete si cu genunchiul piciorului sanatos in fata, usor indoit. Piciorul a carei glezna a fost afectata trebuie mentinut usor in spate, in extensie. Tinand ambele talpi pe podea, impingeti coapsele spre perete, apoi mentineti pozitia 20 de secunde. Efectuati acest exercitiu de 15 ori pe zi.
Exercitii de intarire a musculaturii
Pe masura ce nu mai exista instabilitate sau durere (deci in faza a 2-a sau a 3-a a tratamentului) ar trebui incepute exercitiile de intarire a musculaturii.
- Stand in picioare, tineti-va de spatarul unui scaun pentru echilibru. Ridicati piciorul sanatos de la sol, asa incat greutatea corpului sa fie suportata numai de piciorul afectat. Pastrati pozitia si incercati sa ridicati calcaiul, dar fara a indoi genunchiul. Coborati apoi calcaiul si repetati miscarea de 10 ori.
- Asezat pe podea, cu picioarele intinse, puneti o banda elastica in jurul talpii. Tineti capetele benzii in maini si intindeti degetele de la picioare inainte. Alternativ, prindeti banda elastica de un picior al mesei si trageti degetele de la picioare spre dumneavoastra. Repetati aceste exercitii (flexia plantara si dorsala a gleznei) de 10 ori.
Exercitii pentru balans
Acest tip de exercitii sunt foarte importante, intrucat pot sa ajute in prevenirea viitoarelor entorse de glezna. Ele se vor efectua atunci cand este posibil statul in picioare fara durere.
- Folosind ca sprijin o masa, stati doar in piciorul care a fost afectat timp de 1 minut. Pentru a spori dificultatea nu mai folositi sprijinul mesei si incercati sa stati doar in piciorul afectat cu bratele in lateral.
- Dupa ce stapaniti primul exercitiu, folositi o perna pe care sa sprijiniti piciorul sau tineti bratele in lateral, cu ochii inchisi.