Fluctuatiile de glicemie in sarcina
Este esential ca, in special in perioada de sarcina, femeile sa isi tina sub control nivelul de glicemie din sange si sa previna astfel posibilitatea de aparitie a diabetului gestational. Este foarte important ca femeile insarcinate sa se informeze in legatura cu nivelul optim pe care ar trebui sa il aiba glicemia in aceasta perioada. Cu cat cunosc mai multe detalii despre acest subiect, cu atat vor intelege mai usor ce inseamna glicemie normala si in ce parametri ar trebui sa se incadreze.
Chiar daca o femeie a avut diabet inainte de perioada de sarcina sau daca diabetul a aparut in aceasta perioada, este necesar sa acorde o atentie sporita valorilor normale ale glicemiei. Pentru a evita eventualele probleme de sanatate si complicatiile care pot sa apara, atat pentru mama cat si pentru copil pe termen lung, se impune un control riguros din acest punct de vedere.
Valori glicemie in sarcina / Valori de referinta
In situatia femeilor insarcinate care nu sufera de diabet, limitele normale intre care ar trebui sa se incadreze glicemia sunt de minim 69 ml/ DL (miligrame pe decilitru) si de maxim 75 mg/ DL atunci cand masurarea are loc la trezire, la distanta de opt ore de la cea mai recenta masa. La o ora distanta de la cea mai recenta masa, glicemia unei femei insarcinate poate sa fie cuprinsa intre valoarea de 105 mg/ DL si cea de 108 mg/ DL. In cazul in care o femeie a avut diabet dinainte de a ramane insarcinata, ar trebui ca valorile glicemiei sa fie cuprinse intre 60 si 99 mg/ DL dimineata, inainte de a manca.
La distanta de aproximativ o ora – doua dupa masa, glicemia ar trebui sa aiba o valoare mai mica de 140 mg/ DL. In situatia in care o femeie insarcinata este diagnosticata cu diabet gestational (diabet de sarcina), valorile glicemiei dimineata ar trebui sa fie mai mici de 95 mg/ DL inainte de masa. La distanta de aproximativ doua ore dupa masa, aceste valori ar trebui sa fie mai mici de 120 mg/ DL.
Fluctuatiile de glicemie in sarcina – cauze
Valorile normale ale glicemiei pot sa fie influentate de schimbarile care se produc in corpul mamei in perioada de sarcina. Este vorba despre modificari metabolice si endocrine, care implica secretia de hormoni placentari si cresterea tesutului adipos. Aceste modificari au ca scop asigurarea unei nutritii optime pentru fat, insa in acelasi timp sunt schimbari care nu mai permit insulinei sa aiba efectul obisnuit asupra metabolismului glucozei. Cauzele care pot sa influenteze valorile normale ale glicemiei in timpul sarcinii sunt multiple, printre acestea numarandu-se inclusiv mostenirea genetica, deficitul de vitamina D sau recurenta unor infectii urinare.
Pe de alta parte, aceste valori sunt influentate si de consumul de tutun, de o eventuala sarcina anterioara cu diabet gestational, de greutatea corporala prea mare a mamei sau de afectiuni precum sindromul de ovare polichistice.
Glicemie mica in sarcina
Glicemia mica in sarcina (sau hipoglicemia) este mai putin obisnuita decat hiperglicemia, dar poate sa reprezinte o problema. Atunci cand cantitatea de zahar din sange este mai mica de 60 mg/ DL, inseamna ca glicemia este mai mica decat valorile normale. De vina pot sa fie mesele rare sau faptul ca sunt neregulate, efortul fizic exagerat, consumul de alcool sau de alimente nepotrivite. Este important sa mergegi la medic imediat ce remarcati glicemie mica in sarcina, pentru ca acesta sa va recomande anumite teste prin care sa determine cauza problemei.
Exista si anumite medicamente care pot sa influenteze falorile normale ale glicemiei, ca de exemplu sulfamidele, chinina sau pentamidina. De asemenea, si calmantele pot fi de vina. In ceea ce priveste aspirina, cei mai multi dintre medici nu recomanda administrarea acesteia in perioada de sarcina.
Glicemie mare in sarcina
In situatia in care apare glicemie mare in sarcina (in primul trimestru ) si fatul este afectat, exista un risc mai mare de avort spontan. De asemenea, creste si riscul de aparitie a malformatiilor congenitale si de intarziere precoce a dezvoltarii intrauterine. Glicemia mare in sarcina, in trimestrul al doilea, poate sa provoace copilului anumite tulburari de comportament sau o diminuare a capacitatilor cognitive.
Atunci cand glicemia mare in sarcina apare in al treilea trimestru, copilul poate avea la nastere o greutate mai mare decat cea normala iar nasterea poate fi mai dificila. In plus, nasterea poate sa se declanseze mai devreme decat era asteptata iar copilul poate prezenta anumite probleme de respiratie si hipoglicemie. Este important de retinut faptul ca diabetul gestational nu genereaza simptome, glicemia mare fiind descoperita atunci cand femeia respectiva este testata.
[wp-pregnancy-calculator]Complicatiile fluctuatiilor de glicemie in sarcina
In cazul in care nu inregistrati valori normale pentru glicemie in perioada de sarcina, adresati-va unui specialist care sa va recomande alternative de tratament sau de tinere sub control a acestei probleme. Atunci cand este insarcinata, pancreasul femeii este suprasolicitat pentru a putea sa secrete mai multa insulina. Cu toate acestea, nu poate scadea nivelul zaharului din sange iar fatul poate ajunge sa aiba o greutate exagerata la momentul nasterii si poate aparea hipertrofie la nivelul unor tesuturi sau al unor organe. De asemenea, poate sa apara imaturitate pulmonara sau tulburari electrolitice; exista chiar si situatii in care se poate ajunge la nastere prematura sau la moartea fatului.
In afara de complicatiile care pot sa apara in cazul copilului atunci cand nu se inregistreaza valori normale pentru glicemie, sunt complicatii care o pot afecta pe mama. De exemplu, poate sa fie vorba despre hipertensiune arteriala sau despre eclampsie.