Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Entorsele la copii - informatii utile

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 15 decembrie 2020 Ultima actualizare: 21 decembrie 2020

Entorsa reprezinta o leziune localizata la nivelul ligamentelor articulare FARA afectare osoasa. Miscarile bruste si traumatismele sunt doar doua din cauzele care pot duce la aparitia acestei probleme. Harjoneala caracteristica copilariei si joaca pe afara pot cauza suprasolicitarea articulatiilor si chiar rupturi ligamentare in cazul celor mici. Orice articulatie poate suferi o entorsa, insa cele mai frecvent implicate articulatii sunt cele ale mainilor si picioarelor. Astfel, entorsele sunt o cauza majora de ingrijorare pentru parinti, cu atat mai mult cu cat acestea sunt dureroase, provocand reactii emotionale puternice, atat din partea copiilor, cat si din partea parintilor (carora le este foarte greu sa ii vada pe cei mici cum sufera). In pofida acestor lucruri, entorsele isi gasesc rezolvare prin repaus si ingrijire medicala, la acest lucru contribuind si capacitatea crescuta de regenerare a tesuturilor tinere.

 

Entorsele la copii - informatii utile

Cum recunoasteti o entorsa

Spiritul aventurier al copiilor si curiozitatea ii fac pe acestia sa intre in tot felul de buclucuri. Astfel, cei mici pot sa sufere entorse mai mult sau mai putin severe. Cele mai comune semne si simptome care pot sa apara sunt umflarea zonei afectate cu modificarea culorii tegumentului pana la aparitia echimozelor (vanatai). In plus, dupa o entorsa primul si cel mai greu de suportat simptom pentru cei mici este durerea. Si, nu in ultimul rand, datorita leziunii ligamentare, poate sa apara limitarea miscarilor articulatiei afectate. In functie de severitatea entorsei, medicul va decide cea mai potrivita conduita terapeutica.

Primul ajutor

Reactia copiilor in cazul unei entorse poate fi uneori foarte intensa datorita durerii. Parintii trebuie sa isi pastreze calmul pentru a-i linisti pe cei mici, cu atat mai mult cu cat entorsele sunt situatii medicale rezolvabile. Repausul este primul pas catre o vindecare cat mai rapida. Trebuie evitate cu orice pret miscarile care provoaca durere.
 
Pentru a preveni umflarea zonei se recomanda aplicarea compreselor reci (cu gheata), insa nu direct pe piele. Se va utiliza un prosop (in care va sta gheata) si acesta va fi apoi aplicat pe zona lezata. Totodata, folosirea unui bandaj elastic care sa sustina zona si structurile afectate va fi de real ajutor in procesul de vindecare. Si, nu in ultimul rand, daca entorsa este la nivelul membrului inferior este de preferat ca cel mic sa stea cat mai mult cu piciorul ridicat (pentru a favoriza intoarcerea venoasa).
 
Pentru a grabi vindecarea copiilor care au suferit o entorsa, medicii pot prescrie diverse antiinflamatoare si antialgice care vor diminua inflamatia si vor ameliora durerea. Nu faceti insa abuz de aceste medicamente si nu le administrati copiilor doze mai mai mari decat cele recomandate de catre medic. In situatii foarte rare, entorsele pot necesita tratament chirurgical pentru repararea ligamentelor afectate, urmat de o perioada de recuperare medicala ce asigura grabirea vindecarii si reluarea activitatilor.