Fasceita plantara: cum o recunoastem si cum o tratam?
Calcaiul este una dintre cele mai suprasolicitate zone ale corpului, deoarece la acest nivel este exercitata o presiune continua in timpul mersului sau in contextul efectuarii altor activitati. Ligamentul fasciei plantare are drept rol amortizarea uzurii zilnice, sustinand astfel arcul piciorului. Daca va treziti dimineata si simtiti durere cand puneti piciorul in pamant, atunci cel mai probabil va confruntati cu inflamatia localizata la nivelul calcaiului care poarta denumirea de fasceita plantara. Aceasta afectiune este frecvent intalnita in randul populatiei, printre factorii de risc implicati in aparitia acesteia fiind citati: obezitatea, activitatile fizice care suprasolicita zona calcaiului si incaltamintea nepotrivita ce exercita presiune in aceasta zona.
Cum recunoastem fasceita plantara
Acuza principala a celor care se adreseaza medicului pentru fasceita plantara este durerea localizata in zona calcaiului sau in portiunea mediana a talpii. De regula, acest simptom poate fi resimtit fie unilateral, fie mai rar la nivelul ambelor picioare. O caracteristica a acestei afectiuni neplacute este aparitia durerii dimineata, la trezire, cand se fac primii pasi. Totodata, statul prelungit in picioare, alergatul si urcatul scarilor vor agrava sindromul algic. Multi dintre cei care se confrunta cu inflamatia fasciei plantare pot dezvolta concomitent aparitia pintenilor cu localizare la nivelul calcaiului. Datorita durerii persistente care se poate agrava in timp exista posibilitatea modificarii mersului si a pozitiei normale a corpului.
Care sunt persoanele predispuse catre fasceita plantara
- Fasceita plantara apare mai frecvent la persoane cu varsta cuprinsa intre 40 si 60 de ani.
- Obezitatea si chiar supraponderalitatea (datorita presiunii exercitate la nivelul articulatiilor si, implicit, asupra piciorului) sunt factori de risc pentru aparitia fasceitei plantare.
- Piciorul plat sau cel prea arcuit sunt modificari care predispun catre aceasta afectiune.
- Poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta si artrita reactiva sunt citate ca fiind factori de risc pentru inflamatia fasciei plantare.
- Atletii, personalul militar si cei care au o meserie ce implica stat in picioare sau mers pe teren o perioada indelungata sunt mai predispusi catre aparitia durerilor la nivelul calcaiului.
Tratament
In cazul in care exista suspiciunea unei inflamatii la nivelul calcaiului este bine sa mergeti la medic si/sau podolog pentru un consult de specialitate. Conduita terapeutica consta in diminuarea inflamatiei si a durerii locale si vindecarea leziunii localizate la nivelul fasciei plantare. Medicamentele antiinflamatoare pot reduce atat inflamatia locala cat si durerea, insa trebuie luate numai sub indrumarea medicului curant. Totodata, in procesul de vindecare si-au dovedit utilitatea atat fizioterapia, cat si masajul, ambele putand reduce tensiunea de la nivelul fasciei plantare.
Si, nu in ultimul rand, dorim sa atragem atentia asupra ideii conform careia a preveni o afectiune este mult mai usor decat a o trata. In acest sens, scaderea in greutate, repausul piciorului in contextul aparitiei durerii si purtarea pantofilor comozi pot fi masuri utile, usor de pus in practica si care va pot ajuta sa preveniti aparitia inflamatiei la nivelul fasciei plantare.